Η Μαρίνα Γιώτη είναι η αγαπημένη συγγραφέας των μικρών παιδιών αλλά και των γονέων τους. Το 2014 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο Η Στιγμούλα και ακολούθησαν Η Στιγμούλα είναι δυνατή! και η σειρά Παραμύθια… αλλιώς: Σκουφοκοκκινίτσα (στη λίστα των 10 καλύτερων παιδικών βιβλίων Public 2016), Δυο φορές κι έναν καιρό ήταν η Σταχτοπούτα, Ρεβιθοκοντούλης (στη λίστα των 10 καλύτερων παιδικών βιβλίων Public 2017) και Τι τρέχει με τον Αϊ-Βασίλη; από τις εκδόσεις Διόπτρα. Το 2017 κυκλοφόρησε το πρώτο της λεύκωμα για μαμάδες με τίτλο Μια καρδιά, το οποίο έχει μεταφραστεί σε δύο γλώσσες και έχει λάβει την πρώτη θέση στην κατηγορία του στο Amazon. Ακολούθησαν δύο ακόμα λευκώματα το Μια στιγμή και το Μια αγκαλιά. Το 2019 κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο της σειράς Μελισσάκια στα Θρανία με τίτλο Δώσε Λύση στο Μελίσσι και το 2020 το δεύτερο με τίτλο Το Κάτι τι;. Τον Οκτώβριο του 2020 κυκλοφόρησε το νέο της βιβλίο με τίτλο Γέτι, η δύναμη του ακόμη. Η ίδια μίλησε στο travelgirl.gr σε μία συνέντευξη που είμαι σίγουρη ότι θα αγαπήσουν οι λάτρεις των βιβλίων.
Η Μαρίνα Γιώτη μιλάει στο travelgirl.gr για το νέο της βιβλίο το “Γέτι” και την αγάπη της στα παιδικά βιβλία
Το Γέτι. Είναι το νέο σου βιβλίο που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα. Λίγα λόγια για αυτό
Κυκλοφόρησε πριν μερικές ημέρες και ήδη τα σχόλια που λαμβάνω είναι πολλά και συγκινητικά. Το Γέτι, που γεννήθηκε από τα Αγγλικό «Yet» και σημαίνει ακόμη, είναι ο φανταστικός φίλος του Αγοριού. Το ακολουθεί παντού, αλλά μπορεί να πει μονάχα μία λέξη… ακόμη. Το Αγόρι ανακαλύπτει ότι αυτή είναι μια μαγική λέξη που, όταν τη χρησιμοποιεί σωστά, το μυαλό του μεγαλώνει και μπορεί να καταφέρει τα πάντα, αρκεί να προσπαθήσει.
Στο βιβλίο βλέπουμε πως μια τόσο δα λεξούλα καταφέρνει να αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και αναπτύσσουμε τις ικανότητές μας, αντιμετωπίζουμε τις αποτυχίες και μαθαίνουμε να είμαστε ανθεκτικοί στις αλλαγές. Μελέτες έχουν δείξει ότι το IQ μας αλλάζει κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Μπορούμε δηλαδή να γίνουμε εξυπνότεροι και να δημιουργούμε συνάψεις απλά με το να προκαλούμε το μυαλό μας, να το γυμνάζουμε. Η λέξη «ακόμη» είναι μια μαγική λέξη που βοηθά το μυαλό μας να δυναμώνει. «Δεν μπορώ να το κάνω… ακόμη», «Δεν έχω φίλους… ακόμη», «Δεν ξέρω την απάντηση… ακόμη!»
Θέλω να μου πεις τους σημαντικότερους λόγους που προτρέπεις έναν γονιό να το αγοράσει για το παιδί του
Όλοι οι γονείς ανησυχούμε για την εξέλιξη των παιδιών μας. Σκεφτόμαστε πως να τα βοηθήσουμε να πετύχουν τους στόχους τους και να είναι ευτυχισμένα στη ζωή τους.
H θεωρία της ψυχολόγου Carol Dweck πάνω στην οποία βασίζεται το βιβλίο είναι συναρπαστική και αλλάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την μάθηση, αλλά και την αποτυχία, την οποία βλέπει όχι ως απόδειξη έλλειψης ικανότητας των παιδιών µας, αλλά ως μια ευκαιρία να αναπτύξουν τις ικανότητές τους. Έτσι, όταν δεν καταφέρνουν κάτι, δεν σημαίνει ότι δεν είναι αρκετά έξυπνα ή ικανά, αλλά ότι απλώς χρειάζονται περισσότερη δουλειά. Κάθε αποτυχία είναι μια πρόκληση που θα πρέπει να τα ενεργοποιεί και όχι κάτι για το οποίο θα πρέπει να ντρέπονται. Κάθε φορά που δεν τα καταφέρνουμε είναι μια ευκαιρία να μάθουμε κάτι καινούριο και να προσπαθήσουμε ξανά. Είναι μια τεχνική που βοηθά τα παιδιά μας να γίνουν πιο ανθεκτικά στις δυσκολίες και να συνεχίσουν να εξελίσσονται μια ζωή.
