Με εφαλτήριο την άποψη ότι «ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη και η επιστήμη χρειάζεται τις γυναίκες», η L’Oréal Hellas σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, ανακοινώνει την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων για τα 13α Ελληνικά Βραβεία. Για ακόμα μια φορά, το Πρόγραμμα φιλοδοξεί να αναδείξει 3 γυναίκες επιστήμονες, οι οποίες διακρίνονται για το έργο τους στους τομείς των Βιοεπιστημών, των Φυσικών Επιστημών, των Μαθηματικών και της Επιστήμης των Υπολογιστών, συμβάλλοντας καθοριστικά στην πρόοδο της επιστημονικής γνώσης και μέσω της έρευνάς τους επηρεάζουν θετικά τον κλάδο στον οποίο σταδιοδρομούν. Ως ελάχιστο δείγμα της αναγνώρισης του σπουδαίου έργου τους, σε κάθε γυναίκα επιστήμονα που θα διακριθεί, θα δοθεί το βραβείο των 10.000€.
Η υποβολή υποψηφιοτήτων για τα ελληνικά βραβεία L’ORÉAL-UNESCO για τις γυναίκες στην επιστήμη 2024, ξεκίνησε!
Τα Ελληνικά Βραβεία L’ORÉAL – UNESCO, εντάσσονται στο Διεθνές Πρόγραμμα L’ORÉAL-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της σπουδαίας προσπάθειας που καταβάλλεται σε όλο τον κόσμο, να περιοριστεί η αντίληψη ότι ο χώρος της επιστημονικής έρευνας αποτελεί πεδίο στο οποίο διακρίνονται κυρίως άνδρες. Έτσι, παρά το γεγονός ότι το 33,3%1 των ερευνητών παγκοσμίως είναι γυναίκες και μόνο το 11%2 αυτών καταλαμβάνουν ανώτατες ακαδημαϊκές θέσεις στην Ευρώπη, το Πρόγραμμα αναζητά επιστήμονες και ερευνήτριες, οι οποίες μέσω των ανακαλύψεών τους αλλάζουν πραγματικά τον κόσμο και αποτελούν πρότυπα για τις νεότερες γενιές γυναικών, οι οποίες εμπνέονται προκειμένου να συμμετάσχουν στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων που απασχολούν την ανθρωπότητα.
Από την έναρξη του Προγράμματος L’ORÉAL-UNESCO έχουν διακριθεί 4.100 γυναίκες επιστήμονες σε 118 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί οτι δύο νικήτριες του Διεθνούς Βραβείου έλαβαν Βραβείο Νόμπελ το 2023. Συγκεκριμένα, η Καθηγήτρια Katalin Karikó, νικήτρια L’Oréal-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη το 2022, τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Ιατρικής και η Καθηγήτρια Anne L’Huillier, νικήτρια του Διεθνούς Βραβείου L’Oréal-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη το 2011, τιμήθηκε με Βραβείο Νόμπελ Φυσικής.
Μέσα από τα Ελληνικά Βραβεία L’ORÉAL – UNESCO υποστηρίζονται και ενθαρρύνονται οι νέες Ελληνίδες επιστήμονες να συνεχίσουν την έρευνά τους και να αναδείξουν την αξία του επιστημονικού τους πεδίου στον τόπο τους.
Η Αικατερίνη Τζιτζικώστα, Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, δήλωσε: «Ο θεσμός των Βραβείων «L’ORÉAL-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη» μας κάνει ιδιαίτερα υπερήφανους, καθώς αναγνωρίζει έμπρακτα το σημαντικό επιστημονικό έργο νέων ερευνητριών και διακεκριμένων επιστημόνων. Σε μια εποχή όπου οι γυναίκες επιστήμονες συνεχίζουν να υπό-εκπροσωπούνται στον τομέα της Έρευνας, είναι πολύ σημαντικό να τους προσφέρουμε εφόδια και πόρους που θα τις καταστήσουν εξίσου ανταγωνιστικές στην επιστημονική κοινότητα. Οι Ελληνίδες επιστήμονες που θα βραβευθούν στο πλαίσιο των Ελληνικών Βραβείων L’Oréal–UNESCO θα αποτελέσουν, όχι μόνο παράδειγμα και έμπνευση για τις νεαρές Ελληνίδες, προκειμένου να διεκδικήσουν μια θέση στον χώρο της επιστήμης, αλλά και ζωντανή απόδειξη ότι η συνεισφορά τους στον τομέα της έρευνας συμβάλλει τα μέγιστα σε ένα καλύτερο αύριο».
