Εξόρμηση για το Σαββατοκύριακο: Η Άννα Θεοδωρή μας ξεναγεί στην Ορεινή Αχαία

Μέσα από το travelgirl.gr με τους περισσότερους αναγνώστες έχω αναπτύξει και μία ωραία διαδικτυακή φιλία. Ανταλλάσσουμε απόψεις πάνω στα ταξίδια, στη γαστρονομία και στο θέατρο. Πρόσφατα η Άννα Θεοδωρή ταξίδεψε την Ορεινή Αχαία και της ζήτησε να μας μεταφέρει εκεί μέσα από ένα ωραίο άρθρο και φωτογραφίες.

Γράφει η Άννα Θεοδωρή

Η ορεινή Αχαία αποτελεί δημοφιλή χειμερινό προορισμό μιας και απέχει δύο με δυόμιση ώρες από την Αθήνα, ανάλογα σε ποιο χωριό θα επιλέξεις να περάσεις το βράδυ σου. Έχοντας ως σημείο αναφοράς τα Καλάβρυτα, μια μικρή πόλη με μεγάλη όμως ιστορία, ξεκινά το οδοιπορικό μας!

Σπήλαιο Λιμνών


Πρώτος σταθμός το χωριό Καστριά, σε απόσταση 17 χιλιομέτρων από τα Καλάβρυτα, όπου εκεί ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης, ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο, το «Σπήλαιο των λιμνών» με τους λαβυρινθώδης διαδρόμους, τους σταλακτικούς σχηματισμούς αλλά και τις κλιμακωτές δεκατρείς υπόγειες λίμνες τριών επιπέδων. Όταν θα βρεθείτε μέσα στο σπήλαιο πραγματικά θα μαγευτείτε!


Μπαίνοντας στα Καλάβρυτα το πρώτο πράγμα που αντικρίζει ο επισκέπτης είναι στα αριστερά του είναι το μνημείο της πόλης και ο τόπος θυσίας, όπου δεσπόζει ένας λευκός σταυρός, για να θυμίζει σε όλους τη σφαγή που πραγματοποιήθηκε από τους Γερμανούς στις 13 Δεκεμβρίου 1943 την περίοδο της Κατοχής.

Νέοι άνω των 14 ετών, αλλά και οι άντρες οδηγήθηκαν στο λόφο, όπου και εκτελέστηκαν και τα γυναικόπαιδα παρέμειναν όμηροι στο δημοτικό σχολείο.

Μουσείο Ολοκαυτώματος


Με την είσοδό στην πόλη πριν ακόμα ο επισκέπτης κάνει τα ψώνια του και απολαύσει τον καφέ του στην πλατεία, αξίζει να επισκεφτεί το μουσείο Ολοκαυτώματος.

Στεγάζεται στο παλιό Δημοτικό σχολείο και τα εκθέματά του αφορούν υλικό το οποίο σχετίζεται με τη ζωή της πόλης πριν και μετά την καταστροφή, όπως αντικείμενα της καθημερινής και σχολικής ζωής, χάρτες, φωτογραφικό υλικό και αντικείμενα των εκτελεσθέντων.

Παραδοσιακά προιόντα 

Φεύγοντας από το μουσείο και συνειδητοποιώντας την καταστροφή που υπέστησαν τα Καλάβρυτα πριν από χρόνια, η διάθεση μας είναι κάπως βαριά και αρκετά μελαγχολική. Ανηφορίζουμε προς την πλατεία και συναντάμε πλήθος τουριστικών καταστημάτων, εκεί ο επισκέπτης μπορεί να αγοράσει παραδοσιακά ζυμαρικά, μέλι, τυρί, όσπρια, γλυκά του κουταλιού και κρασί.

Κατάβαση στο φαράγγι του Βουραικού ποταμού 


Επόμενη αποστολή κατάβαση φαραγγιού του Βουραικού ποταμού. Παίρνοντας τον οδοντωτό σιδηρόδρομο από τα Καλάβρυτα μέσα σε είκοσι λεπτά φτάνουμε στη Ζαχλωρού, το χωριό από το οποίο ξεκινά η πεζοπορία! Ο θαρραλέος επισκέπτης φέρνει εις πέρας όλη τη διαδρομή μέχρι το Διακοπτό. Ο αρχάριος αρκείται στα τρία χιλιόμετρα μέχρι την επόμενη δηλαδή στάση Τρικλιά, από όπου θα πάρει και το τρένο της επιστροφής.

Περπατώντας παράλληλα στις γραμμές, πάνω σε πέτρες και σε ένα στρώμα από πλατανόφυλλα και βελανίδια, περνώντας γέφυρες με το ποτάμι να κυλλά ορμητικά κάτω από τα πόδια του και διασχίζοντας απόκρημνες πλαγιές, είναι σίγουρα μια διαδρομή που θα τον αποζημιώσει και θα του μείνει αξέχαστη.

Προσοχή. Όσοι το κάνετε θα πρέπει να φοράτε κατάλληλα παπούτσια που δεν είναι άλλα από τα ορειβατικά μποτάκια!

Χιονοδρομικό κέντρο Χελμού


Τελευταίος σταθμός το χιονοδρομικό κέντρο Χελμού όπου βρίσκεται σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από την πόλη. Σκι, snowboard, έλκηθρο αλλά και βόλτα με το lift είναι οι δραστηριότητες του κέντρου που μπορεί κάποιος να απολαύσει με την παρέα του.

Επιπλέον λειτουργεί σαλέ με φαγητό και ποτό, όπως και σταθμός πρώτων βοηθειών. Μικροί και μεγάλοι είναι σίγουρο πως θα το ευχαριστηθούν με την ψυχή τους!

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Φωτογραφίες: Άννα Θεοδωρή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.