Κατά την επίσκεψή μου στα Ζαγοροχώρια εκτός από τις ομορφιές του τόπου, συνάντησα υπέροχους ανθρώπους. Ένας από αυτούς ήταν η ιδιοκτήτρια μίας φημισμένης ταβέρνας στο Βραδέτο, της κυρά Λένης. Αφού μας τράταρε τις σπιτικές λιχουδιές της, σαλάτα από τον κήπο της, κεφτεδάκια με τηγανητές πατάτες και τυριά, της ζήτησα να μου μιλήσει για την Μπελόη.
Η Κυρά Λένη από το Βραδέτο του Ζαγορίου μιλάει στο travelgirl.gr για τις ομορφιές της Μπελόης
Λίγα λόγια για την διαδρομή από Βραδέτο προς Μπελόη
Από την δυτική είσοδο του Βραδέτου, λίγο πιο πάνω από την πλατεία του χωριού ακολουθούμε τον χωματόδρομο που τελειώνει μετά από 1 χιλιόμετρο. Λίγα μέτρα πριν το τέλος του, στα αριστερά, οι ενημερωτικές πινακίδες μας δείχνουν την είσοδο του μονοπατιού που πρέπει να ακολουθήσουμε. Το μονοπάτι με ήπια κλίση, διασχίζει την χωμάτινη πλαγιά που το καλοκαίρι είναι κατάφυτη με λουλούδια. Ακόμα πιο εντυπωσιακοί είναι όμως οι πέτρινοι πύργοι που σχηματίζονται από αλλεπάλληλες στρώσεις ασβεστολιθικών πλακών και που ξεπροβάλλουν ανάμεσα στις συστάδες από γαύρους.
Η διαδρομή από ένα σημείο και μετά είναι στρωμένη με μεγάλες πλάκες. Καθώς αρχίζει να κατηφορίζει, συναντά ένα καλντερίμι που περνά ανάμεσα στα βράχια και από ένα στενό πέρασμα, καταλήγει στην Μπελόη.
Διαβάστε ακόμη: Ο κύριος Φάνης μίλησε στο travelgirl.gr για την κατασκευή της περίφημης σκάλας του Βραδέτο!
Το φαρδύ προστατευτικό τοιχίο στην άκρη του εξώστη, μας επιτρέπει να απολαύσουμε χωρίς φόβο, την επιβλητική θέα: μπροστά μας, η χαράδρα του Βίκου και οι διπλανές κατακόρυφες πλαγιές με βάθος εκατοντάδων μέτρων, προκαλούν δέος και θαυμασμό. Στο βάθος της χαράδρας, το χωριό Βίκος και, στην ακριβώς απέναντι πλευρά του φαραγγιού, η θέση «Οξιά» πάνω από το Μονοδένδρι.