Ο Alessandra Delfini, Γενική Διευθύντρια της L’Oréal Hellas, δήλωσε: «Το πρόγραμμα L’ORÉAL-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη, αποτελεί εδώ και 26 χρόνια την έμπρακτη απόδειξη ότι η L’Oréal βρίσκεται δίπλα στις νέες γυναίκες, που μέσα από το επιστημονικό τους έργο αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσμο. Ως L’Oréal Hellas, είμαστε πολύ υπερήφανοι που μέσω του Ελληνικού Προγράμματος διακρίθηκαν σπουδαίες Ελληνίδες που με τη δράση τους έχουν συμβάλει στην επιστημονική πρόοδο, εμπνέοντας νέες επιστήμονες να κυνηγήσουν το όνειρό τους και να πετύχουν τους υψηλότερους στόχους. Είμαστε στο πλευρό της κάθε γυναίκας επιστήμονα από τη στιγμή που ξεκινάει τη πορεία της σε ένα πανεπιστημιακό εργαστήριο και φτάνει να διεκδικεί ακόμη και το βραβείο Νόμπελ».
Οι νικήτριες των τελευταίων Ελληνικών βραβείων L’ORÉAL-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη, το 2022, ήταν η Δρ. Μαρούλα Κοκότου, Επίκουρη Καθηγήτρια στην «Ενόργανη Χημική Ανάλυση και Οργανική Χημεία» του εργαστήριου Γενικής Χημείας του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, η Δρ. Ιωάννα Κεκλίκογλου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης και η Δρ. Ελένη Βεργάδη, Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Κρήτης.
Τα Ελληνικά Βραβεία χορηγούνται σε Ελληνίδες Επιστήμονες, ηλικίας μέχρι 40 ετών, κατόχων διδακτορικού διπλώματος, οι οποίες ασχολούνται με την Επιστημονική Έρευνα στους τομείς των Βιοεπιστημών, των Φυσικών Επιστημών, των Μαθηματικών και της Επιστήμης των Υπολογιστών.
Οι αιτούσες πρέπει να δραστηριοποιούνται σε Πανεπιστήμια ή Ερευνητικά Ιδρύματα της Ελλάδας.
Για τους αναλυτικούς όρους συμμετοχής για τα Ελληνικά Βραβεία L’ORÉAL–UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη 2024 επισκεφθείτε το site www.womeninscience.gr
Οι αιτήσεις υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά, στο site www.womeninscience.gr μέχρι τις 30 Απριλίου 2024.
Σχετικά με το Ελληνικό Πρόγραμμα L’ORÉAL-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη:
Το ελληνικό Πρόγραμμα L’Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη υλοποιείται σε συνεργασία με τη L’Oréal Hellas και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, με την Ελλάδα είναι μια από τις 118 χώρες που πραγματοποιούν το προγράμματα σε εθνικό επίπεδο.
Τα Ελληνικά Βραβεία θεσμοθετήθηκαν το 2006 και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να αναγνωρίζουν γυναίκες που διαπρέπουν στην επιστημονική έρευνα. Από το 2006, η L’Oréal Hellas και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, έχουν αναγνωρίσει και βραβεύσει 35 σπουδαίες Γυναίκες της Επιστήμης, ενθαρρύνοντας μέσω του βραβείου των 10.000 ευρώ που δίνεται στην κάθε μία από τις τρεις νέες Ελληνίδες επιστήμονες, να εξελίξουν την έρευνά τους.
Εν είδει απολογισμού, από την έναρξη του Προγράμματος L’ORÉAL-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη το 1998, έχουν διακριθεί 3.900 γυναίκες επιστήμονες, μεταξύ των οποίων 112 έλαβαν βραβεία για αριστεία στην επιστήμη και στη συνέχεια 5 κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ, ενώ ακόμα 3.300 ταλαντούχες νέες γυναίκες έλαβαν υποτροφίες για να ολοκληρώσουν το πολλά υποσχόμενο ερευνητικό τους έργο.