Το όνομα της Σίσσυς Λυγνού έχει ταυτιστεί με τον συνεδριακό τουρισμό. Είναι Πρόεδρος της HAPCO & DES, Πρόεδρος & CEO AFEA Congress και President Elect, IAPCO. Σε άρθρο της στο travelgirl.gr αναφέρθηκε στις προοπτικές και στην συμβολή του συνεδριακού τουρισμού στην οικονομία, στις ελλείψεις στις υποδομές, ενώ τόνισε την σημασία περαιτέρω ανάπτυξής του.
H Σίσσυ Λυγνού στο travelgirl.gr: Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει κορυφαίο προορισμό συνεδρίων και εκδηλώσεων
Επαγγελματικός, Συνεδριακός Τουρισμός, Εκθεσιακός Τουρισμός: Πρόκειται για τον τομέα του Τουρισμού που αφορά στις οργανωμένες συναντήσεις ατόμων με κοινά ενδιαφέροντα ή επαγγελματικές ιδιότητες και με πρωτεύοντα σκοπό την επιστημονική ενημέρωση και εξέλιξη, ανταλλαγή γνώσεων και πληροφοριών, τη δημιουργία επιχειρηματικών σχέσεων, την προώθηση των προϊόντων και υπηρεσιών τους, την επιβράβευση επιτευγμάτων, την ανακοίνωση αποτελεσμάτων και σημαντικών στοιχείων.
Για εμάς τους επαγγελματίες του κλάδου, τόσο στην Ελλάδα αλλά κυρίως στο εξωτερικό, ο κλάδος ξεφεύγει κατά πολύ από την έννοια του Τουρισμού, αποτελεί μία κατηγορία από μόνος του και αυτός είναι και ο λόγος που σε διεθνές επίπεδο επικρατεί ο όρος The Meetings Industry, Business Events, TheEvents Industry και φυσικά The Exhibition Industry.
Βέβαια, ο συγκεκριμένος κλάδος δεν αποσκοπεί και δεν συμβάλλει μόνο στα παραπάνω. Από την προώθηση της επιστήμης και την ενίσχυση της καινοτομίας αλλά και τοπικής κοινωνίας, έως την προσέλκυση παγκόσμιου ταλέντου και την ενίσχυση του κοινωνικού αντίκτυπου, η βιομηχανία συνεδρίων και εκδηλώσεων δεν αποτελεί απλά τη συγκέντρωση ανθρώπων σε μία αίθουσα. Αντιθέτως είναι ο κλάδος που μπορεί να δημιουργήσει το ουσιαστικό και μακροχρόνιο αποτύπωμα στη χώρα και κατά συνέπεια τον ποιοτικό και βιώσιμο Τουρισμό, που τόσο συχνά αναφέρουμε και διεκδικούμε.
Η βιομηχανία συνεδρίων και εκδηλώσεων είναι ο ποιοτικός πυλώνας, στον οποίο αναφερόμαστε τόσο συχνά και ο κλάδος που ενεργοποιεί τους περισσότερους από τους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης (SDGGoals), συγκριτικά με κάθε άλλη ενότητα του Τουρισμού. Και όμως, ενώ διαθέτουμε όλα τα παραπάνω συγκριτικά πλεονεκτήματα ως χώρα, ενώ έχουμε το «διαμάντι» στα χέρια μας, ο κλάδος των συνεδρίων και εκδηλώσεων ακόμα δεν αποτελεί κομμάτι εθνικής στρατηγικής και προβολής, κάτι που έχουμε αναφέρει και τονίσει πλέον πολλές φορές.
Έχουμε αναφερθεί στη δυναμική του τομέα μας, που μπορεί να συμβάλλει έως και 7 φορές περισσότερο από τον μαζικό Τουρισμό στην εθνική οικονομία και ανάπτυξη, δίνει τη λύση στην εποχικότητα και την απασχόληση, προσελκύει επισκέπτες υψηλών εισοδημάτων και επιπέδου, προβάλλει τη χώρα διεθνώς σε ένα σημαντικό κοινό, συνδέεται και ευνοεί περισσότερα από 50 επαγγέλματα.
