Η Μάνη για μένα είναι ένας υπέροχος προορισμός κάθε εποχή του χρόνου. Την πρώτη φορά που την επισκέφθηκα ήταν μέσα καλοκαιριού και μαγεύτηκα από τις ομορφιές της. Αυτή τη φορά έκλεψα λίγο χρόνο ένα Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη και βρέθηκα σε μέρη μαγικά που μου πρότεινε η @manitraveler_gr.
Σάββατο-Αναχώρηση από Αθήνα-Διαμονή στον Πύργο Αραπάκη
Το πρωί του Σαββάτου αναχωρήσαμε για Μάνη και συγκεκριμένα με κατεύθυνση στον Πύργο Αραπάκη όπου θα μέναμε εκεί. Μετά από 3 ώρες περίπου φτάσαμε στον προορισμό μας. Εκεί μας υποδέχθηκε η ιδιοκτήτρια του Πύργου, Καίτη Αραπάκη και ξεναγηθήκαμε τόσο στον Πύργο όσο και στο ξενοδοχείο Πανδώρα όπου ήταν το δωμάτιό μας.
Το αλλοτινό αμυντικό οχυρό συγκρότημα της οικογένειας Αραπάκη στη Χαριά Πύργου Διρού, μετά την αναστήλωσή του με περισσή φροντίδα και σεβασμό στην μανιάτικη παραδοσιακή αρχιτεκτονική μετατράπηκε σε ξενοδοχείο επιπλωμένων διαμερισμάτων A’ τάξης.
Ξεναγηθήκαμε στον δεκαέξι μέτρων ύψους τετραώροφο πύργο, το μύλο, το λιοτριβιό, τις οι καμάρες και τα σπίτια μιας από τις ιστορικότερες οικογένειες της Μάνης, όπου γεννήθηκε και έζησε ο ξακουστός θαλασσοπόρος Πέτρος Αραπάκης, ο οποίος ανακάλυψε τα σπήλαια του Διρού το έτος 1884 και έκανε το γύρο του κόσμου με ένα ιστιοπλοϊκό την Πανδώρα το 1910-1911.
Ξενοδοχείο Πανδώρα
Αφού απολαύσαμε το πρωινό με τα τοπικά προϊόντα της μανιάτικης γης, μπήκαμε στο δωμάτιο και ξεκουραστήκαμε λίγο πριν ξεκινήσουμε για τις παραλίες της περιοχής. Το ξενοδοχείο Πανδώρα είναι ένα νέο, πετρόχτιστο παραδοσιακό ξενοδοχείο, που έλκει το όνομα του από το θρυλικό μικρό ιστιοφόρο με το οποίο ο θαλασσοπόρος Πέτρος Αραπάκης έκανε το γύρο του κόσμου το 1910-1911 είναι έτοιμο να σας υποδεχτεί.
Πύρριχος: Οδοιπορικό στην αρχαία πόλη της Μάνης
Ο Πύρριχος ή Κάβαλλος ήταν αρχαία πόλη της Μάνης και απέχει από την Αρεόπολη 6 χλμ, ενώ είναι κτισμένος αριστερά της εισόδου πεδιάδας, στο δρόμο με κατεύθυνση το χωριό Χειμάρα.
Τα αξιοθέατα που αναφέρει ο Παυσανίας, είναι το ιερό της Αρτέμιδος Αστρατείας που κτίσθηκε από τις Αμαζόνες προς τιμή της θεάς στην Πύρριχο. Εδώ ήταν και η ιδιαίτερη πατρίδα του ήρωα Κροκόδειλου Κλαδά, που οργάνωσε την επανάσταση το 1470, του οποίου η μητέρα καταγόταν από τους Αγίους Σαράντα της Βορείου Ηπείρου.
Λουκάδικα: Το κόσμημα της Μάνης με την απίστευτη θέα
Λουκάδικα. Ένας παραδοσιακός οικισμός της Μάνης που φημίζεται για την προνομιακή του θέα αλλά και για τις εκκλησίες του. Είναι χτισμένα πάνω στο λόφο κι αποτελούν κόσμημα της παράδοσης της περιοχής.
Οι εκκλησίες των Λουκαδίκων είναι πολλές και αξίζει να τις επισκεφθείτε. Ο Αϊ-Γιώργης ο πολεμιστής, είναι χτισμένος πάνω στο κάστρο. Ανατολικά βρίσκεται η Παναγία η Σπηλαιώτισσα, ερειπωμένη, μέσα σε φυσική κοιλότητα· στο βάθος αυτής της σπηλιάς υπάρχει στενή στοά που λένε πως καταλήγει κάπου στην Τευθρώνη.
