Η Θεοδώρα Μέγα μας δίνει την συνταγή για την παραδοσιακή ηπειρώτικη σπανακόπιτα με φύλλο

Η Ματίνα Κοκκινέλη είναι από τις πιο αγαπημένες make up artists. Από την πρώτη στιγμή που το travelgirl.gr βγήκε για πρώτη φορά στον διαδικτυακό αέρα, πόσταρε άρθρα του στα social media της. Έχει καταγωγή από την πανέμορφη Ήπειρο και μας έστειλε την συνταγή της μητέρας της, Θεοδώρας Μέγα, για την παραδοσιακή ηπειρώτικη σπανακόπιτα με φύλλο.

Η Θεοδώρα Μέγα μας δίνει την συνταγή για την παραδοσιακή ηπειρώτικη σπανακόπιτα με φύλλο
Η Θεοδώρα Μέγα μας δίνει την συνταγή για την παραδοσιακή ηπειρώτικη σπανακόπιτα με φύλλο

Υλικά Ζύμης για ηπειρώτικη σπανακόπιτα

  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει
  • 1/2 κουτάκι σόδα υγρή
  • 1/2 ποτηρι του κρασιού ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι νερό. (Ποτήρι του νερού)
  • 1/2 κ.γ. Αλάτι
  • 1 βιτάμ light σε θερμοκρασία δωματίου

Υλικά Γέμισης για ηπειρώτικη σπανακόπιτα

  • 1 κιλό σπανάκι
  • 3 πράσα μεγάλα ( το λευκό μονο μέρος όχι τα φύλλα)
  • 200 γραμμάρια σέσκουλο
  • 1 ματσάκι άνηθο μεγάλο ( ψιλοκομμένο)
  • 2 ματσάκια κρεμμύδια χλώρα ( ψιλοκομμένο)
  • 1 κιλό φέτα
  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι κρασιού σιμιγδάλι
  • 1/2 ποτήρι τραχανά (προαιρετικά)
  • Πιπέρι
Η Θεοδώρα Μέγα μας δίνει την συνταγή για την παραδοσιακή ηπειρώτικη σπανακόπιτα με φύλλο
Η Θεοδώρα Μέγα μας δίνει την συνταγή για την παραδοσιακή ηπειρώτικη σπανακόπιτα με φύλλο

Εκτέλεση Ζύμης για ηπειρώτικη σπανακόπιτα 

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το , 1/2 κουτάκι σόδα υγρή , 1/2ποτηρι του κρασιού ελαιόλαδο ,1 ποτήρι νερό,1/2 κ.γ. Αλάτι , στη συνέχεια βάζω αλεύρι σιγά σιγά όσο παρει και ζυμώνω μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή κ να μην κολλάει. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα τυλιγμένη στο μπολ σε θερμοκρασία δωματίου. Μετά απο 1 ώρα παίρνω την ζύμη βάζω λιγο αλεύρι στον πάγκο κ ανοίγω ένα μεγάλο φύλλο βοηθώντας στο άνοιγμα αν χρειαστεί πασπαλίζοντας με αλεύρι. Το άνοιγμα γίνεται με πλάστη.

Παίρνω το βιτάμ και αλείφουμε όλο το φύλλο που εχω ανοίξει. Στη μέση του φύλλου βάζω ένα ποτήρι κ κόβουμε την ζύμη σε 8 λωρίδες ,χωρίς να κοπούν απο την ένωση του ποτηριού ( οπως κόβω την πίτσα).αφαιρούμε το ποτήρι και παίρνουμε κάθε λωρίδα και την τοποθετώ πάνω στο στρογγυλό μέρος , που ειχα το ποτήρι, ώστε να γίνει μια μπάλα. Αφήνω την ζύμη μισή μέρα στο ψυγείο και ειναι έτοιμη να την χρησιμοποιήσουμε.

Εκτέλεση Γέμισης για ηπειρώτικη σπανακόπιτα 

Κόβω με ένα μαχαίρι τα χόρτα σε μεγάλα κομμάτια. Παίρνω ένα βαθύ μπολ και βάζω όλα τα υλικά μαζί και ανακατεύουμε καλά .Παίρνω ένα ταψί λαδώνουμε την κάτω πλευρά ,τοποθετώ ένα φύλλο που έχω ανοίξει και βάζω την γέμιση . Σκεπάζω με ένα ακομη φύλλο , τρύπαμε το φύλλο με ένα φύλλο και πασπαλίζω την επιφάνεια με λάδι και νερό.

Ψήσιμο

Σε προθερμασμένο φούρνο , ψήνουμε στους 220 βαθμούς Κελσίου , στις αντιστάσεις για 1 ώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.