Η διακεκριμένη ψυχοθεραπεύτρια-ομαδική αναλύτρια, Κατερίνα Κοτσιφάκου μιλάει για τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά

Πριν από λίγες ημέρες είχα την τύχη να συναντήσω έναν υπέροχο άνθρωπο και εξαιρετική επαγγελματία. Ο λόγος της επίσκεψής μου στην ψυχοθεραπεύτρια-ομαδική αναλύτρια, Κατερίνα Κοτσιφάκου, ήταν προσωπικός αλλά καταφέραμε μετά από καιρό να κάνουμε και μία on line συζήτηση με συμμετέχοντες όλους εσάς, τους αναγνώστες του travelgirl.gr που με τις δικές σας ερωτήσεις η ειδικός απάντησε στα περισσότερα ερωτήματά σας. Η ζωή της Κατερίνας είναι χωρισμένη στα δύο. Τις μισές μέρες του μήνα βρίσκεται στο γραφείο της στο Κολωνάκι και τις άλλες μισές στο Λονδίνο.

Κατερίνα Κοτσιφάκου-Ψυχοθεραπεύτρια-ομαδική αναλύτρια

Για όσους δεν την γνωρίζετε η Κατερίνα Κοτσιφάκου σπούδασε Κλινική Ψυχολογία και Παιδοψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Αν.Λονδίνου και στην Αθήνα ολοκλήρωσε το πρόγραμμα της Εταιρείας Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας (2005-2010). Από το 2004-2015 δημιουργεί τα κέντρα Παιδοθέρμη, όπου παρέχονται υπηρεσίες πέραν της ψυχοθεραπείας στους τομείς της λογοθεραπείας και εργοθεραπείας παίδων – ενηλίκων. Την μέρα που την συνάντησα μιλήσαμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι αλλά και τους τρόπους που μπορεί να τα αντιμετωπίσει ο γονιός.

Οι Σχολές Γονέων και η σημασία τους

Το γραφείο της Κατερίνας Κοτσιφάκου στο Κολωνάκι

Η πρώτη ερώτηση που της έκανα αφορούσε τις Σχολές Γονέων στην σύγχρονη κοινωνία  και τον τρόπο λειτουργίας τους. Οι Σχολές Γονέων δημιουργήθηκαν από τη Μαρία Χουρδάκη στην Ελλάδα το 1962, η οποία δημιούργησε και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Σχολών Γονέων, ο οποίος είναι παράρτημα της Διεθνούς Ομοσπονδίας για την εκπαίδευση των Γονέων. Στόχων των ομάδων αυτών είναι η σταδιακή ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα τόσο διαπροσωπικών συγκρούσεων όσο και κοινωνικών θεμάτων, των οποίων η ανάλυση αρκετές φορές αποτυγχάνει να πραγματοποιηθεί στους κόλπους της σύγχρονης οικογένειας”.

Όσο για το ποια θέματα συζητιούνται; Η κυρία Κοτσιφάκου, μου είπε χαρακτηριστικά: “Λοχεία, πένθη, ανεργία, διαζύγια αλλά και η προσέγγιση της δύσκολης φάσης της εφηβείας, είναι μερικές από τις θεματικές που, άμεσα ή έμμεσα, ερχόμαστε όλοι αντιμέτωποι. Η παρουσία του ειδικού μέσα από διαδραστικές προσεγγίσεις με το κοινό αποσκοπεί να διακινήσει, να προσεγγίσει, αλλά και να αναλύσει, όλες τις θεματικές της καθημερινότητάς μας”.

Από τα βιβλία της Κατερίνας Κοτσιφάκου

Βullying: Αίτια και τρόποι αντιμετώπισης 

Το γραφείο της Κατερίνας Κοτσιφάκου στο Κολωνάκι

Θέμα πολύ σύνηθες, στις ομάδες γονέων πλέον είναι το bullying (εκφοβισμός). “Η συμπεριφορά αυτή, σωματική, λεκτική ψυχολογική ή/και ψυχολογική, εμφανίζεται σε κάθε κοινωνικό χώρο. Ειδικά όμως στο χώρο του σχολείου, θα πρέπει να καταστεί σαφές πως δεν θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε σαν σχέση θύμα/θύματος αλλά για να το καταπολεμήσουμε θα πρέπει πρωτίστως να αναδείξουμε τα αίτια που το προκαλούν. Το άτομο/Τα άτομα που επιδίδονται σε τέτοιου είδους συμπεριφορές μπορεί να εκτονώνει το δικό του θυμό εκφοβίζοντας τους άλλους, ή να θεωρεί πως έτσι γίνεται αποδεκτός ή/και δημοφιλής στην ομάδα των συνομηλίκων του. Τα παιδιά που ασκούν εκφοβισμό, συνήθως είναι τα ίδια φοβισμένα, οπότε είτε μιμητικά (συμπεριφορές ενδοοικογενειακές) είτε διότι νιώθουν πως οι άλλοι θα τους παρενοχλήσουν εάν δεν επιτεθούν, αναπτύσσουν ανάλογες συμπεριφορές“.

“Το παιδί/Τα παιδιά που δέχεται/δέχονται την εκφοβιστική συμπεριφορά χρειάζεται να γνωρίζει/γνωρίζουν πως σίγουρα αυτό/αυτά δεν φταίει/φταίνε. Κανένα άτομο που δέχεται βία ή χλευασμό λόγω κάποιων χαρακτηριστικών του (μορφολογικά ή κοινωνικά) δεν θα πρέπει να γίνεται ηττοπαθές, αλλά να μπορεί να αναδείξει υπέρ του και όχι κατά του ό,τι στοιχείο χρησιμοποιείται για την κακοποίησή του”.