Παραλία Σκοπά: Η διπλή παραλία της Μάνης που την γνωρίζουν μόνο οι ντόπιοι!
Πρώτη παραλία που κάναμε στάση, είναι η παραλία Σκοπά ή αλλιώς Διπλή παραλία. Φτάνοντας στο χωριό του Κότρωνα, ένα από τα πιο γραφικά χωριά, συνεχίζεις αριστερά και βρίσκεις την χερσονησίδα Σκοπά. Εκεί λοιπόν έρχεσαι αντιμέτωπος με κάτι πολύ παράξενο. Τους καλοκαιρινούς μήνες μια λεπτή λωρίδα γης ενώνει τη νησίδα με τον Κότρωνα σχηματίζοντας δύο κολπίσκους, δύο γραφικές παραλίες με χοντρό, σκουρόχρωμο βότσαλο.
Το χειμώνα φυσικά λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων οι δύο κολπίσκοι ενώνονται.
Χαλικιά Βάτα: Βουτιές στα γαλαζοπράσινα νερά της γραφικής παραλίας της Μάνης
Η Χαλικιά του Βάτα βρίσκεται στο Φλομοχώρι. Χαρακτηριστικό της παραλίας είναι τα πολλά βότσαλα-χαλίκια. Αυτό άλλωστε την κάνει και τόσο ιδιαίτερη.
Αν λοιπόν θέλετε ηρεμία και ησυχία είναι από τις παραλίες που πρέπει να επισκεφθείτε. Εκεί έχει και ταβέρνες όπου μετά το μπάνιο σας μπορείτε να απολαύσετε θαλασσινούς μεζέδες κι όχι μόνο.
Λιμένι: Βουτιές στο παραθαλάσσιο χωριό της Μάνης
Το παραθαλάσσιο χωριό της Μάνης είναι ένας από τους ωραιότερους και πιο παραδοσιακούς οικισμούς της περιοχής που αξίζει να επισκεφθεί κανείς έστω μια φορά στη ζωή του. Απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα από την Αρεόπολη και περίπου 27 χιλιόμετρα από το Γύθειο.
Φτάνοντας κανείς στο Λιμένι το πρώτο πράγμα που θα θαυμάσει είναι το Παλάτι του Πετρόμπεη με τον τετραώροφο Πύργο του και τα τοξωτά ανοίγματα του που μαρτυρά την αίγλη της εποχής. Το παλάτι είχε σημαντικό ρόλο κατά τους επαναστατικούς και τους μετεπαναστατικούς χρόνους, ενώ στην περιοχή βρίσκεται ο τάφος και η προτομή του μανιάτη στρατιωτικού ηγέτη Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.
Φαγητό στο Limeni Kourmas
Εκεί εκτός από βουτιές στα υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά είδαμε και τις 4 χελώνες οι οποίες φυσικά θέλουν μεγάλη προσοχή γιατί μπορεί να σας τσιμπήσουν! Αφού απολαύσαμε το μπάνιο μας, πήγαμε στην φημισμένη ψαροταβέρνα Limeni Kourmas.
O Γιάννης Παναγιωταράκος, είναι η ψυχή της επιχείρησης, την οποία λειτουργεί από το 2011 και γίνεται φίλος αμέσως μαζί σου. Αν σε δει αναποφάσιστο σου προτείνει τα κατάλληλα φαγητά αναλόγως με την περίσταση και την ώρα που θα πας. “Κάθε χρόνο ξεκινάμε τη δουλειά 1η Απριλίου και η ταβέρνα είναι ανοιχτή μέχρι και τέλη Οκτώβρη ενώ το χειμώνα είναι μόνο τα Σαββατοκύριακα”.
Στην συνέχεια πήραμε το δρόμο της επιστροφής για το ξενοδοχείο Πανδώρα για να ξεκουραστούμε μιας και το βράδυ θα πηγαίναμε στην ταβέρνα Καμπινάρα, από τις πιο παλιές και φημισμένες στον Πύργο Διρού.
Ταβέρνα Καμπινάρα στον Πύργο Διρού
O Παναγιώτης Κολοκούρης και τα αδέλφια του διατηρούν ένα από τα πιο ωραία εστιατόρια της Μάνης. Η ταβέρνα Καμπινάρα βρίσκεται στον Πύργο Διρού όπου καταφτάνουν από όλα τα μέρη της Ελλάδας για να γευτούν τις παραδοσιακές συνταγές της περιοχής, τα φρέσκα ψάρια και τα κρεατικά. Εκεί συνάντησα την Κανέλα, αδελφή του Παναγιώτη με την οποία μιλήσαμε μεταξύ άλλων για την μανιάτικη κουζίνα, την ταβέρνα αλλά και … τις ξακουστές τηγανητές πατάτες!
