Οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα και οι δίπλες είναι τα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Στα περισσότερα ελληνικά σπίτια υπάρχουν σε αφθονία ενώ σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας κρατούν ακόμη τη μυστική συνταγή ξετρελαίνοντας τους πάντες με τη γεύση τους. Εγώ ήμουν από τους τυχερούς ανθρώπους, καθώς μεγάλωσα σε ζαχαροπλαστείο, στο φημισμένο “Ζαχαροπλαστείο Φέσσα” της Καβάλας, που ήταν οικογενειακή επιχείρηση. Έτσι λοιπόν ξέρω πολύ καλά να ξεχωρίζω γεύσεις και επιλέγω το καλό φαγητό και γλυκό.
Η Στάνη: Οι καλύτεροι κουραμπιέδες στο κέντρο της Αθήνας
Όπως ήταν φυσικό τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες, που ήταν οι σπεσιαλιτέ του ζαχαροπλαστείου, ήταν από υλικά ΑΑ και πεντανόστιμα. Από τότε εδώ στην Αθήνα δεν βρήκα κάπου που να πω, ότι να εδώ έχω φάει τέλειους κουραμπιέδες. “Δεν μπορεί”, είπα μέσα μου. “Θα υπάρχει παλιό ζαχαροπλαστείο που κάνει ωραίους κουραμπιέδες κι εδώ στην Αθήνα”. Και πράγματι υπάρχει. Δεν είναι ζαχαροπλαστείο με την ευρύτερη έννοια αλλά γαλακτοπωλείο ξακουστό για το πρόβειο γιαούρτι του. Το όνομα αυτού. Η Στάνη.
Ένα γαλακτοπωλείο με ιστορία στην Ομόνοια
Στην καρδιά της Αθήνας, στην οδό Κοτοπούλη, ένα γαλακτοπωλείο με ιστορία 80 χρόνων στο γιαούρτι, φτιάχνει τους καλύτερους κουραμπιέδες και τα ωραιότερα μελομακάρονα.
Η Στάνη: Το στέκι του Αυλωνίτη, της Βασιλειάδου και του Χατζηχρήστου
Ο Θανάσης Καραγεώργος μαζί με το θείο του, Γιάννη, είναι οι συνεχιστές της οικογενειακής επιχείρησης, που μετράει τρεις γενιές. Το στέκι του Αυλωνίτη, της Βασιλειάδου και του Χατζηχρήστου, το παραδοσιακό αυτό γαλακτοπωλείο έχει ιστορία από το 1931. Θα το βρείτε ανοιχτό από τις 06.00 κάθε πρωί έως τις 23.00.
Εγώ βρέθηκα εκεί περίπου στις 9 το βράδυ και συνάντησα τον Θανάση, όπου μου διηγήθηκε εν συντομία την ιστορία του μαγαζιού.
“Είμαστε οικογενειακή επιχείρηση σαν κληρονομική παράδοση και ως πελατεία έρχονται τα εγγόνια των παππούδων που είχαν πρωτομπεί εδώ το 40 και ως προμηθευτές εγώ αυτήν την στιγμή συνεργάζομαι με τον εγγονό του κυρίου που έδινε γάλα στον παππού μου για να φτιάξει τα γιαουρτάκια και όλα τα προϊόντα. Οπότε η Στάνη, σε τρία επίπεδα, οικογενειακή επιχείρηση.
Η μυστική συνταγή για τους κουραμπιέδες
Υπάρχει κάποια μυστική συνταγή; ρώτησα τον Θανάση, τρώγοντας τον κουραμπιέ μου!
“Συγκεκριμένη συνταγή και πρώτες ύλες οι οποίες δεν κυκλοφορούν στο εμπόριο. Γάλα από ορεινή Κορινθία, από τον κύριο που προανέφερα που έχει τα ζωάκια σαν παιδιά του, βούτυρο που το φτιάχνουμε εμείς που όσο και να θέλει μία νοικοκυρά να βρει κάτι ανάλογο, είναι φύση αδύνατο, αμύγδαλο πολύ καλής ποιότητος, οπότε το αποτέλεσμα είναι μία σύνθεση των παραπάνω. Η συνταγή φυσικά έχει εξελιχθεί σε βάθος 80 ετών και από τότε όλο και κάτί έχουμε προσθέσει ή αφαιρέσει. Ακόμη και τώρα ανακαλύπτουμε ένα μικρό μυστικό που ανεβάζει ακόμη περισσότερο την ποιότητα και το τελικό αποτέλεσμα, που αναρωτιόμαστε πώς δεν το είχαμε σκεφθεί τόσα χρόνια πριν. Όταν έχεις κόλλημα με τη διαδικασία πάντα κάτι ανακαλύπτεις”.
Δοκιμάζοντας το μελομακάρονο, τον ρώτησα απο πού προμηθεύεται το μέλι.
“Από παραγωγό από το Μεσολόγγι θυμαρίσιο και από Ορεινή Κορινθία Ελάτης και κωνοφόρο που όταν αυτά μπαίνουν το μελομακάρονο εκτοξεύεται. Εμείς γενικά έχουμε λίγα πράγματα αλλά είναι κορυφαία. Δεν είμαστε το μαγαζί με τα 100 είδη που αξίζουν τα 10. Έχουμε τα 10 που αξίζουν παρά πολύ.Το μαγαζί έχει βραβευτεί πολλές φορές. Ο κόσμος μας αγαπάει και εμείς το ίδιο”.
Στην συνέχεια με ξενάγησε στους χώρους όπου παρασκευάζεται τόσο το γιαούρτι όσο και τα χριστουγεννιάτικα γλυκά.
Εκτός από τους κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα, τις δίπλες και τις βασιλόπιτες, μη φύγεις από την Στάνη αν δεν πάρεις λουκουμάδες με μέλι, σ’ ένα ποτήρι με ανθόγαλα ή σ’ ένα γιαούρτι με μέλι. Πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις ρυζόγαλο, κρέμα και παραδοσιακό πραγματικά χειροποίητο γιαούρτι φτιαγμένο με γάλα από πρόβατα ελληνικής ράτσας και 7% λιπαρά.
Ρίξτε και ένα βλέφαρο στα γλυκά ταψιού –γαλακτομπούρεκο, μπακλαβά, καταΐφι, καρυδόπιτα και ραβανί που φτιάχνονται με τον ίδιο τρόπο από το 1931.
Το σίγουρο είναι ότι η Στάνη απέκτησε πιστή πελάτισσα!