Η Υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη στο travelgirl.gr: “Πώς θα επιτύχουμε βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη”

Η μετάβαση σε μία βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι πλέον επιτακτική ανάγκη. Η Υφυπουργός Τουρισμού, Έλενα Ράπτη, σε άρθρο της στο travelgirl.gr αναφέρει τους τρόπους που μπορεί να επιτευχθεί.

Η Υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη στο travelgirl.gr: “Πώς θα επιτύχουμε βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη”

Η Υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη στο travelgirl.gr: "Πώς θα επιτύχουμε βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη"
Η Υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη στο travelgirl.gr: “Πώς θα επιτύχουμε βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη”

Ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες της εθνικής μας οικονομίας, την αποδοτικότητα του οποίου, οφείλουμε να διασφαλίσουμε, με στόχο τα μακροπρόθεσμα οφέλη του.  Η μετάβαση σε μία βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι πλέον, μία ανάγκη, που μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ποιοτική άνθιση των τοπικών κοινωνιών αλλά και στη διατήρηση και βελτίωση των φυσικών πόρων της χώρας.

Σημαντικό βήμα για την επίτευξη βιώσιμου τουρισμού είναι η προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Ο οικοτουρισμός, ο αγροτουρισμός, ο πολιτιστικός τουρισμός είναι κάποιες από τις μορφές τουρισμού, που μπορούν να αναδειχθούν ως βασικές επιλογές για την αποσυμπίεση των παραδοσιακών τουριστικών προορισμών και την ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ των περιοχών.

Μορφές τουρισμού, οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων των τουριστών και επικεντρώνονται στην επαφή με τη φύση και την πολιτιστική κληρονομιά, προωθώντας την οικονομική ενίσχυση των προορισμών και την προστασία του περιβάλλοντος και προσφέροντας μοναδικές ταξιδιωτικές εμπειρίες.

Η νέα στρατηγική του Υπουργείου Τουρισμού περιλαμβάνει ένα λεπτομερές σχέδιο δράσης και συγκεκριμένους στόχους. Η βιώσιμη και ποιοτική τουριστική ανάπτυξη, με παρεμβάσεις που θα συμβάλουν στην επέκταση της τουριστικής δραστηριότητας σε όλη τη χώρα και πέραν των μηνών τουριστικής αιχμής, αποτελεί τον πρώτο στρατηγικό μας στόχο. Και αυτό επιτυγχάνεται, μέσα από την ενδυνάμωση της διακυβέρνησης σε τοπικό επίπεδο, για την αποδοτικότερη διαχείριση και προώθηση των προορισμών και τη συνεργασία ανάμεσα στην Κεντρική Διοίκηση, την τοπική αυτοδιοίκηση και την ιδιωτική πρωτοβουλία Για την επίτευξη των στόχων μας, προχωράμε σε στοχευμένες παρεμβάσεις στη νομοθεσία, όπως:

Οι Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών (DMMO’s)

Πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο που δίνει τη δυνατότητα στους ΟΤΑ να συμπράξουν με τον ιδιωτικό τομέα με σκοπό την ανάπτυξη, τη διαχείριση, και την προώθηση του οικείου τουριστικού προορισμού.

Με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, ενθαρρύνεται η ίδρυση DMMO’s ή η μετατροπή των αναπτυξιακών εταιρειών που ήδη υπάρχουν στους ΟΤΑ, με στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας του προσφερόμενου τοπικού τουριστικού προϊόντος μέσω της συνδιαφήμισης, χρηματοδότησης μελετών, διαχείρισης και προβολής του προορισμού εγχώρια αλλά και διεθνώς.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού

Ένα κορυφαίο συμβουλευτικό όργανο στην υπουργό, με τη συμμετοχή και των 13 Περιφερειαρχών, στο οποίο κατατίθενται προτάσεις, ώστε να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε Περιφέρειας και να διαχυθεί η εθνική στρατηγική σε ολόκληρη την Επικράτεια, με όρους βιωσιμότητας.

Το Εθνικό Παρατηρητήριο Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης

Mε αρωγό το Ταμείο Ανάκαμψης και με την αξιοποίηση των στοιχείων και πορισμάτων του Δορυφόρου Λογαριασμού Τουρισμού, τη μελέτη της τουριστικής αγοράς και την παρουσίαση των πορισμάτων, έχουμε για πρώτη φορά τα απαραίτητα δεδομένα που μας επιτρέπουν να σχεδιάζουμε καλύτερες πολιτικές για την ανάδειξη όλων των θεματικών ενοτήτων του εγχώριου τουριστικού προϊόντος.

Το Παρατηρητήριο για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στη Μεσόγειο

Ένα ακόμη σημαντικό όργανο, με στόχο τη μέτρηση, τη συλλογή στατιστικών στοιχείων, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή της Μεσογείου, το οποίο τυγχάνει μεγάλης αποδοχής από τις μεσογειακές χώρες. Μία πρωτοβουλία που μπορεί προσδώσει ηγετικό ρόλο για την Ελλάδα, στην προσπάθεια για βιώσιμη ανάπτυξη αυτής της δραστηριότητας στη Μεσόγειο.

Το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους»

Ένα πρόγραμμα ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού σε όλη τη χώρα, όλον τον χρόνο, που δίνει τη δυνατότητα χρήσης και τον χειμώνα μέχρι τις 31/12, στηρίζοντας τις τοπικές οικονομίες, με το βλέμμα στραμμένο στη βιωσιμότητα.

Η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη απαιτεί μια ολιστική προσέγγιση και στρατηγική που ενσωματώνει την περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική διάσταση.

Η χώρα μας έχει όλα εκείνα τα προνόμια, τη φυσική ομορφιά και τις προϋποθέσεις ώστε να καταστεί πρωτοπόρος στον τομέα του βιώσιμου τουρισμού, διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία του φυσικού της πλούτου και την ευημερία των τοπικών κοινοτήτων.

Η πολιτική βούληση και το όραμα είναι δεδομένα.

Υπάρχουν τα εργαλεία, οι ευκαιρίες, η δυναμική, που μπορούν να οδηγήσουν σε ένα βιώσιμο μέλλον για τον ελληνικό τουρισμό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.