Στη Φοινικούντα είχα βρεθεί περίπου πριν από 5 χρόνια για λίγες ώρες. Τα κρυστάλλινα νερά και το γεγονός ότι συνδυάζει βουνό και θάλασσα με είχε γοητεύσει. Βέβαια στο σημείο αυτό πρέπει να επισημάνω ότι η Πελοπόννησος έχει μαγικά μέρη και θεωρώ ότι οι διακοπές εκεί θα σε αποζημιώσουν με το παραπάνω.
Ταξίδι στην Φοινικούντα
Λόγω του ότι βρέθηκα στη Μεσσηνία και συγκεκριμένα στην Πύλο, ήταν αδύνατον να μην περάσω από τα υπέροχα αυτά μέρη που είναι τριγύρω. Η Φοινικούντα λοιπόν η οποία απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από την Πύλο, παρότι δεν είχε καλό καιρό την συγκεκριμένη μέρα, σε μάγευε από την πρώτη στιγμή που πατούσες το πόδι σου εκεί. Η θάλασσα μπορεί να ήταν αγριεμένη και τα μαγαζιά κλειστά, όμως η ενέργεια που έπαιρνες δεν μπορεί να περιγραφεί με λέξεις. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο όμορφα καλοκαιρινά θέρετρα της Νότιας Πελοποννήσου. Βρίσκεται στο μέσο σχεδόν της διαδρομής μεταξύ Μεθώνης και Κορώνης και απέχει 70 χλμ από την πρωτεύουσα του νομού, Καλαμάτα.
Λίγα λόγια για την ιστορία της Φοινικούντας
Το χωριό είναι χτισμένο στον μυχό ενός όρμου, ακριβώς απέναντι από το σύμπλεγμα των Οινουσσών, που το απαρτίζουν τα νησάκια Σαπιέντζα, Σχίζα και Αγία Μαριανή. Από το όνομα και μόνο καταλαβαίνει κανείς ότι οφείλεται στους Φοίνικες οι οποίοι σαν ναυτικός λαός αποβιβάστηκαν στα παράλια της Πελοποννήσου και ίδρυσαν στη σημερινή θέση Ανεμόμυλος τη Φοινικούντα. Κατά τη διάρκεια της πρωτοελλαδικής περιόδου ήταν κυρίως ναυτιλιακό διαμετακομιστικό κέντρο, ενώ κάποιες εποχές αποτέλεσε ορμητήριο πειρατών.
Η πρώτη ονομασία του χωριού ήταν «Ταβέρνα». Για ποιο λόγο θα αναρωτηθείτε κάποιοι. Σύμφωνα με τους ντόπιους το όνομα το πήρε από τους ψαράδες που έφταναν εκεί για να ξεκουραστούν απολαμβάνοντας καλό κρασί στις ψαροταβέρνες του χωριού. Ο Παυσανίας στο έργο του την αναφέρει ως λιμάνι, με το όνομα «Φοινικούς Λιμήν». Η επίσημη ονομασία του χωριού καθιερώθηκε το 1930.
Οδοιπορικό στη Φοινικούντα
Η Φοινικούντα λόγω του ότι συνδυάζει αρμονικά βουνό και θάλασσα, αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών κάθε χρόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, τόσο από το εσωτερικό όσο κι από το εξωτερικό. Οι εκπληκτικές αμμώδεις παραλίες με τα πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά είναι το σήμα κατατεθέν της.
Πού να φάω και πού να μείνω στη Φοινικούντα
Η Φοινικούντα έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια μία άριστη τουριστική υποδομή. Μπορείτε να βρείτε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια ακόμη και 3 κάμπιγκ. Όσο για το φαγητό; Υπάρχουν πολλά ταβερνάκια στα οποία θα φας ολόφρεσκο ψαράκι ενώ μην παραλείψεις να δοκιμάσεις τοπικές γεύσεις όπως τα παστά, γίδα βραστή, τηγανητό βακαλάο και γουρουνοπούλα. Δοκιμάστε ακόμη θαυμάσιες δίπλες, λαλάγγια και λαδοκούλουρα. Μην παραλείψετε να προμηθευτείτε τις περίφημες ελιές Καλαμών, μέλι, που είναι εξαιρετικής ποιότητας, παστέλια, ούζο, ξύδι μπαλσάμικο, τραχανά, χυλοπίτες, αρωματικά φυτά και βότανα.