Πρόκειται για το «δυνατό χαρτί» στη διάθεση των κρατών που θα έχουν την ωριμότητα να αξιοποιήσουν (γεγονός στις περισσότερες ανταγωνιστικές χώρες πλέον, όπου ο συγκεκριμένος κλάδος αποτελεί κινητήριο δύναμη της οικονομίας τους).
Το momentum εκμετάλλευσης της υψηλής ζήτησης που βιώνει η χώρα στο πλαίσιο του μαζικού Τουρισμού είναι σημαντικό. Ναι, έχουμε σημαντικές θετικές ενδείξεις και προοπτικές.
Είναι όμως οι προοπτικές αυτές αρκετές «δυνατές» να μας κρατήσουν στη λίστα των ελκυστικών προορισμών μακροχρόνια και συμβάλλουν στο να βρεθεί επιτέλους η Ελλάδα στη θέση που της αξίζει ως συνεδριακός προορισμός? Σίγουρα ΟΧΙ.
Οι τρεις κορυφαίοι Οργανισμοί στον τομέα HAPCO & DES, This is Athens Convention and Visitors Bureau, ThessalonikiConvention Bureau, ενώσαμε τις δυνάμεις μας, εν μέσω πανδημίας, δημιουργώντας την εθνική συνέργεια The GreekMeetings Alliance, για να γεμίσουμε ακριβώς αυτό το σημαντικό κενό. Το κενό της θεσμικής εκπροσώπησης της χώρας ως κορυφαίο συνεδριακό παίκτης. Δείχνουμε το δρόμο, από την ημέρα της δημιουργίας της συνέργειας, μέσω δράσεων εξωστρέφειας και εκπαίδευσης, αλλά και την ανάγκη ύπαρξης Εθνικού Convention Bureau, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών. Έχουμε μελετήσει τις καλές πρακτικές και τη στρατηγική του ανταγωνισμού και ελπίζουμε να πετύχουμε το στόχο μας για ίδρυση Εθνικού Convention Bureau με τη στήριξη της Πολιτείας.
Κάτι άλλο πολύ σημαντικό.
Ενώ διαθέτουμε άριστες υποδομές για φιλοξενία συνεδρίων και εκδηλώσεων, εξαιρετικά συνεδριακά ξενοδοχεία και σύγχρονα συνεδριακά κέντρα, όπως αυτό της Αθήνας, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο, και το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης, αλλά και πολλά άλλα στην περιφέρεια, οι υποδομές δεν επαρκούν σε αυτή τη φάση σε καμία περίπτωση ώστε να στεγάσουν μεγάλες διοργανώσεις. Λυπάμαι που αναφέρω, πως ετησίως εμείς, οι επαγγελματίες του κλάδου διώχνουμε πολύ μεγάλες διοργανώσεις από τη χώρα, λόγω έλλειψης υποδομών αλλά και διαθεσιμότητας. Είναι λοιπόν πολύ ευχάριστο ότι πλέον οι κορυφαίοι οργανισμοί ΣΕΤΕ, ΕΤΑΔ, Περιφέρεια Αττικής έχουν προσθέσει έντονα τη δημιουργία συνεδριακού κέντρου στην ατζέντα τους, με την ελπίδα αυτό το όνειρο να υλοποιηθεί. Είναι επίσης ιδιαίτερα ευχάριστη η εξέλιξη της Helexpo για την πόλη της Θεσσαλονίκης.
Ας δούμε, κλείνοντας τα εξής στοιχεία, για να κατανοήσουμε ότι βρισκόμαστε στην αρχή της διαδρομής:
Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες η Ελλάδα βρίσκεται στην 47η θέση σε παγκόσμιο επίπεδο σε άμεση συνεισφορά του κλάδου στην οικονομία, όταν την ίδια ώρα η Ισπανία βρίσκεται στη 12η και η Πορτογαλία στη 32η θέση.
Επίσης, λόγω της έλλειψης υποδομών αλλά και σχεδίου, η χώρα μας αυτή τη στιγμή χάνει ετησίως περισσότερα από 20 διεθνή επιστημονικά συνέδρια και περισσότερα από 100 εταιρικά/corporate events.
