Η Ευρυτανία έχει υπέροχα χωριά. Είναι τόσα πολλά που ακόμη κι εγώ που ταξιδεύω συχνά λόγω δουλειάς, δεν έχω καταφέρει να τα ανακαλύψω ακόμη. Πάμε λοιπόν να σας παρουσιάσω 6 αγαπημένα μου χωριά, ιδανικά για mini αποδράσεις!
Ευρυτανία: Το travelgirl.gr σου προτείνει 6 χωριά για mini αποδράσεις!
Κορυσχάδες
Ειναι από τα ωραιότερα χωριά κι ο λόγος είναι ότι δεν το έχει αγγίξει ο χρόνος. Διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα κι αυτό το κάνει να ξεχωρίζει. Ο λόγος για τις Κορυσχάδες, ένα πανέμορφο ιστορικό χωριό που απέχει από τη Λαμία μόλις 70 χιλιόμετρα. Πολλοί θα αναρωτηθείτε γιατί ονομάστηκε έτσι.
Οι Κορυσχάδες ονομάστηκαν έτσι από την αρχαιοελληνική λέξη «κόρυς» που σημαίνει περικεφαλαία. Αυτό συνέβη γιατί πολύ κοντά στο χωριό, κατά την αρχαιότητα, λειτουργούσε μεταλλείο από το οποίο εξορυσσόταν το μέταλλο με το οποίο κατασκευάζονταν περικεφαλαίες και όπλα.
Διαβάστε την συνέχεια ΕΔΩ
Μεγάλο Χωριό
Το Μεγάλο Χωριό βρίσκεται σε μία τοποθεσία που νομίζεις ότι έχει ξεπηδήσει από πίνακα ζωγραφικής. Χτισμένο μέσα σε πυκνό ελατοδάσος σε υψόμετρο 720 μέτρων στις πλαγιές του όρους Καλιακούδα, αποτελεί είναι πόλο έλξης για τους επισκέπτες κάθε εποχή του χρόνου.
Μόλις φτάσεις στην είσοδο του χωριού, θα βρεις την προτομή της 17χρονης ηρωίδας της αντίστασης Παναγιώτας Σταθοπούλου, είναι το έναυσμα να μάθεις την ιστορία και το ρόλο του χωριού στην επανάσταση από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας μέχρι τον εμφύλιο.
Διαβάστε την συνέχεια ΕΔΩ
Μικρό Χωριό
Ένα Μικρό Χωριό…. με μεγάλη ιστορία! Θεωρείται το “μπαλκόνι” της Ευρυτανίας και όσοι δεν το γνωρίζετε ήρθε η στιγμή να το μάθετε. Είναι χτισμένο μέσα σε πυκνό ελατοδάσος σε υψόμετρο 950 μέτρων στις πλαγιές του όρους Χελιδώνα στην πλαγιά απέναντι από το Μεγάλο Χωριό.
Σύμφωνα με την παράδοση, εδώ έπλυναν το νεκρό σώμα του Μάρκου Μπότσαρη μετά τη μάχη στο Κεφαλόβρυσο. Στην περίοδο της Κατοχής λειτούργησε εκεί το πρώτο τυπογραφείο της Αντίστασης, ενώ τον Δεκέμβριο του 1942 ο Άρης Βελουχιώτης με τους αντάρτες του αντιμετώπισε τάγμα 2.000 Ιταλών. Αυτό όμως που άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στη ζωή των κατοίκων ήταν η κατολίσθηση του 1963 από την οποία έχασαν τη ζωή τους 13 άνθρωποι και ήταν η αιτία για τη δημιουργία του Νέου Παλαιού Χωριού (2 χλμ. μακριά).
Διαβάστε την συνέχεια ΕΔΩ
Φιδάκια
Χτισμένο σε υψόμετρο 920 μέτρων στις πλαγιές του όρους Χελιδώνα στο Νομό Ευρυτανίας, 27 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι θα συναντήσεις έναν παραδοσιακό οικισμό. Τα Φιδάκια, είναι ένα πανέμορφο χωριό, που το χαρακτηρίζουν τα καλαίσθητα σπίτια του και το πολεοδομικό του σχήμα. Γι΄αυτό άλλωστε είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός.
Τα Φιδάκια ή Φειδάκια, παρουσίασαν μεγάλη μείωση πληθυσμού τις δεκαετίες 1950-1960 λόγω μαζικής μετανάστευσης των κατοίκων στην Αμερική. Τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός συγκρατείται λόγω της τουριστικής ανάπτυξης της Ευρυτανίας και ανέρχεται σε 27 κατοίκους σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2011.
Διαβάστε την συνέχεια ΕΔΩ
Προυσός
Η μονή Προυσού αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προσκυνητικά κέντρα της Ορθοδοξίας καθώς φιλοξενεί την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Προυσιώτισσας η οποία είναι έργο του Ευαγγελιστού Λουκά.
Κατά το οδοιπορικό μου στο Καρπενήσι ήταν η πρώτη στάση που κάναμε για να δούμε από κοντά το μοναστήρι που κρέμεται κυριολεκτικά από τα βράχια. Καθημερινά και κάθε εποχή του χρόνου, συρρέει πλήθος κόσμου προκειμένου να προσκυνήσει και να λάβει την ευλογία της από όλα τα μέρη της Ελλάδας αλλά και πιστούς από όλο τον κόσμο.
Διαβάστε την συνέχεια ΕΔΩ
Λιθοχώρι
Πολλά είναι τα χωριά στην Ελλάδα που ακόμη και σήμερα παραμένουν άγνωστα για τον πολύ τον κόσμο. Ένα από αυτά είναι το Λιθοχώρι του νομού Ευρυτανίας από το οποίο περνάει το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4.
Σε υψόμετρο μόλις 950 μέτρων, το καταπράσινο χωριό απέχει μόλις 91 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι κι όμως δεν είναι γνωστό στους περισσότερους από μας. Μάλιστα σύμφωνα με την τελευταία απογραφή που έγινε το 2011, οι μόνιμοι κάτοικοι δεν ξεπερνούσαν τους 206. Η παλαιά του ονομασία μέχρι το 1928 ήταν Βελτσίστα .Το 1928 ο οικισμός μετονομάζεται σε Λιθοχώρι, ενώ το 1943 αποσπάται από το Νομό Αιτωλοακαρνανίας και υπάγεται στο Νομό Ευρυτανίας. Τέλος, το 1997, και μέχρι τον Καλλικρατικό νόμο, ο οικισμός προσαρτήθηκε στο Δήμο Απεραντίων.
Διαβάστε την συνέχεια ΕΔΩ