Ικαρία: Το travelgirl.gr σου παρουσιάζει τους γαστρονομικούς θησαυρούς του νησιού που ευθύνονται για την μακροζωία!

Η Ικαρία μπορεί να θεωρηθεί ο απόλυτος γαστρονομικός τουριστικός προορισμός. Οι κάτοικοι του νησιού δεν έχουν καθόλου άγχος, τρέφονται σωστά με τα προϊόντα της μάνας (ευλογημένης) γης και οι αργοί ρυθμοί ζωής, τους κάνουν να ζουν περισσότερο. Έχουν γίνει μελέτες πάνω στην ικαριώτικη διατροφή η οποία συχνά πυκνά γίνεται αντικείμενο συζήτησης.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Τι περιλαμβάνει όμως αυτή η διατροφή και είναι τόσο ιδιαίτερη και ευεργετική για την υγεία;

Βότανα

Η γη στην Ικαρία θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί ευλογημένη. Έχει μία μεγάλη ποικιλία βοτάνων, γνωστά για το μεθυστικό τους άρωμα και τη γεύση τους. Η ρίγανη, το θυμάρι, το φασκόμηλο, το χαμομήλι, το φλισκούνι, το ρείκι, το δενδρολίβανο, ο δυόσμος, ο μάραθος, η μέντα και το βαλσαμόχορτο είναι μερικά από αυτά που νοστιμεύουν τα φαγητά, ενώ κάποια έχουν διπλή χρήση καθώς προσφέρουν μακροζωία στους κατοίκους.

Μέλι

Οι ντόπιοι του έχουν δώσει την ονομασία  “άναμα”. Το μέλι της Ικαρίας έχει ξακουστή φήμη διεθνώς καθώς διαθέτει ευεργετικές ιδιότητες που χαρίζουν μακροζωία. Παράγεται από ένα θάμνο, το ρείκι και έχει μια πηχτή υφή, σε αντίθεση με όλα τα άλλα μέλια.Υπάρχουν, επίσης και άλλες ποικιλίες που παράγονται στο νησί, από πεύκο, θυμάρι, σμύρο και διάφορα αγριολούλουδα.

Κρασί

Γνωστός και ως  Πράμνειος Οίνος, το ο κρασί του θεού Διονύσου! Κάθε επισκέπτης του νησιού,που αγαπάει το κρασί, μόλις το δοκιμάσει δε θα θέλει να φύγει.  Το δυνατό κόκκινο κρασί της Ικαρίας είναι φημισμένο όχι μόνο για την έντονη γεύση του και το άρωμά του αλλά και τις ευεργετικές του ιδιότητες, γνωστές από τη μυθολογία. Σύμφωνα με αυτήν, ο Διόνυσος γεννήθηκε στην Ικαρία και συγκεκριμένα σε μια σπηλιά κοντά στο Δράκανο. Κατά την αρχαιότητα, το όνομα ‘Πράμνειος’ προέρχεται από τις λέξεις “πραΰνει το μένος”, ενώ σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, υπήρχε ένα όρος στην Ικαρία, η Πράμνη, όπου καλλιεργούνταν αμπέλια (“πραμνία άμπελος”), από τα οποία προέρχεται ο πράμνειος οίνος. Σύμφωνα, με μεταγενέστερες έρευνες, το όνομα προέρχεται από τον Πράμνο, την οροσειρά που σήμερα καλείται Αθέρας.

Στο νησί υπάρχουν 4 οινοποιεία και μπορείτε να μάθετε τα πάντα για το φημισμένο κρασί,  το οποίο έχει μαύρο-ερυθρό χρώμα, είναι ξηρό και έχει πολύ υψηλούς αλκοολικούς βαθμούς.

 

Καθούρα 

Το τοπικό τους τυρί είναι ανάλατο (μπορείς να βρεις και ποικιλίες πιο πικάντικες), φτιάχνεται από κατσικίσιο γάλα και είναι πεντανόστιμο.

Λάδι

Η ποιότητά του είναι άριστη, μπαίνει σε όλα τα φαγητά και φυσικά είναι από τα καλύτερα της Ελλάδας. Φτάνει η ποσότητά του για τους κατοίκους του οι οποίοι το τιμούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ψάρια 

Η χώρα μας φημίζεται για τα πεντανόστιμα ψάρια της. Καθημερινά γύρω από τη θάλασσα που είναι το νησί, κι έχει πεντακάθαρα νερά, ψαράδες με τα καΐκια βγαίνουν στα ανοιχτά για να ψαρέψουν ότι πιο φρέσκο ψάρι βρουν. Από τα δίχτυα… στο τηγάνι!

Αγριοκάτσικο 

Ειδικά στα πανηγύρια του νησιού το πιάτο αυτό θεωρείται το δημοφιλέστερο φαγητό. Τα λεγόμενα ρασκά είναι κατσίκια λευκά ή μαύρα ελευθέρας βοσκής και το κρέας τους είναι πεντανόστιμο με ελάχιστο λίπος.

Καϊσια

Είναι ένας τύπος βερύκοκου, από το οποίο τρώγεται μέχρι και το κουκούτσι, που έχει γνωστές αντικαρκινικές ιδιότητες ε νώ έχουν γίνει κι έρευνες πάνω σε αυτό. Η παραγωγή του είναι μικρή και συνήθως καταναλώνεται σαν γλυκό του κουταλιού.

 

Κεντρική φωτογραφία: @tavernaikaria

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.