Τα παιδικά βιβλία είναι βιβλία που πρέπει να διαβάσουν και οι μεγάλοι κατά τη γνώμη μου. Ποια είναι η δική σου άποψη και θα ήθελα να μου την αιτιολογήσεις
Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν «πρέπει» σε ότι αφορά τα βιβλία. Είναι πράγματι μεγάλη η τάση παγκοσμίως να διαβάζουν ενήλικες παιδικά βιβλία. Θεωρώ ότι τα παιδικά βιβλία είναι απόσταγμα της λογοτεχνίας, όπως η ποίηση, και συχνά βρίσκουμε όλοι σ’αυτά, μικροί-μεγάλοι, αλήθειες για τη ζωή σε μικρές δόσεις. Στον κόσμο των ενηλίκων η αλήθεια είναι συχνά κάτι που θολώνει, χάνεται, μπερδεύεται. Ο κόσμος των παιδιών είναι πιο ξε-κάθαρος και αυτή καθαρότητα μας λείπει και την αναζητούμε όπου μπορούμε να τη βρούμε. Ακόμη και στα παιδικά βιβλία.
Πόσο σημαντική είναι η εικονογράφηση σε ένα παιδικό βιβλίο και γιατί;
Στις ηλικίες 4-9 ετών στις οποίες απευθύνονται τα περισσότερα βιβλία μου, η εικονογράφηση παίζει μεγάλο ρόλο. Λέει μια παράλληλη ιστορία και συχνά υπάρχουν μηνύματα και λεπτομέρειες που το παιδί καλείται να πάρει από αυτή. Σιγά- σιγά μεγαλώνοντας και μέσω της εμπειρίας, οι λέξεις αποκτούν περισσότερο νόημα και τις εικόνες μπορούμε και τις φτιάχνουμε πια στο μυαλό μας.
Το 2014 εκδόθηκε το πρώτο σου παιδικό βιβλίο και μετά ακολουθήσαν κι άλλα. Γιατί παιδικό βιβλίο κι όχι για παράδειγμα μυθιστόρημα;
Έχω σπουδάσει εικονογράφηση και οπτική επικοινωνία στην Αμερική σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του είδους. Αγαπώ πολύ τα παιδικά βιβλία και ειλικρινά δεν μου πέρασε από το μυαλό να κάνω κάτι άλλο. Αυτό ήταν πάντα η μεγάλη μου αγάπη και πάλεψα πολύ για να την κάνω καθημερινότητα.
Τα βιβλία μας γεμίζουν γνώση. Από ποια ηλικία είναι καλό κατά τη γνώμη σου να αρχίσει ένα παιδί να διαβάζει;
Γνώση και όχι μόνο. Θα έλεγα από την κοιλιά της μαμάς. Ο χρόνος που περνάμε να διαβάζουμε στα παιδιά μας ακόμη και όταν εκείνα δεν καταλαβαίνουν τα λόγια μας είναι πολύτιμος και μας συνδέει μαζί τους όσο λίγα πράγματα. Η φωνή μας, η αγκαλιά μας αργότερα, το συναίσθημα που ξεχειλίζει την ώρα του παραμυθιού, συνοδεύει τις παιδικές τους αναμνήσεις, μπαίνει στα βαλιτσάκια του μυαλού των παιδιών μας και σε αυτό ανατρέχουν μεγαλώνοντας.
Ποιος διαβάζει πρώτος τα βιβλία σου; Η κόρη σου; Και θέλω να μου πεις τι κριτική σου κάνει
Πότε δεν τα διάβαζε πρώτη. Ήθελα από την αρχή να έχω την ανεπηρέαστη άποψη της, οπότε τα διάβαζε όταν είχαν ολοκληρωθεί, αλλά πριν τυπωθούν. Με έχει γλυτώσει από μερικές κακοτοπιές είναι η αλήθεια! Τα παιδιά καμιά φορά δεν κάνουν τα λογικά, για εμάς, άλματα και αυτό μόνο εκείνη μπορούσε να το εντοπίσει. Ο σύζυγός μου, Κώστας Κρομμύδας, που είναι και ο ίδιος συγγραφέας τα διαβάζει πρώτος. Συζητάμε τις ιστορίες μας στο σπίτι από όταν είναι μια ιδέα στο μυαλό μας. Τώρα, η Βάια είναι στην εφηβεία και ό,τι κάνω είναι έτσι και αλλιώς λάθος, οπότε η κριτική της είναι αμείλικτή!
