Εύκολες συνταγές για μπακαλιάρο και σκορδαλιά!

Η σκορδαλιά και ο μπακαλιάρος έχουν την τιμητική τους στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου. Εμείς θα σας παρουσιάσουμε διάφορες παραλλαγές τους κι εσείς μπορείτε να επιλέξετε τι θα φτιάξετε!

Συνταγή για σκορδαλιά από πουρέ πατάτας!

Συνταγή για σκορδαλιά από πουρέ πατάτας
Συνταγή για σκορδαλιά από πουρέ πατάτας

Υλικά για σκορδαλιά από πουρέ πατάτας

• 1/2 φακελάκι έτοιμο πουρέ
• Ζεστό νερό
• 2-3 σκελίδες σκόρδο
• Αλάτι-πιπέρι
• Ελαιόλαδο
• Χυμός από μισό λεμόνι

Εκτέλεση συνταγής για σκορδαλιά από πουρέ πατάτας 

1. Βάζετε στο multi η στο μπλέντερ τον πουρέ και συμπληρώνετε ζεστό νερό (περίπου 2 κούπες του τσαγιού). Ρίχνετε μέσα και τις σκελίδες σκόρδου και χτυπάτε τα υλικά πολύ πολύ καλά.
2. Αν δείτε πως το μείγμα είναι πολύ σφιχτό και δεν χτυπιέται εύκολα, προσθέστε λίγο νερό ακόμα. Αυτό που μετράει είναι το εξής: Το μείγμα του πουρέ να έχει μια σχετικά πυκνή υφή.
3. Μόλις χτυπηθούν καλά όλα αυτά τα υλικά, προσθέτετε αλάτι και πιπέρι (όσο θέλετε εσείς), ελαιόλαδο (όσο θέλετε εσείς), το χυμό του μισού λεμονιού και ξαναχτυπάτε πολύ πολύ καλά.
4. Την αφήνετε να κρυώσει καλά και….Έτοιμη η σκορδαλιά!

Συνταγή για πανεύκολη σκορδαλιά με ψωμί και καρύδια!

Συνταγή για σκορδαλιά με ψωμί και καρύδια
Συνταγή για σκορδαλιά με ψωμί και καρύδια

Υλικά για σκορδαλιά με ψωμί και καρύδια

Μισό κιλό μπαγιάτικο ψωμί
60 γραμμάρια τριμμένα καρύδια
4 σκελίδες σκόρδο
4 κουταλιές σούπας ξίδι
Μισή κούπα ελαιόλαδο
Μισό κουταλάκι αλάτι
1 πρέζα πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής για σκορδαλιά από ψωμί και καρύδια 

Παίρνουμε την ψίχα από το ψωμί, το κόβουμε και το βάζουμε σε νερό να μουλιάσει. Στη συνέχεια χτυπάμε σε γουδί τα καθαρισμένα σκόρδα με το αλάτι μέχρι να γίνουν αλοιφή και προσθέτουμε σιγά σιγά το ψωμί που έχουμε στραγγίξει, το ελαιόλαδο,τα καρύδια και το ξύδι συνεχίζοντας να χτυπάμε.

Μπακαλιάρος σκορδαλιά

Εύκολες συνταγές για μπακαλιάρο και σκορδαλιά!
Εύκολες συνταγές για μπακαλιάρο και σκορδαλιά!

Υλικά για μπακαλιάρο σκορδαλιά

• Μπακαλιάρος (στο αλάτι)
• 1 κουτάκι μπύρα
• αλεύρι για όλα
• αλάτι
• 2 σκελίδες σκόρδο (μέτριες)
• 2 φέτες ψωμί (μπαγιάτικο)
• 2 κ.σ. λάδι
• 1 χούφτα καρύδια
• αλάτι – λευκό πιπέρι
• 1κ.γ. ξύδι
• μαϊντανό προαιρετικό

