Όσο και να διαβάσεις για την Ελλάδα και την ιστορία της, όσα μέρη κι αν επισκεφθείς το σίγουρο είναι ότι πάντα θα υπάρχει κάτι που δε γνωρίζεις ή που σε κάνει να ξαφνιάζεσαι. Πόσοι από εσάς γνωρίζατε ότι η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου βρίσκεται στη χώρα μας και συγκεκριμένα στο Παυλοπέτρι της Λακωνίας; Πιθανότατα ελάχιστοι, καθώς η ανακάλυψη αυτή έγινε το 1967 από τον Nicholas Flemming και την ομάδα του και στην Ελλάδα ήρθε στο φως της δημοσιότητας πριν από μερικά χρόνια.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για την αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου», δήλωσε ο Δρ. Τζον Χέντερσον, καθηγητής υποθαλάσσιας αρχαιολογίας του πανεπιστημίου του Νότινγχαμ.
Δίπλα στα Βιγλάφια, στο τελευταίο χωριό του κάμπου των Βατίκων, λίγο πριν την Ελαφόνησο κι ανάμεσα στην ξηρά και σε μια νησίδα, βρίσκεται βυθισμένη, σαν μια…Πομπηία, μια αρχαία πόλη ηλικίας 5.000 ετών! Το εντυπωσιακό είναι ότι η πόλη αυτή έχει ολοκληρωμένη ρυμοτομία, δρόμους, κτίρια ακόμη και νεκροταφείο! Μπορεί να βρίσκεται κάτω από το νερό χιλιάδες χρόνια, σαν από θαύμα, διατηρεί ανέπαφη τη διάταξή της. Υπάρχουν τουλάχιστον 15 κτίρια σε βάθος 3 με 4 μέτρων και οι έρευνες που έγιναν το 2009 αποκάλυψαν ότι εκτείνεται σε 9 στρέμματα. Αρχικά υπήρχε η εκτίμηση ότι η πόλη κτίστηκε περί το 1600-1100 π.Χ. αλλά αργότερα οι έρευνες αποκάλυψαν μέσω των ευρημάτων ότι η πόλη κατοικείται πριν από το 2800π.Χ., στην αρχή της εποχής του χαλκού, ενώ πιθανολογείται ότι η πόλη βυθίστηκε το 1000 π.Χ.
Το Παυλοπέτρι πριν βυθιστεί
Οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν την απάντηση στο ερώτημα γιατί βυθίσθηκε η πόλη.
Υπάρχουν τρεις θεωρίες
- Η πρώτη είναι ότι ανέβηκε σταδιακά η στάθμη της θάλασσας
- Η δεύτερη ότι υποχώρησε το έδαφος και,
- Η τρίτη ότι βυθίσθηκε από τσουνάμι
Η έρευνα του 2009 βοήθησε σε μεγάλο βαθμό για να χαρτογραφήσει την πόλη. Είναι η πρώτη βυθισμένη πόλη που επαναδημιουργήθηκε ψηφιακά σε τρεις διαστάσεις. Η χαρτογράφηση Σόναρ με τεχνικές που αναπτύχθηκαν για στρατιωτικούς σκοπούς αλλά και για την εύρεση πετρελαϊκών κοιτασμάτων βοήθησε τις πρόσφατες έρευνες.
Από τον Οκτώβριο του 2009 και μετά, τέσσερις ακόμα επιτόπιες έρευνες είχαν προγραμματιστεί, σε συνεργασία ελληνικών υπηρεσιών αλλά και διεθνών πανεπιστήμιων και επιστημόνων. Αυτές οι έρευνες περιλάμβαναν και ανασκαφές. Ένα από τα αποτελέσματα των ερευνών ήταν να αποδείξει ότι η πόλη ήταν το κέντρο μιας ακμάζουσας βιομηχανίας κλωστοϋφαντουργίας. Επίσης, στην περιοχή βρέθηκαν πολλά μεγάλα πιθάρια από την Κρήτη, γεγονός που προδίδει πως η πόλη ήταν και μεγάλο εμπορικό λιμάνι.
Το έργο της αρχαιολογικής ομάδας συγκεντρώθηκε σε ένα ντοκιμαντέρ που μεταδόθηκε από το BBC 2 το 2011. Μπορείτε να το δείτε παρακάτω με υπότιτλους. Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Πηγή: wikipedia