Ουσιαστικά έχουμε απώλειες περισσότερων από 100.000 συνεδριακών επισκεπτών το χρόνο και πλέον των 50.000 επισκεπτών εταιρικών / corporate events ετησίως.
Σύμφωνα με διεθνή στοιχεία κατ΄ έτος στην Ελλάδα χάνεται ο τριπλάσιος τζίρος που θα μπορούσε να επιτευχθεί για τα διεθνή επιστημονικά συνέδρια και αντίστοιχα ο τριπλάσιος τζίρος που θα μπορούσε να επιτευχθεί για τα εταιρικά / corporate events (δυναμική που θα μπορούσε να φτάσεις έως και $ 6,5 δις)
Η πρόκληση που θα αντιμετωπίσει σίγουρα ο ελληνικός συνεδριακός τουρισμός τα επόμενα χρόνια είναι ο κίνδυνος εξαφάνισής του από τον παγκόσμιο χάρτη και τη λίστα των κορυφαίων συνεδριακών προορισμών, η αποδυνάμωσή του πριν προλάβει καν να αναδείξει την τεράστια δυναμική του και η σίγουρα η απώλεια σημαντικών διεθνών έργων, διοργανώσεων, συνεδρίων και εκδηλώσεων, που θα προτιμήσουν εύκολα άλλους προορισμούς.
Έχουμε μία μοναδική ευκαιρία να προβάλλουμε τη χώρα μας ως μελλοντικό, καινοτόμο και πολλά υποσχόμενο συνεδριακό προορισμό σε σημαντικούς key opinionleaders και φορείς, οργανισμούς που έχουν στρέψει το βλέμμα τους σε εμάς και περιμένουν να τους εντυπωσιάσουμε και να τους εμπνεύσουμε.
Ας δούμε λίγο τι κάνουν πόλεις όπως Βιέννη, Βαρκελώνη, Δουβλίνο, Λισαβώνα, Βερολίνο, Παρίσι, Μαδρίτη, Βελιγράδι, Ρώμη, Φλωρεντία, Μόναχο, Λιουμπλιάνα, Μάλτα, και πολλές άλλες… Πώςαποδέχονται τη συμβολή του κλάδου, τον αγκαλιάζουν, τον ενισχύουν, τον αξιοποιούν στο μέγιστο. Έχουμε στα χέρια αξιόλογες καλές πρακτικές, σχέδιο και αναλυτικές προτάσεις για να μπορέσουμε να αλλάξουμε άμεσα το παιχνίδι και να βγούμε μπροστά από τον ανταγωνισμό.
Διαθέτουμε και μία άλλη «δύναμη». Η χώρα μας εκπροσωπείται ήδη από κορυφαίους, διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες και τεχνοκράτες σε διεθνείς φορείς στο εξωτερικό, οι οποίοι θα έδιναν τα πάντα για να μπορέσουν να φιλοξενήσουν συνέδρια του οργανισμού τους στην Ελλάδα. Είναι επίσης σημαντικό momentum η ανάδειξη του νέου Επιτρόπου Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Τζιτζικώστα, αλλά και η υποψηφιότητα του κ. Θεοχάρη για τη θέση του Γ.Γ του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού αλλά και η διάκριση άλλων κορυφαίων επαγγελματιών του κλάδου μας σε διεθνή φόρα. Έχουμε βγει δυναμικά μπροστά σε πολλά επίπεδα, οπότε είναι η κατάλληλη στιγμή να επενδύσουμε στη νέα συνεδριακή Ελλάδα, πριν να είναι αργά.
Σύντομο Βιογραφικό
President & CEO, AFEA Congress
President-Elect , IAPCO (International Association of Professional Congress Organizers)
Πρόεδρος του Δ.Σ, HAPCO & DES (Hellenic Association of Professional Congress Organizers & Destination Event Specialists)
Γεννημένη στην Αθήνα, γόνος οικογένειας από το χώρο του τουρισμού, είναι μέτοχος στην εταιρία AFEA S.A Travel & Congress Services, που επί 44 χρόνια δραστηριοποιείται στον τομέα του Συνεδριακού & Επαγγελματικού Τουρισμού – Business Travel, Congresses & Events, MICE.
