Η Καβάλα είναι μία πόλη που αγαπώ πολύ καθώς εκεί είναι οι ρίζες μου. Εκεί γεννήθηκα, μεγάλωσα, σπούδασα. Επομένως την ξέρω πολύ καλά. Ένα από τα ιστορικά της μέρη είναι το Ιμαρέτ όπου είναι και το κατεξοχήν αναγνωρίσιμο κτίριο στην Παναγία όπου τα τελευταία χρόνια λειτουργεί ως ξενοδοχείο-μπουτίκ.
Λίγα λόγια για την ιστορία του
Ιδρυτής του Εαυγούς αυτού Ιδρύματος είναι ο Μοχάμετ Άλι ή Μεχμέτ Αλι, γεννημένος στην Καβάλα και μετέπειτα Βαλής και Χεδίβης της Αιγύπτου έθεσε τις βάσεις του σύγχρονου Αιγυπτιακού κράτους. Μετά την άδεια που πήρε από τον Σουλτάνο,έδωσε εντολή για την έναρξη της κατασκευής του Ευαγούς Ιδρύματος ως δώρο του στη γενέθλια πόλη του το 1813. Το Ιμαρέτ αποτελούντο από: 2 Μεντρεσέδες (Ιεροδιδασκαλεία), Μεκτέμπ (Κορανικό δημοτικό), Ιμαρέτ-μαγειρίο σούπας, μεστζίντ (χώρος διδασκαλίας), Δεξαμενή νερού και βρύσες για πλύση, χαμάμ για τους καθηγητές, το Διοικητήριο, Βιβλιοθήκη με 2.600 τόμους, Τυπογραφείο καθώς και τα 60 δωμάτια των μαθητών που πλέον χρησιμοποιούνται από το μνημείο – ξενοδοχείο Ιμαρέτ.
Το Ιμαρέτ σήμερα
Σήμερα είναι ξενοδοχείο-μπουτίκ με 16 δωμάτια και 10 σουίτες. Ένα ξενοδοχείο-διαμάντι που όσοι το έχουν επισκεφθεί έχουν μείνει εντυπωσιασμένοι τόσο απο την φιλοξενία όσο και από την διακόσμηση. Δημιουργήθηκε με σεβασμό στο περιβάλλον και στην αρχιτεκτονική του κτηρίου, ακολουθώντας τις υποδείξεις των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και την επιμονή των ενοικιαστών της καβαλιώτικης οικογένειας Μισσιριάν-Τζούμα, που θέλησε να ισορροπήσει τους ρόλους μνημείου-ξενοδοχείου, χωρίς να είναι εις βάρος του ιστορικού κτίσματος.
Οι παραδοσιακοί ισλαμικοί εσωτερικοί κήποι αναδημιουργήθηκαν, λουλούδια φυτεύτηκαν και σε συνδυασμό με το χαμάμ των περίπου 90 τ.μ. εξακολουθούν να είναι ένας παράδεισος ηρεμίας και χαλάρωσης. Καθώς τα δωμάτια δεν διέθεταν μπάνια, η ένταξή τους έγινε κυρίως σε σημεία με λειτουργικά κενά. Ο συνεδριακός χώρος προέκυψε απ’ τα δωμάτια και τους βοηθητικούς χώρους, όπου στεγαζόταν η διοίκηση του ιεροδιδασκαλείου.
Απ’ τη σύγχρονη θεματολογία που «ντύνει» το Ιμαρέτ, ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν και οι γκραβούρες και τα αντίγραφα έργων του Αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη αλλά και κείμενα και γελοιογραφίες που αφορούν στην κριτική που δέχτηκε στην εποχή του. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και βιβλία που αναφέρονται στο Ισλάμ, την πόλη της Καβάλας και το καπνεμπόριο, που καθόρισε εν πολλοίς τη σύγχρονη φυσιογνωμία της.
Δωμάτια
Όλα τα μοναδικά δωμάτια έχουν προσωπική θυρίδα ασφαλείας, κλιματισμό, δορυφορική τηλεόραση, γκαρνταρόμπα και καναπέ και πολυτελή διακόσμηση. Πολλά δωμάτια έχουν υπέροχη θέα στη θάλασσα. Σεσουάρ, μπιντέ και δωρεάν προϊόντα περιποίησης προσφέρονται σε όλα τα μπάνια.
Εστιατόριο
Το ξενοδοχείο έχει κομψό εστιατόριο που προσφέρει πιάτα μεσογειακής κουζίνας. Το ξενοδοχείο καλεί τους επισκέπτες στο Imaret Restaurant And The μπαρ να χαλαρώσουν με ένα ποτό.
Υπηρεσίες
Το Ξενοδοχείο Ιμαρέτ επίσης προσφέρει υπηρεσίες γραμματείας, επιχειρηματικό κέντρο και παροχές τηλεδιάσκεψης για επιχειρηματίες επισκέπτες.
Χαλάρωση
Στα είδη αναψυχής θα βρείτε εξωτερική πισίνα, αίθουσα τσάι και βιβλιοθήκη.
Internet
Ασύρματο Internet διατίθεται σε όλο το ξενοδοχείο και είναι δωρεάν.
Χώρος στάθμευσης
Δεν διατίθεται πάρκινγκ.