Υπάρχουν πολλά μέρη στην Ελλάδα που θυμίζουν παράδεισο. Ένα από αυτά δε θυμίζει, αλλά είναι! Πρόκειται για τη Γαύδο, το μυθικό νησί της Ωγυγίας όπου η Καλυψώ κρατούσε τον Οδυσσέα μαγεμένο από τα κάλλη της. Το πανέμορφο εξωτικό νησί με τις αμμώδεις θίνες και τα κρυστάλλινα νερά σε περιμένει να το ανακαλύψεις και να χαθείς στη μαγεία του.
Γαύδος: Ταξίδι στο μυθικό νησί της Καλυψούς όπου κρατούσε τον Οδυσσέα!
Υπάγεται στο Νομό Χανίων και είναι το νοτιότερο ελληνικό και ταυτόχρονα ευρωπαϊκό άκρο με πληθυσμό 152 κατοίκων στην απογραφή του 2011! Έχει έκταση μόλις 29 τετραγωνικά χιλιόμετρα και βρίσκεται 48 χιλιόμετρα νότια της Χώρας Σφακίων.
Με το που θα φτάσει ο επισκέπτης εκεί θα νομίζει ότι πήγε στον παράδεισο. Ένα άδειο λιμανάκι, μερικά σκόρπια μισοκρυμμένα δωμάτια στους λόφους, δυο-τρεις ταβέρνες, κάνα δυο μπακάλικα, φανταχτερές σκηνές και τέντες κάτω από τους κέδρους, ένας χωματόδρομος, ένα μικρό μουσείο, μερικά φωτοβολταϊκά και γεννήτριες είναι οι εικόνες που θα αντικρίσεις. Βέβαια τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο θα συναντήσεις πολλούς κατασκηνωτές. Μην περιμένεις εξελιγμένες τουριστικές υπηρεσίες. Εξάλλου πηγαίνοντας σε ένα τέτοιο μέρος αυτό που σε αποζημιώνει με το παραπάνω είναι το τοπίο που όμοιό του σπάνια βρίσκεις.
Το λιμάνι που δέχεται τα πλοία είναι ο Καραβές, ενώ η πρωτεύουσα του νησιού είναι το Καστρί. Οι οικισμοί του νησιού είναι πέντε συνολικά και το νοτιότερο κατοικημένο χωριό, ονομάζεται Βατσιανά, με συνολικό πληθυσμό 31 κατοίκων.
Γαύδος: Από το χθες…στο σήμερα
Η Γαύδος ήταν κατοικημένη από τη Νεολιθική εποχή. Αρχαιολογικές έρευνες έχουν τεκμηριώσει πως η Ρωμαϊική αυτοκρατορία είχε παρουσία στο νησί. Οι Ρωμαίοι έκαναν κατάχρηση της χλωρίδας του νησιού, προκαλώντας έτσι μια διαδικασία αποσάθρωσης που συνεχίζεται ως σήμερα. Ο Απόστολος Παύλος όπως έχει καταγραφεί στις Πράξεις 27:16, φαίνεται ότι πέρασε από την υπήνεμη πλευρά του νησιού, κατά τη διάρκεια του τελικού ταξιδιού του προς τη Ρώμη. Αφού εγκατέλειψε την Κρήτη, μια καταιγίδα έβγαλε το πλοίο του εκτός πορείας με αποτέλεσμα να περάσει δίπλα από τη Γαύδο.
Εικόνες που θυμίζουν παράδεισο
Η θάλασσα είναι ήρεμη, καταγάλανη, δαντελωτή με άσπρους βράχους που σε περιμενει να την πιεις στο κουτάλι. Δε θα θέλεις να βγεις από κει. Εξάλλου όση ταλαιπωρία μπορεί να τραβήξεις λόγω του ότι ειναι μακριά, θα την ξεχάσεις μιας και θα βρίσκεσαι στον παράδεισο! Το βάθος της ανάμεσα στη Γαύδο και στην Κρήτη φτάνει τα 1.500 μέτρα. Απ’ την άλλη πλευρά η Αφρική. Η Ευρώπη τελειώνει στο ακρωτήριο Τρυπητή (νοτιότερο άκρο) με μια άσπρη βοτσαλένια παραλία με γαλανά νερά, που έχουν τρυπήσει καμάρες στους βράχους από άργιλο και πολλούς αιωνόβιους κέδρους φυτεμένους στην άμμο.
Βόρεια, θα δεις το Σαρακήνικο και τον Άη Γιάννη. Είναι οι αμμώδεις παραλίες των κατασκηνωτών. Μπορείς να φας σε μία από τις ταβέρνες που θα συναντήσεις.