Ολοκληρώνοντας τη βασική και μέση εκπαίδευση (Εράσμιος και εν συνεχεία Γερμανική Σχολή Αθηνών) συνέχισε με ανώτατες σπουδές στη Γερμανία (Πανεπιστήμιο Regensburg, Βαυαρία), κλείνοντας με πτυχιακή εργασία με τίτλο « Ο ρόλος του Τουρισμού στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», οπότε και απεφοίτησε επιτυχώς.
Ασχολήθηκε ως ασκούμενη στην εταιρία AFEA για να συνεχίσει ως στέλεχος στη Διεύθυνση Δημοσίων Σχέσεων, Εκδηλώσεων & Πολιτισμού στην Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 (Οκτώβριος 2001 – Μάιος 2004), και στη συνέχεια ως Δ/ντρια Τμήματος Επικοινωνίας Ολυμπιακού και Παραολυμπιακού Χωριού υπό τη Γενική Δνση Επικοινωνίας & ΜΜΕ της Επιτροπής (Απρίλιος 2004-Οκτώβριος 2004).
Από τον Οκτώβριο του 2004 εντάχθηκε στο στελεχιακό δυναμικό της AFEA στο Τμήμα Συνεδρίων & Εκδηλώσεων, για να αναδειχθεί στην θέση της Διεύθυνσης του ίδιου τμήματος μέχρι έως και τις αρχές του 2018, όπου ανέλαβε τη θέση της CEO της εταιρίας.
Τον Μάρτιο του 2007 εξελέγη στο Διοικητικό Συμβούλιο της HAPCO (Hellenic Association of Professional Congress Organizers), όπου της ανατέθηκε ο ρόλος της Ειδικής Γραμματέως, τον οποίο και υπηρέτησε ενεργά. Στις αρχές Μαρτίου 2010, επανεξελέγη στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου, αυτή την φορά αναλαμβάνοντας τη θέση της Γενικής Γραμματέως, έως και σήμερα για 6 ήδη θητείες. Τον Απρίλιο του 2022 επανεξελέγη στο Δ.Σ, αναλαμβάνοντας τη θέση της Προέδρου του HAPCO & DES, υπηρετώντας έτσι για μία 7η θητεία το Σύνδεσμο.
Το Μάιο του 2009, ανέλαβε καθήκοντα Γενικής Γραμματέως της EFAPCO (European Association of Professional Congress Organizers), θέση που κράτησε έως και το Δεκέμβριο του 2018.
To Φεβρουάριο του 2021 εξελέγη στο Δ.Σ της IAPCO (Ιnternational Association of Professional Congress Organizers).
Έως τότε, είχε ενεργή δράση ως Ambassador IAPCO, ομιλήτρια σε εκπαιδευτικές δράσεις του Φορέα, στα εκπαιδευτικά σεμινάρια IAPCO EDGE & WEBEDGE, αλλά και μέλος διαφόρων άλλων επιτροπών και ομάδων εργασίας, εκπροσωπώντας πάντα την IAPCO.
Το Φεβρουάριο του 2023 επανεξελέγη στο Δ.Σ της IAPCO για διετή θητεία, ενώ τον Φεβρουάριο προτάθηκε και εξελέγη ως President–Elect του Οργανισμού, όπου θα αναλάβει τη θέση της Προέδρου για τη θητεία 2025-2027.
Εχει συμμετάσχει ως ομιλήτρια και mentor σε προγράμματα του Ευρωπαϊκού Φορέα CityDNA. Συμμετέχει ως mentor, εκπαιδεύτρια και μέλος advisory board σε προγράμματα Eκπαιδευτικών Iδρυμάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Έχει συμμετάσχει σε 3 προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων (Δανία, Γερμανία, Ιρλανδία).
Ομιλεί άπταιστα Γερμανικά, Αγγλικά, και έχει βασική γνώση των Ισπανικών. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με τον αγωνιστικό και σύγχρονο χορό.