“Όποιος έρθει εδώ πρέπει να δοκιμάσει τηγανητές πατάτες, τα κοκκινιστά, τα τηγανητά αλλά και του φούρνου μιας και όλα είναι με το δικό μας ελαιόλαδο από το ελαιοτριβείο της οικογένειάς μας. Το φαγητό όμως που ξεκινούν από την Αθήνα και χωρίς στάση έρχονται να το φάνε, είναι το κοκκινιστό μας και το κατσικάκι μας, με τηγανητές πατάτες που είναι φτιαγμένες με αγάπη”.
Το βράδυ επιστρέψαμε μιας και είχαμε πρωινό ξύπνημα την Κυριακή για να επισκεφθούμε άλλα μέρη της Μάνης.
Κυριακή-Αναχώρηση από το Ξενοδοχείο
Το πρωί της Κυριακής σηκωθήκαμε για το πρωινό, που συμπεριλάμβανε, φρεσκότατα αυγά, τραβηχτή-την παραδοσιακή πίτα της Μάνης-, πρόβειο γιαούρτι με μέλι, αλλαντικά και τυριά αλλά και φραγκόσυκα! Μαζέψαμε τα πράγματά μας και κατευθυνθήκαμε προς τα Άλικα, ένα από τα αρχαιότερα χωριά της Μάνης.
Άλικα: Οδοιπορικό σε ένα από τα παλαιότερα χωριά της Μάνης
Σε απόσταση 53 χιλιομέτρων από το Γύθειο, ανάμεσα στον Γερολιμένα και τη Βάθεια, συναντάμε ένα από πιο παλιά και πιο επιβλητικά χωριά της Μάνης, με μεγάλη ιστορία. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό χωριό της Μάνης που παντού επικρατεί η πέτρα, μιας και είναι χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής τους. Εντυπωσιάζεσαι από τους πανύψηλους πύργους και τα αρχοντικά ενώ η σημερινή εικόνα του χωριού θυμίζει εγκατάλειψη.
Σε απόσταση μόλις 2 χιλιομέτρων από τα Άλικα, υπάρχει η γραφική παραλία του Αλμυρού. Είναι βοτσαλωτή αλλά τα νερά της είναι πεντακάθαρα και κρυστάλλινα.
Ενώ είχαμε ξεκινήσει για να κάνουμε μπάνιο στην παραλία Μαρμάρι, που έχει γαλαζοπράσινα νερά και χρυσαφένια αμμουδιά χωρίς βότσαλα, τελικά είδαμε ότι είχε πολύ κύμα κι η δεύτερη επιλογή μας ήταν το Πόρτο Κάγιο.
Πόρτο Κάγιο: Το travelgirl.gr σε ξεναγεί στο λιμανάκι της Μάνης με την κρυμμένη “τιρκουάζ” παραλία
Ο Παυσανίας το ανέφερε με το όνομα Ψαμαθός και πιστεύεται πως το σύγχρονο όνομά του προήλθε από το ενετικό Porto Quaglio και το γαλλικό Port des Cailles. Το Πόρτο Κάγιο ήταν ένα από τα σπουδαιότερα λιμάνια της Μάνης και αποτέλεσε φυσικό αραξοβόλι από το οποίο πέρασαν μεταξύ άλλων Φοίνικες, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Φράγκοι αλλά και ο πειρατικός στόλος του Λάμπρου Κατσώνη.
Ο γραφικός οικισμός είναι μια από τις πιο ξεχωριστές γωνιές της μανιάτικης γης, αναδεικνύοντας τις πιο χαρακτηριστικές ομορφιές της: τα πεντακάθαρα καταγάλανα νερά με φόντο τις αυστηρές και μεγαλειώδεις γραμμές της Μάνης, το επιβλητικό ακρωτήριο Ταίναρο και το σημείο συνάντησης Μεσσηνίας και Λακωνίας.
Ιππόκαμπος στο Πόρτο Κάγιο
Εκεί καθήσαμε για φαγητό στην ταβέρνα Ιππόκαμπος, όπου με την κυρία Ιωάννα μπήκαμε στην κουζίνα και φτιάξαμε το ξακουστό φαγητό της Μάνης, τσουχτή, που δεν είναι άλλη από την τοπική τους μακαρονάδα.
Αφού μιλήσαμε με τους ιδιοκτήτες, την κυρία Ιωάννα και τον κύριο Κώστα, τους χαιρετήσαμε και ξεκινήσαμε το δρόμο για την επιστροφή. Μετά από περίπου 4 ώρες, περάσαμε τα διόδια και κρατήσαμε μέσα μας εικόνες και ιστορίες από την Μάνη και τους φιλόξενους ανθρώπους της.