Εκτέλεση συνταγής για μπακαλιάρο σκορδαλιά

1. Βάζουμε στο νερό τον μπακαλιάρο αφού πρώτα του έχουμε αφαιρέσει την πέτσα. Για 24 με 36 ώρες πρέπει να μείνει στο νερό το οποίο πρέπει να αλλαχθεί 3 με 4 φορές για να μην χάσει το ψάρι τελείως την γεύση του.
2. Ετοιμάζουμε το κουρκούτι βάζοντας σε ένα μεγάλο μπολ αλεύρι με μπύρα μέχρι να γίνει ένας χυλός που θα στέκεται ωραία στο ψάρι και δεν θα τρέχει. Προσθέτουμε αλάτι μόνο εάν δοκιμάσουμε λίγο το κουρκούτι.
3. Τηγανίζουμε στο τεφάλ και με πολύ καυτό λάδι και για λίγο. Επειδή πιτσιλάει πολύ να έχετε προστατευτικό δίχτυ ή μακριά τα παιδάκια σας.
4. Την προηγούμενη μέρα φτιάχνουμε την σκορδαλιά που καλό είναι να μείνει μία μέρα στο ψυγείο για να δέσει η γεύση της καλύτερα.
5. Στο multi ρίχνουμε το ψωμί, το σκόρδο, το αλάτι, το ξύδι, τα καρύδια και προσθέτουμε λίγο λίγο το λάδι χτυπώντας συνέχεια. Τα υλικά δε είναι με ακρίβεια…δηλαδή παίζει ρόλο πόσο δυνατή ή αλμυρή ή ξιδάτη την θέλετε. Θα πρότεινα να την δοκιμάζετε καθώς την φτιάχνετε .
6. Εγώ κάθε φορά την δοκιμάζω και έχω απλά σημειώσει αυτές τις ποσότητες μόνο και μόνο για να θυμάμαι περίπου τα ποσοστά του κάθε υλικού.

Κροκέτες μπακαλιάρου

Υλικά για κροκέτες μπακαλιάρου

1.200-1.500 γρ. μπακαλιάρο, παστό
1 ποτήρι του νερού μπίρα
1 ποτήρι του νερού + 2 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 αβγό, χτυπημένο
½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
1-2 κ.σ. ρακή
1 κ.σ. πάπρικα, καπνιστή
2-3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση συνταγής για κροκέτες μπακαλιάρου 

Αφαιρούμε την πέτσα του μπακαλιάρου και τον κόβουμε σε κομμάτια. Τον μεταφέρουμε σε λεκάνη με μπόλικο νερό και τον αφήνουμε για περίπου 20 ώρες, αλλάζοντας σε αυτό το διάστημα δύο-τρεις φορές το νερό.

Τον στραγγίζουμε, αφαιρούμε τα κόκαλα και τον «μαδάμε». Σε ένα μπολ ρίχνουμε την μπίρα, το αλεύρι, το πιπέρι, το αβγό, τον άνηθο, τη ρακή, την πάπρικα και το σκόρδο και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές κουρκούτι χωρίς σβώλους.

Προσθέτουμε τον μπακαλιάρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα ώστε να ενωθεί με το κουρκούτι. Βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά με μπόλικο λάδι (υπολογίζουμε να φτάνει μέχρι τη μέση της κροκέτας) και το αφήνουμε να ζεσταθεί αρκετά.

Παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα και τις ρίχνουμε προσεκτικά στο τηγάνι. Τηγανίζουμε τις κροκέτες για λίγα λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα ξανθό χρώμα και από τις δύο πλευρές. Τις βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να τραβήξει το περιττό λάδι.

Μπακαλιάρος με σταφίδες 

Ο παστός μπακαλιάρος στην περιοχή της Πρέβεζας μαγειρεύεται στο φούρνο με φρέσκια ντομάτα, κόκκινη πάπρικα και μαύρες σταφίδες που δίνουν μια ιδιαίτερη υπόγλυκια γεύση στο φαγητό.

Υλικά για μπακαλιάρο με σταφίδες 

1 κιλό μπακαλιάρο παστό

5 κρεμμύδια ξερά χοντροκομμένα

1 ½ φλιτζάνι σταφίδες μαύρες

1 φλιτζάνι λάδι

1 κ. γ. μπούκοβο ή κόκκινη πάπρικα (αν το θέλετε πικάντικο ή όχι)

½ κιλό ντομάτες ώριμες τριμμένες στον τρίφτη

1 φλιτζάνι αλεύρι

Αλάτι ,1 κ. γλ. Ζάχαρη

Εκτέλεση συνταγής για μπακαλιάρο με σταφίδες 

Αλευρώνετε και τηγανίζετε τον μπακαλιάρο που έχετε ξαλμυρίσει από την προηγούμενη μέρα. Ροδίζετε σε μια κατσαρόλα τα κρεμμύδια με λίγο λάδι, προσθέτετε την ντομάτα και τα βράζετε για 10’. Προσθέτετε αλάτι, μπούκοβο, ζάχαρη και σταφίδες. Βάζετε σε γάστρα τα υλικά και μετά τοποθετείτε και τον μπακαλιάρο. Προσθέτετε νερό, σκεπάζετε και ψήνετε στους 200 βαθμούς C για 1 ώρα.

Ακολουθήστε τη Μαρκέλλα Σαράιχα στα social media

Facebook travelgirl.gr 

Instagram  @markellasharaiha  και

@travelgirl.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.