Η Βεατρίκη Ξεκάλου έχει μοιραστεί μαζί μας υπέροχες συνταγές. Αυτή τη φορά μας προτρέπει να φτιάξουμε κι εμείς κουλουράκια βουτύρου για το Πάσχα. Τι λέτε;
Υλικά για πασχαλινά κουλουράκια βουτύρου (περίπου 80)
Για τη ζύμη
-600γρ βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
-1 ποτήρι ελαιολαδο
-1 ποτήρι γάλα εβαπορέ
-2 ποτήρια ζάχαρη
-1 κ.σ baking powder
-1.5 κιλό αλεύρι γ.ο.χ
Για το ψήσιμο
2-3 κρόκους αυγων ή 1 κουτάκι εβαπορέ γάλα
Προαιρετικά ζάχαρη για πασπάλισμα
Εκτέλεση συνταγής για πασχαλινά κουλουράκια βουτύρου
Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερο το βούτυρο 10’ τουλάχιστον σε γρήγορη ταχύτητα να αφρατέψει καλά , προσθέτουμε το ελαιόλαδο κ χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί …
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε αλλά 5’ ….
Προσθέτουμε το γάλα .. Μόλις έχουμε ένα ωραίο ομοιόμορφο μείγμα ξεκινάμε σιγά σιγά να βάζουμε το αλεύρι και το baking powder . Σε αυτό το σημείο είτε ξεκινάμε ζύμωμα με το χέρι είτε βάζουμε το γατζο στο μίξερ . Επειδή το μείγμα είναι αρκετό ,το ζύμωμα με το χέρι είναι λίγο δύσκολο ομολογώ αλλά η γιαγια όλα τα χρόνια το έκανε με το χέρι και έχω βάσιμες υποψίες ότι κάνει διαφορά .
Το αλεύρι το προσθέτουμε σταδιακά , μπορεί να μην πάρει ΟΛΟ το αλεύρι η ζύμη μας. Καλό θα ήταν να σταματήσουμε να προσθέτουμε αλεύρι όταν η ζύμη μας ξεκολλάει από τα χέρια κ πλάθεται ..
Για πιο εύκολο πλάσιμο θα μπορούσατε να βάλετε το μείγμα 15’ στο ψυγείο να σφίξει λιγάκι …
Μόλις βάλετε τα κουλουρακια στο ταψί τα αλείφετε με πινελακι με λίγο χτυπημένο κρόκο αυγού ή λίγο εβαπορέ γάλα .
Μπορείτε επίσης να πασπαλίσετε πάνω από το αυγό ή το γάλα με λίγο μαύρη ζάχαρη .
Τα ψήνετε στους 180 βαθμούς , αντίσταση πάνω κάτω και αέρα μέχρι να ροδίσουν .