“Η φωνή της Λουντμίλα” με την βραβευμένη Ηρώ Μουκίου στo θέατρο Αυλαία στις 15 και 16 Ιανουαρίου

Η παράσταση που υμνήθηκε από κοινό και κριτικούς θα παρουσιαστεί ξανά στο θέατρο Αυλαία της Θεσσαλονίκης στις 15 και 16 Ιανουαρίου. Πρόκειται για την παράσταση ντοκουμέντο που αναφέρεται στο χρονικό του Τσέρνομπιλ και που συγκλόνισε τις συνειδήσεις όλων των θεατών.

“Η φωνή της Λουντμίλα” με την βραβευμένη Ηρώ Μουκίου στo θέατρο Αυλαία στις 15 και 16 Ιανουαρίου

"Η φωνή της Λουντμίλα" με την βραβευμένη Ηρώ Μουκίου στo θέατρο Αυλαία στις 15 και 16 Ιανουαρίου
“Η φωνή της Λουντμίλα” με την βραβευμένη Ηρώ Μουκίου στo θέατρο Αυλαία στις 15 και 16 Ιανουαρίου

Υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Greenpeace ,WWF το έργο-ντοκουμέντο « Η φωνή της Λουντμίλα » από το ομώνυμο βιβλίο του σουηδού δημοσιογράφου και σκηνοθέτη Gunnar Bergdahl παρουσιάστηκε για 2 συνεχείς χρονιές σε κεντρικά θέατρα της Αθήνας και σε περιοδεία σε Ελλάδα και Κύπρο, καθώς και στο θέατρο Αυλαία της Θεσσαλονίκης.

Το ξημέρωμα της 26ης Απριλίου 1986 στο Τσέρνομπιλ , ο πυρηνικός αντιδραστήρας εξερράγη αλλάζοντας την ιστορία του πλανήτη. Οι επιπτώσεις αυτής της έκρηξης κατά πολύ χειρότερες από τη βόμβα στη Χιροσίμα, κάνουν αισθητή την παρουσία τους ακόμα και σήμερα 34 χρόνια μετά και η παράσταση γίνεται πιο επίκαιρη από ποτέ αν αναλογιστούμε το τραγικό συμβάν στην Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, καθώς και πυρηνικά εργοστάσια που ξεφυτρώνουν ολοένα γύρω μας και ανά τον κόσμο!

Το έργο αφορά στην εκ βαθέων συγκλονιστική εξομολόγηση της γυναίκας που στα 22 της χρόνια έζησε τη φρίκη της έκρηξης του πυρηνικού εργοστασίου στο Τσερνομπίλ. Ο άντρας της ήταν ο πρώτος πυροσβέστης που έχασε τη ζωή του στα 25 του, επιχειρώντας στον πυρηνικό αντιδραστήρα.

Ο Gunnar Bergdahl εδώ και 30 χρόνια ασχολείται εντατικά με τα θέματα αυτά και ειδικά με το ατύχημα στο Τσερνομπίλ, πήρε συνεντεύξεις από ανθρώπους που έζησαν τα γεγονότα, -βρέθηκε με κίνδυνο την ίδια του τη ζωή -στο τόπο της έκρηξης συλλέγοντας στοιχεία και κατάφερε να δημιουργήσει ένα ντοκιμαντέρ που συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο. Η Σουηδία είναι μαζί με άλλες όμορες χώρες από τις πρώτες που μετέδωσαν την είδηση και ένοιωσαν άμεσα να απειλούνται από τη ραδιενέργεια.

«Το Τσερνομπίλ παραμένει ένα μυστήριο που περιμένει από μας τη λύση του. Ίσως ήταν ένα άγημα στον 21ο αιώνα…Μια πρόκληση για τον νέο αιώνα….» γράφει ο σουηδός δημοσιογράφος στο βιβλίο του.

"Η φωνή της Λουντμίλα" με την βραβευμένη Ηρώ Μουκίου στo θέατρο Αυλαία στις 15 και 16 Ιανουαρίου
“Η φωνή της Λουντμίλα” με την βραβευμένη Ηρώ Μουκίου στo θέατρο Αυλαία στις 15 και 16 Ιανουαρίου

Συντελεστές:

Μετάφραση: Ηρώ Μουκίου

Σκηνοθεσία : Άρης Μπαφαλούκας

Σκηνικά-κοστούμια : Δημήτρης Κακριδάς

Φωτισμοί: Ανδρέας Μπέλλης

Φωτογραφίες : Μέμη Γιολδάση

Επικοινωνία και προβολή της παράστασης: Νταίζη Λεμπέση | τηλέφωνο επικοινωνίας 6908502631 | email daisylempesi@hotmail.gr |

Τη Λουντμίλα ερμηνεύει η Ηρώ Μουκίου ( Βραβείο Ερμηνείας από την Ακαδημία Ελληνικών Βραβεών Τέχνης και Βραβείο πρώτου Γυναικείου Ρόλου στα Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης καθώς και Υποψήφια Καλύτερης Ηθοποιού στα Βραβεία Αθηνοράματος ).

Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος έγραψε μεταξύ άλλων στην εφημερίδα τα «ΝΕΑ»

Η πυρηνική πανώλη…Από τον πανικό στην άλαλη κραυγή

«Η φωνή της Λουντμίλα», ο λόγος, ο απέριττος, ο γυμνός, χωρίς τις εικόνες του φιλμ, λειτουργεί σαν τον τραγικό αγγελιαφόρο που αφηγείται συνταρακτικά γεγονότα που έγιναν αλλού, έξω από τη σκηνή, αλλά με τη δύναμη της γλώσσας γίνονται παρακλητικά της φαντασίας. Έτσι, το τραγικό συμβάν δεν λειτουργεί ως μαστίγωμα των αισθήσεων αλλά μέσω του λόγου ως αφύπνιση και πρόκληση σε αντίδραση, ακόμη και εξέγερση.

Το κείμενο αυτής της λιτής, σπαρακτικής, τραγικής αφήγησης μετέφρασε η Ηρώ Μουκίου και διασκεύασε σε σκηνικό μονόλογο με τον σκηνοθέτη Άρη Μπαφαλούκα. Μέσα σ΄ ένα λιτό σκηνικό τού Κακριδά και με έξοχους φωτισμούς του Μπέλλη, ο σκηνοθέτης καθοδήγησε την Ηρώ Μουκίου να εκθέσει απλά, καθημερινά, πανικόβλητα συχνά, με αξιοπρέπεια και ψυχική αντοχή την αναπάντεχη μοίρα που της επιφύλαξε η Επιστήμη!

Η Ηρώ Μουκίου με τρόπο άμεσο, χωρίς ρητορεία, χωρίς συναισθηματικές εξάρσεις, με τη συγκίνηση που προκαλούν τα μεγάλα πένθη που είναι είτε βουβά είτε χαμηλόφωνα διέτρεξε το συναισθηματικό πεδίο της Λουντμίλας από την άγνοια στην ανησυχία, από τον πανικό στην άλαλη κραυγή και από τη γεύση των τετελεσμένων στην αξιοπρέπεια αλλά και τη μεγάλη Απορία του Γιατί;

«Η φωνή της Λουντμίλα» ψηφίστηκε ανάμεσα στις 10 καλύτερες παραστάσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.