Η αντιδήμαρχος Τουρισμού της Σύρου, Χρηστιάννα Πάπιτση, σε άρθρο της στο travelgirl.gr κάνει αναφορά στις τουριστικές τάσεις του νησιού αλλά και τις απαιτήσεις των επισκεπτών.
Η αντιδήμαρχος Τουρισμού Σύρου, Χρηστιάννα Πάπιτση μιλάει στο travelgirl.gr για τις νέες τουριστικές τάσεις
Ο τουρισμός είναι ένας συνεχώς εξελισσόμενος κλάδος, ο οποίος συναντά προκλήσεις και εμπόδια που δεν θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητα, μιας και για πολλές χώρες αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς παράγοντες. Το 2025 πλησιάζει και οι Έλληνες ξενοδόχοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα ολοένα και πιο ανταγωνιστικό και αβέβαιο τουριστικό περιβάλλον.
Οι ανάγκες των ανθρώπων συνεχώς αυξάνονται, διαμορφώνοντας ανάλογα και τις απαιτήσεις τους. Πριν από 15 χρόνια ένας μέσος ταξιδιώτης οργάνωνε το ταξίδι του επιλέγοντας βασικά πράγματα, τώρα οι απαιτήσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις σήμερα, έχουν να αντιμετωπίσουν ένα καταιγισμό καινούργιων τάσεων, οι οποίες είναι πολλές και σε διάφορους τομείς, με αποτέλεσμα να γίνεται ολοένα δυσκολότερο το έργο τους. Η κατάσταση στην οποία οι τουριστικές επιχειρήσεις είχαν συνηθίσει να βρίσκονται, ήταν εστιασμένη στις παροχές που προσέφεραν και όχι στον ίδιο τον ταξιδιώτη, του οποίου οι ανάγκες σήμερα έχουν διαφοροποιηθεί. Καταλυτικό ρόλο σε αυτήν την πραγματικότητα έχει παίξει η εξέλιξη της τεχνολογίας την τελευταία δεκαετία. Η έξυπνη φιλοξενία αποτελεί πλέον την παρούσα τάση της παγκόσμιας αγοράς τα τελευταία χρόνια.
Μέχρι σήμερα, τα ομαδικά ταξίδια του μαζικού τουρισμού δεν άφηναν στον ταξιδιώτη την ευκαιρία να δει πραγματικά τον τόπο που επισκέπτεται, να γνωρίσει τους κατοίκους και τις τοπικές παραδόσεις, να μυηθεί στην τοπική γαστρονομία και να κατανοήσει τον πολιτισμό. Λόγω της γεωγραφικής και γεωμορφολογικής ιδιαιτερότητας, τα νησιά των Κυκλάδων θεωρούνται ιδανική περίπτωση προορισμών του λεγόμενου αργού τουρισμού. Ένα τέτοιο παράδειγμα έχουν αρχίσει να ακολουθούν τα τελευταία 3 χρόνια κάποια νέα boutique ξενοδοχεία στην Σύρο, με έμφαση στην προσφορά εξειδικευμένων υπηρεσιών και εμπειριών προς τον επισκέπτη. Η έμφαση έχει δοθεί στην αειφορία, την τοπική κουλτούρα και την αυθεντικότητα του τόπου. Η εστίαση στον αργό τουρισμό καλύπτει τις ανάγκες των ταξιδιωτών (οι οποίοι αντιμετωπίζονται περισσότερο ως φιλοξενούμενοι) για αλληλεπίδραση με τους ντόπιους και γνωριμία με την τοπική κουλτούρα. Πρόκειται για μια νέα τάση, που εφαρμόζεται με την μορφή γνωριμίας με τα τοπικά οινοποιεία του νησιού, με οργάνωση πικ νικ στην ύπαιθρο με υγιεινά γεύματα με βιολογικές πρώτες ύλες εγχώριας παραγωγής, με εκδρομές με θαλάσσια μικρά σκάφη σε απόμερες παραλίες ή την συμμετοχή τους σε εργαστήρια κεραμικής και workshops πρακτικών yoga. Στην ουσία μιλάμε για τρόπους διαφοροποίησης και μίας βασικής στροφής από τα μαζικά τουριστικά πακέτα σε παροχή αυθεντικών υπηρεσιών.
