Η Αγία Παρασκευή μου αρέσει πολύ σαν περιοχή καθώς τα μαγαζιά της αποτελούν in στέκι για όλες τις ηλικίες. Ένα απόγευμα καθώς ανέβαινα την κεντρική οδό, την Αγίου Ιωάννου, το μάτι μου έπεσε σε ένα υπέροχο bistro που νομίζεις ότι ξεπήδησε από γαλλική ταινία. Και το όνομα αυτού, Franzesca Bistro. Μου είχαν μιλήσει όλοι μου οι φίλοι γι’ αυτό το μαγαζί και είναι αλήθεια ότι ποτέ δεν κατάφερα να καθίσω για φαγητό. Μπαίνοντας μέσα ένιωσα λες και ήμουν στο σπίτι μου. Η Βαρβάρα Ρέντζου και ο Χάρης Αντωνόπουλος είναι οι ιδιοκτήτες του bistro. Άνθρωποι χαμογελαστοί, πολυταξιδεμένοι που με την αγάπη τους σε κερδίζουν από τα πρώτα κιόλας λεπτά.
Franzesca: Το menu είναι ένας χάρτης ταξιδιών του Χάρη Αντωνόπουλου
Ο Χάρης, σεφ στο επάγγελμα, από τα 18 του έφυγε από το σπίτι και ταξίδεψε σε όλες σχεδόν τις Ηπείρους. Πήρε στοιχεία από την κάθε χώρα και τα έβαλε με μαγικό τρόπο στο menu του που μοιάζει με χάρτη ταξιδιών. “Το menu του Χάρη όταν ανοίξεις και το δεις είναι σαν ένας χάρτης των ταξιδιών που έχει κάνει. Η φιλοσοφία είναι τα ταξίδια και οι εμπειρίες του και παρανομαστής είναι η γιαγιά που εκπροσωπεί την ζεστασιά,την φιλοξενία. Ο Χάρης ξεκίνησε από Γερμανία στα 18 του, μετά πήγε στην Σαντορίνη, στην Αθήνα, στην Σκωτία, κι ήταν πάντα δίπλα στη γιαγιά του. Πήγε Εδιμβούργο για πέντε χρόνια όπου είχε και δικό του μαγαζί, έπειτα στο Λονδίνο, μετά στο Παρίσι και γύρισε πίσω. Γενικά είναι ένα ταξίδι η ζωή του“, μου λέει η Βαρβάρα όση ώρα ο Χάρης έκανε δοκιμές με κάποια πιάτα.
Franzesca: Η φιλοσοφία του bistro και το όνομα της γιαγιάς του Χάρη
Καθώς επεξεργαζόμουν το χώρο κι έβλεπα ότι η διακόσμηση ήταν τόσο οικεία σε μένα, ρώτησα τον Χάρη για το όνομα του bistro. “Το όνομα ήταν της γιαγιάς μου. Και σκεφθήκαμε να το ονομάσουμε έτσι για να τιμήσω το λόγο που είμαι σε αυτή τη δουλειά. Mαγείρευε παρά πολύ ωραία. Έκανε τους ανθρώπους χαρούμενους γύρω της και έτσι αποφάσισα να κάνω κι εγώ το ίδιο. Να είναι ένα μαγαζί σπιτικό και να φεύγει ο πελάτης με κόκκινα μαγουλάκια από την ευχαρίστηση”.
Στο Franzesca bistro θα βρεις συνταγές και γεύσεις για όλα τα mood και τις ώρες
Η καλή διάθεση είναι το παν για τους ιδιοκτήτες που αποτελούν την ψυχή του bistro. Δεν υπάρχει περίπτωση να πάει κάποιος πελάτης και να μην βρει κάτι στο menu που να του παρακινήσει το ενδιαφέρον. “Έχουμε γεύσεις και συνταγές για όλα τα mood και όλες τις ώρες. Έχουμε από σαλάτα του Καίσαρα μέχρι kimchi κορεάτικο. Από bao buns μέχρι μαντί ποντιακό με αρνί. Είναι παγκόσμια κουζίνα και το νούμερο ένα είναι το φαΐ του τώρα. Έχει τα στοιχεία του street food αλλά και τα στοιχεία τα παραδοσιακά. Η καρδιά είναι μεσογειακή και οι επιρροές από Ασία και Λατινική Αμερική“, μου λέει ο Χάρης όση ώρα εγώ χάζευα το menu.
