Η Fontana di Trevi ή αλλιώς το πιο διάσημο κα όμορφο σιντριβάνι της Ρώμης αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της αιώνιας πόλης. Και είναι απολύτως λογικό μιας και έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές κλασικές ταινίες, όπως στο “Διακοπές στη Ρώμη”, “Κάποτε στη Ρώμη” (ναι με τις αδελφές Όλσεν) και βέβαια το “La Dolce Vita” του Φελίνι.
Fontana di Trevi: Το αστρονομικό ποσό που συλλέγεται κάθε χρόνο από τα νομίσματα που πετούν οι επισκέπτες!
Πολλοί θα αναρωτηθείτε από πού προέκυψε το όνομα. Σημαίνει “κρήνη στους τρεις δρόμους” (tre vie), στην κυριολεξία σημαίνει “κρήνη του τριδρόμου”. Ο μύθος όμως είναι αυτό που το κάνει δημοφιλές και όσοι επισκέπτονται την Ρώμη ρίχνουν το νόμισμα κάνοντας την ανάλογη ευχή! Σύμφωνα με τον θρύλο, αν ρίξεις ένα κέρμα μες στο συντριβάνι (αφού πρώτα έχεις γυρίσει την πλάτη στο συντριβάνι και πετάξεις το κέρμα πάνω από τον δεξί ώμο σου)- τότε σίγουρα θα επιστρέψεις στην πόλη. Σύμφωνα με τον νεότερο μύθο (που εν πολλοίς βασίζεται στο βιβλίο και στην ταινία “Three Coins in the Fountain”), αν ρίξεις κι ένα δεύτερο κέρμα σημαίνει ότι ένας νέος έρωτας θα έρθει στη ζωή σου, ενώ με το τρίτο κέρμα εξασφαλίζεις και τον γάμο.
Και τώρα θα σας αποκαλύψω πόσα χρήματα συγκεντρώνονται ετησίως στο σιντριβάνι! Περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Όπως αναφέρει το Reuters, αφού περάσουν κάποιες ημέρες στον βυθό του συντριβανιού τα νομίσματα συγκεντρώνονται και μεταφέρονται στο υποκατάστημα Ρώμης της καθολικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Caritas, η οποία μετρά τα χρήματα τα οποία κατόπιν χρησιμοποιεί για να χρηματοδοτήσει μια τράπεζα τροφίμων, συσσίτια και άλλα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας.
Ενδεικτικά το 2022 η Caritas συγκέντρωσε 1,4 εκατομμύρια ευρώ από το σιντριβάνι, ενώ το ποσό του 2023 αναμένεται να είναι ακόμα μεγαλύτερο. Η Ρώμη άλλωστε είναι μία από τις πιο τουριστικές πόλεις στον κόσμο, καθώς την επισκέπτονται 21 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο. Η συλλογή των νομισμάτων φυσικά αποτελεί ολόκληρη επιχείρηση, στην οποία εμπλέκονται εργαζόμενοι της περιφερειακής εταιρείας κοινής ωφέλειας ACEA κάνοντας χρήση μακριών σωλήνων αναρρόφησης. Στη συνέχεια τα κέρματα παραδίδονται στην Caritas. Οι υπεύθυνοι της δομής τα στεγνώνουν με σεσουάρ και κατόπιν τα ταξινομούν και τα καταμετρούν.