Στη μνήμη του καθηγητή αρχαιολογίας Πέτρου Θέμελη (1936-2023), που με το πολυετές ερευνητικό και ανασκαφικό έργο του ανέδειξε τον μοναδικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, αφήνοντας ανεξίτηλο στίγμα στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, είναι αφιερωμένη ειδική εκδήλωση που διοργανώνει ο Δήμος Μεσσήνης και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας στο αρχαίο θέατρο της περιοχής το προσεχές Σάββατο 3 Αυγούστου.
Εκδήλωση-αφιέρωμα στην Μεσσήνη για τον αρχαιολόγο Πέτρο Θέμελη υπό την αιγίδα του ΕΟΤ
Η εκδήλωση-αφιέρωμα με τίτλο «…κ’ εδώ η καρδιά σου η διψασμένη να χτυπάει κάτου απ’ την πέτρα» (Γιάννης Ρίτσος), θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, καθώς αποτελεί δράση με διεθνή ακτινοβολία, που προωθεί σημαντικά τον πολιτιστικό τουρισμό στην περιοχή.
Η εκδήλωση θα αποτελείται από δυο ενότητες. Στην πρώτη με τίτλο «Περί ανασκαφής έρωτος και φιλοσοφίας – Σπαράγματα» ο ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός θα παρουσιάσει αποσπάσματα από κείμενα και συνεντεύξεις του Π. Θέμελη, τα οποία φωτίζουν τόσο την προσωπικότητα όσο και την αγάπη του για την Μεσσήνη, που την έβγαλε ουσιαστικά από το χώμα δίνοντάς της ζωή και την ανέδειξε ως τη μεγαλύτερη και καλύτερα διατηρημένη αρχαία πόλη στην Ελλάδα.
Η δεύτερη περιλαμβάνει το, βραβευμένο στα Global Music Awards 2023, συμφωνικό έργο της συνθέτριας Πηγής Λυκούδη «Η δίψα στο Μυστρά» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, ενορχήστρωση του Γιάννη Γκίκα, ερμηνεία του βαρύτονου Σπύρου Κλείσσα και απαγγελία του Γρηγόρη Βαλτινού Το ποίημα χαρακτηρίζεται από βαθιά ελληνοπρέπεια, καθώς επαναπραγματεύεται την ιδέα του υπερήφανου ελληνικού τοπίου και του ακατάβλητου πνεύματός του, που συνενώνει τις εποχές και τους αιώνες, όπως ο καθηγητής Π. Θέμελης ονειρευόταν αρχαιολογικούς χώρους απολύτως κοινωνικοποιημένους και σε ζωντανή σύνδεση με τη διαχρονία της ιστορίας.
Η εκδήλωση θα κλείσει με κύκλο τραγουδιών σε ποίηση Νικηφόρου Βρεττάκου, με τη σύμπραξη της «Ορχήστρας των στιγμών» υπό τη μουσική διεύθυνση του Ελευθέριου Καλκάνη. Τα τραγούδια θα ερμηνεύσει η Ελένη Πέτα, ενώ θα τα παρουσιάσει η Λουίζα Αλούπη.
Φεστιβάλ αφήγησης στο Πήλιο
Ταυτόχρονα, υπό την αιγίδα του ΕΟΤ θα πραγματοποιηθεί από τις 3 μέχρι 11 Αυγούστου, στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας το Φεστιβάλ Αφήγησης Πήλιου «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη». Σκοπός του φεστιβάλ είναι η διάδοση της λαϊκής λογοτεχνικής παράδοσης και η προβολή της άυλης πολιτιστικής κληρονομίας μέσα από παραμυθίες και μύθους της ανθρωπότητας. Τον κεντρικό άξονα της φετινής 14ης διοργάνωσης συγκροτούν αφηγήσεις παραμυθιών, λαϊκές παραδόσεις, θρύλοι και μυθολογικές ιστορίες, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν καλλιτεχνικές εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες καθώς και διαδρομές με τον «Μουτζούρη». Σημειώνεται ότι το Φεστιβάλ Αφήγησης Πήλιου είναι μέλος του διεθνούς φορέα των φεστιβάλ αφήγησης «Red Cuentacuentos» και συνεργάζεται με το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα SLYMS, ενώ υπολογίζεται ότι τις προηγούμενες χρονιές το παρακολούθησαν συνολικά περισσότερα από 10.000 άτομα από την Ελλάδα και πολλές χώρες του εξωτερικού.
Τέλος, σε ξενοδοχείο του Λαγονησίου συνεχίζεται, υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, η εικαστική έκθεση «Ένα κόσμημα για την Καρυάτιδα», σε ιδέα και σχεδιασμό της ιδρύτριας της πλατφόρμας A Jewel Made in Greece, Μαίρης Σαμόλη και επιμέλεια την ιστορικού τέχνης, Ίριδας Κρητικού. Στο επίκεντρο της έκθεσης βρίσκεται η Καρυάτιδα που έχει αφαιρεθεί από το Ερέχθειο, καθώς 40 δημιουργοί φιλοτέχνησαν κοσμήματα και έργα από ποικίλα υλικά με πηγή έμπνευσης την «Κόρη από τις Καρυές», που εξακολουθεί να «ανασαίνει», περιμένοντας να επιστρέψει εκεί που ανήκει. Η διοργάνωση επιδιώκει να αποτελέσει ένα σημαντικό τουριστικό και πολιτιστικό γεγονός, προβάλλοντας το ελληνικό κόσμημα μέσω του δημιουργικού τουρισμού σε διεθνές κοινό. Η έκθεση εγκαινιάστηκε από την Πρόεδρο του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, στις 24 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ τον Δεκέμβριο αναμένεται να παρουσιαστεί και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.