Λόγω του ότι ο Χάρης έχει ταξιδέψει πολύ, έχει καταφέρει με ένα μοναδικό τρόπο να συνδυάσει γεύσεις με απόλυτη ισορροπία. “Δεν ξεφεύγουμε από τη Μεσόγειο, είμαστε κοντά στον ουρανίσκο του Έλληνα, αλλά παρόλα αυτά δεν μπορούμε να κρύψουμε την πορεία μας στο εξωτερικό. Έχω ζήσει εκεί και έχω δουλέψει σε υψηλό επίπεδο. Πρέπει να προβάλλω τα ταξίδια μου και τις εμπειρίες μου“.
Τα best sellers πιάτα που πρέπει να δοκιμάσεις στο Franzesca Bistro
Ρίχνοντας μία γρήγορη ματιά στον κατάλογο δεν μπορείς να διαλέξεις τι να φας! Τι γεύση θέλεις να έχει το πιάτο σου! Κάτι απόλυτα φυσιολογικό αφού το ένα είναι καλύτερο από το άλλο. “Ο Χάρης έχει ένταση στο φαγητό του. Έχει μπαχάρια, οξύτητες, συνδυάζει ένα ποντιακό τυρί με κοτόπουλο ταντούρι, Ινδία με Πόντο. Καταφέρνει να πετυχαίνει την ισορροπία. Όλα τα πιάτα του έχουν δοκιμαστεί και λέμε τι λείπει. Όλα έχουν ένα concept από πίσω. Το best seller είναι το bao bun με χοιρινό και όταν έφτασαν τα πρώτα Χριστούγεννα, λέγαμε ότι έπρεπε να βάλουμε πάπια στο μενού. Πώς θα την βάζαμε; Λέμε θα βάλουμε πάπια στο bao bun. Και δεν έχει φύγει ποτέ από το μενού αυτό το πιάτο. Το σεβίτσε με γάλα καρύδας, με φρέσκα ψαρικά που βρίσκει καθημερινά ο Χάρης στην ψαραγορά, κόλιανδρο, λάιμ,και λεμόνι. Το σερβίρουμε σε martini glass κι αυτό είναι signature. Όπως και η σαλάτα του Καίσαρα“ μου λέει η Βαρβάρα.
Το travelgirl.gr δοκιμάζει τα πιάτα του “πολυταξιδεμένου menu”
Αφού ο Χάρης με ρώτησε αν έχω κάποια αλλεργία, ξεκίνησε να μου φέρνει μερικά πιάτα από το menu του για να πάρω μία μικρή γεύση από την κουζίνα του. Δεν ήξερα με τι να ξεκινήσω. Το ταρτάρ φρέσκου τόνου με τραγανό μαύρο ρύζι και πικάντικη μαγιονέζα ήταν η αρχή για να μυηθώ στις πικάντικες γεύσεις του Χάρη που μόνο εκείνος ξέρει την ακριβή ποσότητα ώστε να αρχίσει όμορφα το γαστριμαργικό ταξίδι.
Αν θέλεις να παραγγείλεις σαλάτα, οπωσδήποτε πρέπει να δοκιμάσεις την σαλάτα του Καίσαρα. Είναι η κλασική συνταγή με τη διαφορά ότι έχει γραβιέρα Τήνου και δικό τους καπνιστό κοτόπουλο που το φτιάχνουν εκεί.
