Η Εύα Παρακεντάκη δεν χρειάζεται συστάσεις. Πρόσφατα την γνώρισα κι από κοντά στην παρουσίαση του βιβλίου της “ΕΥΑ ΠΑΡΑΚΕΝΤΑΚΗ – 100 Αυθεντικές Κρητικές Συνταγές” και της ζήτησα να μου στείλει κάποιες κρητικές συνταγές της για να τις μοιραστώ με όλους σας. Σήμερα λοιπόν μας δείχνει την συνταγή για χανιώτικα καλιτσούνια.
Υλικά για χανιώτικα καλιτσούνια
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
250 γρ. τυρομάλαμα (μαλάκα)
150 γρ. ανθότυρο
150 γρ. ξινομυζήθρα
1 αυγό
2 κ.σ. δυόσμος
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
1 κατσικίσιο Γιαούρτι
3 σφηνάκια Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο
2 σφηνάκια τσικουδιά
½ κ.γ. αλάτι
1 ½ νεροπότηρο νερό χλιαρό
1 κιλό αλεύρι μαλακό
Αυγό και σουσάμι για την επάλειψη
Εκτέλεση συνταγής για χανιώτικα καλιτσούνια
Ετοιμάζουμε το ζυμάρι. Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό το ελαιόλαδο, την τσικουδιά και ανακατεύουμε, προσθέτουμε το αλάτι και το γιαούτρι και όταν διαλυθεί το γιαούρτι βάζουμε σιγά-σιγά το αλεύρι. Ζυμώνουμε εώς ότου έχουμε μία εύπλαστη και ελαστική ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένη με μία πετσέτα μισή ώρα και ετοιμάζουμε την γέμιση. Σε ένα μπολ σπάμε τα τυριά μας με ένα πιρούνι και τρίβουμε το τυρομάλαμα. Προσθέτουμε το αυγό και τον δυόσμο και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά μαζί. Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε 6 μπάλες και ξεκινάμε να ανοίγουμε φύλλο με τον πλάστη πολύ λεπτό. Στη συνέχεια αφού ανοίξουμε το φύλλο μας, κόβουμε δίσκους με το πιατάκι του ελληνικού καφέ ή με ένα κουπάτ. Στο κέντρο κάθε δίσκου βάζουμε μια κουταλιά μυζήθρας και κλείνουμε σε φακελάκι. Περνάμε όλα τα καλιτσούνια μας με αυγό και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε στους 180°C για 25 λεπτά.