Στις σχολές γονέων, όπως λέει χαρακτηριστικά η Κατερίνα Κοτσιφάκου,  ενθαρρύνουν τους γονείς να παρατηρούν τα παιδιά τους. “Να ασχολούνται περισσότερο με τη συναισθηματική τους κατάσταση παρά με τις σχολικές τους επιδόσεις, ώστε να μπορούν να αφουγκράζονται τις δυσκολίες του παιδιού τους σε κοινωνικό πλαίσιο, είτε αυτό εμφανίζει στοιχεία επιθετικότητας, είτε δέχεται περισσότερο παθητικά βίαιες συμπεριφορές. Συμβουλεύουμε το παιδί να επικοινωνεί σε φίλους και σε κάποιον ενήλικα το τι του συμβαίνει, ώστε να μη νιώθει μόνο και αβοήθητο. Όσο περισσότερο το επικοινωνήσει, τόσο περισσότερο θα νιώσει μέρος μιας ομάδας, η οποία θα το εναγκαλιάσει μην αφήνοντάς το έκθετο σε άσχημα ερεθίσματα”.

Σεξουαλική παρενόχληση: Ένα θέμα που απασχολεί τους γονείς

Θέμα ωστόσο που επίσης απασχολεί τους γονείς είναι αυτό της σεξουαλικής παρενόχλησης. “Σ’αυτό το σημείο θα πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα το πόσο σημαντικό είναι από πολύ νωρίς το παιδί να έχει την αίσθηση του σώματός του. Οι γονείς δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να διστάζουν να μιλήσουν γι’αυτό, ούτε φυσικά και να φοβούνται. Μιλάμε στο παιδί απενοχοποιημένα για το σώμα του, υπογραμμίζοντας τη μοναδικότητά του. Το σώμα του δεν το αγγίζει κανείς και οτιδήποτε νιώσει να το κάνει να αισθανθεί δυσάρεστα αμέσως έχει το δικαίωμα να αρνηθεί κάθε επαφή και να ενημερώσει (δάσκαλο ή γονέα). Χωρίς να θέλω να εμβαθύνω περισσότερο στην ανάπτυξη τόσο σοβαρών θεμάτων, θέλω να εστιάσω στη σπουδαιότητα της επικοινωνίας με τα παιδιά μας, διότι ως ενήλικες θα πρέπει να είμαστε τόσο η φωνή διαμαρτυρίας τους όσο και η αγκαλιά που θα τους εξασφαλίζει την αυτοπεποίθηση και την ηρεμία που χρειάζονται για το υγιές μεγάλωμά τους”.

Λίγα λόγια για το βιογραφικό της Κατερίνας Κοτσιφάκου

Η Κατερίνα Κοτσιφάκου σπούδασε Κλ. Ψυχολογία και Παιδοψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Αν.Λονδίνου και στην Αθήνα ολοκλήρωσε το πρόγραμμα της Εταιρείας Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας (2005-2010).
Από το 2004-2015 δημιουργεί τα κέντρα Παιδοθέρμη, όπου παρέχονται υπηρεσίες πέραν της ψυχοθεραπείας στους τομείς της λογοθεραπείας και εργοθεραπείας παίδων – ενηλίκων.
Έχει παρακολουθήσει το πρόγραμμα επιμόρφωσης στην Tavistick Relatioship του Λονδίνου για το περιγεννητικό πένθος ενώ από το 2018 συμμετέχει στο 2 ετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα ψυχοσεξουαλικών σπουδών στον ίδιο φορέα.
Το 2019 συμμετέχει στο Anna Freud institute στην εκπαίδευση για την αντιμετώπιση μετατραυματικού στρες σε παιδιά και εφήβους.
Την ίδια χρονιά,ολοκληρώνει στο ΕΚΠΑ τα προγράμματα Διατροφικών Διαταραχών,Επιπτώσεις του διαζύγιου στα παιδιά καθώς και το πρόγραμμα Ποιοτικής Έρευνας.
Έχει συνεργαστεί με δήμους τόσο της Αττικής όσο και της περιφέρειας, σε προγράμματα οργάνωσης σχολών γονέων,καθως έχει πιστοποιηθεί από το προγραμμα της Μ.Χουρδάκη για τον συντονισμό των ομάδων αυτών, καθώς και με πολλά σχολεία, στο πλαίσιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης προσωπικού και γονέων, αναφορικά με τον τρόπο διαχείρισης των σχέσεων στο σχολικό και οικογενειακό περιβάλλον.
Από το 2015 ιδιωτεύει στον προσωπικό της χώρο στην Αθήνα,παρέχοντας υπηρεσίες ατομικής και ομαδικής ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας σε παιδιά και ενήλικες ενώ από το 2018 ζει και εργάζεται ανάμεσα στην Αθήνα και στο Λονδίνο.

Κατερίνα Κοτσιφάκου
Αναλύτρια Ομάδας-Ψυχοθεραπεύτρια Ζεύγους & Οικογένειας,μέλος της Ε.Ε.Α.Ο & Ο.Ψ
Καρνεάδου 44-46,Αθήνα-10676
Τηλ:2111157105
Κιν:6944588164

 

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.