«Η Τουρκομερίτισσα» (βασισμένη στη ζωή της Μαρίκας Νίνου), σε κείμενο – σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά, με την Ελένη Ουζουνίδου στον ομώνυμο ρόλο, μετά την επιτυχημένη πορεία της στην Αθήνα, στον Πολυχώρο VAULT (σεζόν 2022-23) και στο θέατρο Εν Αθήναις (σεζόν 2023-24), ταξιδεύει ανά την Ελλάδα. Και από 10 Μαΐου επιστρέφει στην Αθήνα στο θέατρο Εν Αθήναις, για 12 μόνο παραστάσεις (Από την Παρασκευή 10 Μαίου, κάθε Παρασκευή & Σάββατο στις 20:00 και Κυριακές στις 18:00, έως τις 2 Ιουνίου).
«Η Τουρκομερίτισσα» επιστρέφει για 12 μόνο παραστάσεις τον Μάιο στο Θέατρο Εν Αθήναις
Ήδη έχει παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία στην Αλόννησο, Θεσσαλονίκη (6 παραστάσεις), Βέροια, ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, Κόρινθο, Ηράκλειο Κρήτης, Κατερίνη, Ξάνθη (2 παραστάσεις), Καβάλα (2 παραστάσεις), Δράμα, Καρδίτσα (2 παραστάσεις), Λάρισα, Κως (3 παραστάσεις), Καστοριά, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής (8 παραστάσεις), Ορεστιάδα (2 παραστάσεις), Διδυμότειχο, Θάσο (2 παραστάσεις), Λαμία και ΔΗΠΕΘΕ Βόλου. Τον Απρίλιο θα παρουσιαστεί στη Ρόδο (3/04, 4/04), στο Ηράκλειο Κρήτης (05/04) στο Ρέθυμνο Κρήτης (6/04, 7/04), στην Τρίπολη (17/04), στην Πάτρα (20/04, 21/04), στο Αγρίνιο (24/04) και στο Άργος (25/04)
Αναλυτικό Πρόγραμμα Απριλίου
– Ρόδος / Τετάρτη 03 & Πέμπτη 04 Απριλίου στις 21:00 στο Δημοτικό θέατρο Ρόδου
– Ηράκλειο, Κρήτης / Παρασκευή 05 Απριλίου στις 21:15 στο κινηματοθέατρο Αστόρια
– Ρέθυμνο, Κρήτης / Σάββατο 06 & Κυριακή 07 Απριλίου στις 21:00 στο 9ο Φεστιβάλ Αντίβαρο
– Τρίπολη / Τετάρτη 17 Απριλίου στις 21:00 στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο Τρίπολης
- Πάτρα / Σάββατο 20 Απριλίου στις 19:30 και Κυριακή 21 Απριλίου στις 20:30 στο θέατρο Όροφως
- Αγρίνιο / Τετάρτη 24 Απριλίου στις 21:00 στο Παπαστράτειο Μέγαρο
- Άργος / Πέμπτη 25 Απριλίου στις 19:00 & στις 21:00 στο cine Valia
Η Τουρκομερίτισσα διακρίθηκε σε δύο Πανελλήνιους διαγωνισμούς:
Στον 41ο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Π.Ε.Λ. (2022), όπου βρέθηκε στα 8 καλύτερα θεατρικά έργα της χρονιάς, παίρνοντας έπαινο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών.Στον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πεζογραφίας «ΚΕΦΑΛΟΣ» (2023), όπου και πάλι βρέθηκε στα 8 καλύτερα θεατρικά έργα της χρονιάς, παίρνοντας έπαινο από το ιστορικό Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς.
Λίγα Λόγια για το έργο
Η Μαρίκα Νίνου και ο Τζίμης Μάρκου συναντιούνται ξανά στην θρυλική ταβέρνα «Τζίμης ο Χονδρός» και μαζί ξεδιπλώνουν την μυθιστορηματική ζωή της Τουρκομερίτισσας που έγραψε ιστορία στο ελληνικό τραγούδι. Η σκηνή μετατρέπεται σε ταβέρνα και οι θεατές σε θαμώνες και μάρτυρες των σημαντικότερων γεγονότων και των άγνωστων πτυχών της τραγικής ζωής της τραγουδίστριας. Όλα αυτά με φόντο μια Ελλάδα που προσπαθεί να γιατρέψει τις πληγές της από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και την Μικρασιατική καταστροφή. Πριν την διαλύσει ο δεύτερος παγκόσμιος, με την κατοχή, το λοιμό, τον εθνικό διχασμό, τον εμφύλιο. Μια Ελλάδα όμως που ποτέ δεν σταματά να διασκεδάζει. Και να τραγουδάει. Γιατί η ζωή της Νίνου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία του λαϊκού τραγουδιού, με την νυχτερινή ζωή της Αθήνας, το ρεμπέτικο και τα τραγούδια με τα οποία διασκεδάζουμε μέχρι και σήμερα. Η Μαρίκα Νίνου, έζησε μια σύντομη αλλά ταραχώδη ζωή. Ερωτεύτηκε πολύ, αγάπησε πολύ, πόνεσε πολύ. Ήταν μια γυναίκα ξεχωριστή, που η ζωή την σμίλεψε. Ένα μοναδικό κράμα εκρηκτικής προσωπικότητας και τρομερής ευαισθησίας. Κι άφησε πίσω της μια κληρονομιά που αξίζει να αναγνωριστεί και να την μάθουν οι νεότερες γενιές. Μια γλυκόπικρη παράσταση που αποτελεί φόρο τιμής στους πρόσφυγες της Μικρασιατικής καταστροφής και ειδικότερα στην Αρμένισσα τραγουδίστρια Ευαγγελία Αταμιάν, που ξεριζώθηκε από την πατρίδα της στην Μικρά Ασία, μεγάλωσε στην προσφυγούπολη της Κοκκινιάς, ξαναβαφτίστηκε Μαρίκα Νίνου και δοξάστηκε όσο καμία άλλη στην εποχή της.
Ο Δημήτρης Καρατζιάς και η Ελένη Ουζουνίδου συναντιούνται και πάλι, μετά την «Ψιλικατζού», που παρουσιάστηκε για 2 σεζόν στον Πολυχώρο VAULT και αυτή τη φορά με μια αληθινή ιστορία. Για την ερμηνεία της, στην Ψιλικατζού, η Ελένη Ουζουνίδου ήταν υποψήφια για το Βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στα Θεατρικά βραβεία Κοινού 2019 του Αθηνοράματος και πήρε το 3ο βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στα Βραβεία Κοινού All4fun και το βραβείο «Άννα Καλουτά» στα Κορφιάτικα θεατρικά βραβεία 2018-2019 από την Ακαδημία Ελληνικών Βραβείων Τέχνης.
Η παράσταση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.