Η Ευαγγελία Γκιουλέ, πιστή αναγνώστρια του travelgirl.gr, μοιράστηκε μαζί μας την παραδοσιακή συνταγή για καλτσούνια Κρήτης. Χρόνια δίπλα στη γιαγιά και στη μαμά της, κατάφερε να τα φτιάξει μόνη της! Εμείς λοιπόν δεν έχουμε παρά να πειραματιστούμε να τα φτιάξουμε κι εμείς.
Υλικά για καλτσούνια Κρήτης
Για την γέμιση:
3 κιλά μυζήθρα γλυκιά (όχι ανθότυρο)
1,1 κιλό ζάχαρη
2 βανίλιες
1 αυγό ολόκληρο και 1 ασπράδι επιπλέον
1 κουτάλι φρέσκο βούτυρο ντόπιο
2 κουταλάκια κοφτά κανέλα
Λίγο ανθόνερο
Για την ζύμη:
1 ποτήρι ελαιόλαδο
1 ποτήρι γάλα
1 κουταλάκι σόδα μαγειρική
2 σφηνοπότηρα ρακί
0,5 σφηνοπότηρο λεμόνι χυμό
Αλεύρι όσο χρειαστεί για να γίνει η ζύμη σκληρή
Εκτέλεση συνταγής για καλτσούνια Κρήτης
Φτιάχνουμε πρώτα την ζύμη. Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη μας. Την σκεπάζουμε να μην ξεραθεί.
Στην συνέχεια ετοιμάζουμε την γέμιση. Η μυζήθρα πρέπει από την προηγούμενη να την έχουμε πλύνει καλά και να την τυλίξουμε σε μια πετσέτα και να την βάλουμε στο ψυγείο για να φύγουν εντελώς τα νερά της. Αφού έχει στεγνώσει την επόμενη μέρα λοιπόν την περνάμε από ένα πασπούτ για να λιώσει. Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί (το βούτυρο να είναι λιωμένο) και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνει σαν κρέμα.
Αν έχουμε μύλο (αν όχι με τον πλάστη) παίρνουμε λίγη λίγη από την ζύμη και την ανοίγουμε μέχρι να γίνει λεπτή. Παίρνουμε ένα καπάκι με διάμετρο 10 εκ. και κόβουμε ένα ένα τα ζυμαράκια μας. Τα τοποθετούμε σε μια στοίβα και ανάμεσα βάζουμε λαδόκολλα να μην κολλήσουν. Αφού έχουμε φτιάξει κάμποσα αρχίζουμε να γεμίζουμε τα φορμάκια μας. Βάζουμε την ζύμη να πάει γύρω γύρω και με ένα κουταλάκι γεμίζουμε με την γέμιση. Στο τέλος με ένα μαχαίρι την κάνουμε μια ίσια στρώση. Πριν τα βάλουμε στο φούρνο ρίχνουμε λίγο αυγό από πάνω και κανέλα.
Τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς πάνω κάτω για περίπου 35-40 λεπτά.
Προαιρετικά όταν βγουν από τον φούρνο ζεστά ρίχνουμε νεραντζόφυλλα για να πάρουν μυρωδιά.