Επίσης, σε ένα παρόμοιο πλαίσιο κινούνται και μικρότερες ξενοδοχειακές μονάδες στην Ερμούπολη και σε δημοφιλή χωριά του νησιού όπως ο Γαλησσάς ή ο Μέγας Γυαλός. Προσφέρουν την παροχή εμπνευσμένων πακέτων υπηρεσιών με κύρια χαρακτηριστικά την εξειδίκευση και την εξατομίκευση οργανώνοντας retreats ευεξίας, πρακτικών yoga, workshops γευσιγνωσίας και μαγειρικής ή art weekends. Οι θεματικές εξειδικεύσεις που αρκετά ξενοδοχεία προτείνουν και παρέχουν στους επισκέπτες τους συνήθως περιλαμβάνουν:
-
Θεραπείες για το μυαλό και την ψυχή – Yoga Retreats
-
Εστίαση στις θαλάσσιες δραστηριότητες με συμμετοχή σε καταδυτικές βουτιές στα νερά του Αιγαίου ή με ολοήμερες εκδρομές με ταχύπλοα σκάφη
-
Καλλιτεχνικά weekends
-
Μαθήματα μαγειρικής με Συριανές πρώτες ύλες και συνταγές
-
Οργάνωση γενέθλιων πάρτυ
Καθώς οι τάσεις αλλάζουν χρόνο με τον χρόνο, οι προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επαγγελματίες που ασχολούνται με τον Τουρισμό ποικίλουν επίσης. Τον τελευταίο χρόνο ακούγεται πολύ ο όρος του λεγόμενου υπερ τουρισμού που πλήττει κάποιες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και ενδεχομένως ίσως επηρεάζει μεμονωμένα κάποια σημεία στη χώρα μας. Η κατάσταση είναι διαφορετική στη Σύρο, μιας και η κύρια τουριστική σεζόν διαρκεί γύρω στις 80 μέρες ημέρες κατά τις οποίες παρατηρείται αυξημένη κυκλοφοριακή κίνηση.
Μία δυσφορία που εκφράζεται από μία μεγάλη μερίδα της ελληνικής κοινωνίας και ακολούθως της Σύρου, αφορά στις αυξήσεις των ενοικίων οπότε πολλοί ρίχνουν την ευθύνη στην ανεξέλεγκτη επέκταση της βραχυχρόνιας μίσθωσης γι’ αυτό. Αυτή τη στιγμή η βραχυχρόνια μίσθωση έχει περίπου όσες κλίνες διαθέτουν και τα ξενοδοχεία πανελλαδικώς και στη Σύρο υπάρχει μία εκρηκτική αύξηση σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης είτε πρόκειται για διαμερίσματα στην πόλη, είτε για ολόκληρες οικίες και βίλες στους διάσπαρτους οικισμούς στο νησί. Έτσι, οι αφίξεις των επισκεπτών στο νησί μας δεν αποτυπώνονται στις πληρότητες των ξενοδοχείων, καθώς ένα μεγάλο μέρος τους μετατοπίζεται στη ζώνη των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Πέραν όμως από τις εμφανιζόμενες προκλήσεις που οι αλλαγές φέρνουν, η έμφαση επιθυμούμε να δίνεται στα πλεονεκτήματα που διαθέτουμε ως νησί, ώστε να μας επιλέγουν ως προορισμό για τις ποιότητες του τόπου μας που μας κάνουν ξεχωριστό νησί από τα άλλα Κυκλαδονήσια. Η στροφή των υποδομών μας με προσανατολισμό στη βιωσιμότητα σεβόμενοι τη φύση και τον άνθρωπο, σε συνδυασμό με την αγάπη μας για την τοπική κουλτούρα και την αυθεντικότητα της καθημερινής μας ζωής που αγκαλιάζει τους επισκέπτες μας, μπορούν να αποτελέσουν σημαντικά πλεονεκτήματα διαφοροποίησης σε μια αγορά που γίνεται όλο και πιο απαιτητική.