Αν σου έλεγα να διαλέξεις τρία από τα βιβλία που έχεις γράψει ως αγαπημένα σου, ποια θα ήταν;
Το «Μια καρδιά» γιατί είναι ένα βιβλίο που βασίστηκε σε ένα γράμμα που έγραψα στην κόρη μου όταν ήταν δυο ετών. Έχει κάνει 6 ανατυπώσεις, έχει μεταφραστεί σε δυο γλώσσες και έχει φτάσει στο No1 του Amazon στην κατηγορία του στα Αγγλικά. Έχει αγαπηθεί από χιλιάδες μαμάδες και κόρες και έχω πάρει τα πιο συγκινητικά σχόλια γι’ αυτό το βιβλίο.
Το «Γέτι, η δύναμη του ακόμη» που μόλις κυκλοφόρησε, όχι μόνο επειδή είναι το πιο πρόσφατο βιβλίο μου, αλλά πιστεύω την θεωρία πίσω από αυτό. Έχω αγαπήσει το Γέτι και λαμβάνω ήδη πολλά μηνύματα με παιδιά που κοιμούνται αγκαλιά με το βιβλίο.
Τέλος, το «Τι τρέχει με τον Αϊ-Βασίλη», το τέταρτο βιβλίο από τα «παραμύθια… αλλιώς» γιατί με εξιλεώνει απέναντι στα μάτια της κόρης μου. Όταν τα παιδιά έχουν αρχίσει να έχουμε αμφιβολίες, έρχεται να δώσει μια εκδοχή που δεν λέει μεν ψέματα, αλλά και δεν διαλύει και τη μαγεία του μύθου. Αγαπώ τα Χριστούγεννα και αυτό το βιβλίο καταφέρνει να κρατήσει την πίστη στην μαγεία των Χριστουγέννων ζωντανή και βοηθά τα παιδιά να πιστεύουν σε αυτή, αλλά και στη δύναμη της προσφοράς μια ζωή.
Πόσο καιρό σου πήρε να γράψεις το Γέτι και τι σε δυσκόλεψε (αν σε δυσκόλεψε κάτι)
Στα παιδικά βιβλία η ιδέα είναι που έχει σημασία, το κείμενο είναι αρκετά μικρό και δεν μου παίρνει πολύ χρόνο. Βέβαια, δουλεύεται πολύ σχολαστικά γιατί κάθε λέξη μετράει. Θα πρέπει να φτάσεις σε ένα σημείο που αν αφαιρέσεις μια ακόμη λέξη, το κείμενο δεν θα βγάζει νόημα. Όπως είπαμε είναι απόσταγμα. Η εικονογράφηση μου παίρνει συνήθως 2-4 μήνες. Είναι κάτι που αγαπώ πολύ και θέλω κάθε βιβλίο μου να είναι ξεχωριστό, οπότε και η εικονογράφηση θέλω να ταιριάζει στο ύφος του κειμένου.
Επόμενα σχέδια ή επόμενο βιβλίο
Ιδέες έχω πολλές, αλλά το μυαλό μου αυτή τη στιγμή είναι στο «Γέτι»! Έχουμε… ακόμη πολλά να κάνουμε με αυτό το βιβλίο. Συνεργάζομαι στενά με εκπαιδευτικούς και ψυχολόγους για να δώσουμε μέσω της Κλειστής Ομάδας Αναγνωστών στο facebook ή το site μου (www.marinagioti.gr) ακόμη περισσότερα εργαλεία σε γονείς και εκπαιδευτικούς.
Μαρίνα Γιώτη: Ένα σύντομο βιογραφικό
Η Μαρίνα Γιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Σπούδασε Marketing και Καλές Τέχνες στο Georgetown University της Washington, DC όπου αποφοίτησε το 1997. Μέχρι το 1999 φοίτησε στο Pratt Institute στη Νέα Υόρκης σχεδιασμό οπτικής επικοινωνίας και εικονογράφηση. Για 15 χρόνια ήταν συνέταιρος και δημιουργική διευθύντρια σε εταιρεία οπτικής επικοινωνίας και Διευθύνων Σύμβουλος στο αθλητικό κέντρο για παιδιά Sunny Sports Club. Έχει τιμηθεί με το John Peter’s Publication Award από το Art Directors Club της Νέας Υόρκη και με τα Διεθνή βραβεία Pentawards για τη δουλειά της.
Έχει μια κόρη 11 ετών.