Οι γεύσεις οι δικές μου όμως ήρθαν και κόλλησαν με το ρολάκι από την Ινδία με ταντούρι spice και ποντιακό τυρί ή αλλιώς αντί-sushi.
Αν σας αρέσει η πίτσα τότε πρέπει να την δοκιμάσετε. Έχει φρέσκια μοτσαρέλα, λούζα Μυκόνου και κρεμμύδι τουρσί που το φτιάχνουν εκεί.
Από την Ιταλία, ο Χάρης με ταξίδεψε με τις γεύσεις του, στην Κορέα και σε ένα πιάτο το οποίο έβγαζε κυριολεκτικά καπνούς! Τα ψητά λάχανα με σωτέ γαρίδες με βασικό μπαχάρι το kimchi που σερβιρίστηκε σε πυρίμαχο μαντέμι.
Για το τέλος άφησε την ουρά μόσχου που είναι μαγειρεμένη 24 ώρες και σερβίρεται σε πολέντα. Η μπομπότα δηλαδή με τηγανητό μαϊντανό.
Το menu των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στο Franzesca Bistro
Διανύουμε την εορταστική περίοδο και όπως όλα τα μαγαζιά έτσι και το Franzesca Bistro θα έχει special πιάτα για τις γιορτινές μέρες. Με μία σημαντική διαφορά. “Είμαστε μέσα στην εποχή και μπορεί ο άλλος να έρθει και με 20 ευρώ και να θέλει να φάει. Γιατί εγώ να τον περιορίσω και να φάει ένα μενού με 60 ευρώ. Κρατάμε το a la cart και βγάζουμε σπέσιαλ πιάτα”, μου λέει η Βαρβάρα. Κι έχει δίκιο γιατί αρκετοί είναι εκείνοι που δεν θέλουν να πληρώσουν τόσα χρήματα για ένα συγκεκριμένο menu. Έτρεξα αμέσως στην κουζίνα και βρήκα τον Χάρη για να μου αποκαλύψει το menu των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Menu Χριστουγέννων
Για τα Χριστούγεννα θα ξεκινήσουμε με το γκλουβάιν, το ζεστό κρασί με τα μπαχαρικά που το κάνουμε όλες τις χρονιές και αρέσει στον κόσμο. Θα έχουμε σούπα από κάστανο, μαριναρισμένο σολωμό με παντζάρια, ψητή πορκέτα, ιταλική συνταγή χοιρινό ρολό με λίγο πορτοκάλι και δεντρολίβανο και για το τέλος κρεμ μπρουλέ.
Menu Πρωτοχρονιάς
Για πρωτοχρονιά θα έχουμε κοκτέιλ με σαμπάνια, σούπα αστακού, πατέ φουαγκρά και συκωτάκια πουλιών. Σαν ψητό θα έχουμε φραγκόκοτα γεμιστή με φιστίκι Αιγίνης και σως από φρούτα του δάσους. Στο τέλος το γλυκό θα είναι σουφλέ υγρής σοκολάτας.
Είμαι σίγουρη ότι το Franzesca Bistro θα σε κάνει να “ταξιδέψεις” σε όλες τις χώρες του κόσμου, δοκιμάζοντας τις γεύσεις τους, κάνοντας απλά μία στάση στην Αγία Παρασκευή. Ένα περιβάλλον που θα σε κερδίσει από τα πρώτα κιόλας λεπτά και θα νιώσεις σαν το σπίτι σου. Αυτό ακριβώς δηλαδή που θέλουν η Βαρβάρα και ο Χάρης.
Franzesca Bistro
Αγίου Ιωάννου 63, Αγία Παρασκευή
Τηλ επικοινωνίας 211 4103598
Ημέρες και Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα-Παρασκευή: 19.00-00.00
Σάββατο 13.00-00.00
Κυριακή 13.00-18.00
WebSite Franzesca Bistro
Social Media
FB FranzescaBistro
Instagram @franzescabistro
Φωτογραφίες: Μαρκέλλα Σαράιχα