Υπάρχουν μερικά μέρη στην Ελλάδα που θυμίζουν παραμύθι. Ένα από αυτά είναι σίγουρα η Δρακότρυπα. Κι αν από το όνομα φαντάζεσαι κάτι άσχημο, έρχομαι να σε διαψεύσω καθώς είναι από τα τοπία που δεν ξεχνάς ποτέ στη ζωή σου. Είναι ένα χωριό του Δήμου Μουζακίου Καρδίτσας που απέχει μόλις 40 χιλιόμετρα από την Καρδίτσα και 30 από τα Τρίκαλα. Γνωστό από πολλούς αιώνες με το όνομα Σκλάταινα, υπήρξε η πατρίδα του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω (γεν.1500) και η έδρα βιοτεχνιών σπαθοποιίας καθόλη σχεδόν τη περίοδο της τουρκοκρατίας. Ένας οικισμός του εξακολουθεί και σήμερα να φέρει το όνομα Σπάθες.
Ένα χωριό χαμένο στο πράσινο και στα άφθονα νερά
Σε υψόμετρο 650 μέτρων η Δρακότρυπα σε περιμένει να απολαύσεις τις καλοκαιρινές και χειμερινές σου διακοπές όποτε θελήσεις. Εκεί σταματάει ο χρόνος και αυτό που θέλεις είναι να περπατήσεις μέσα στο πράσινο, να χαθείς στους ήχους των νερών και των ιαματικών πηγών και να εξερευνήσεις το σπήλαιο δρακότρυπα.
Το συγκεκριμένο αποτελείται από τρεις θαλάμους, οι οποίοι επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω μικρών και στενών διόδων. Ο μεγαλύτερος από τους θαλάμους είναι αυτός στον οποίο παρατηρείται ο πιο αξιόλογος διάκοσμος. Ο λιθωματικός διάκοσμος δείχνει την παρουσία ασβεστολιθικών πετρωμάτων, που διαβρώθηκαν κατά το παρελθόν. Στο εσωτερικό του σπηλαίου βρίσκουν καταφύγιο, αιώνες τώρα, μεγάλο πλήθος νυχτερίδων, στις οποία οφείλεται το παχύ στρώμα γουανό που υπάρχει στο δάπεδο. Τα οστά που βρέθηκαν μέσα στο σπήλαιο είναι σκελετικά υπολείμματα, πιθανώς ιστορικών χρόνων. Στον πρώτο θάλαμο βρέθηκαν οστά ανθρώπου, ενώ στον δεύτερο θάλαμο βρέθηκαν οστά κατσίκας και περιασβεστωμένα οστά χοίρου.
Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας: Κατά την Τουρκοκρατία πέρασαν ο Καραϊσκάκης και ο Κοσμάς ο Αιτωλός
Σε υψόμετρο 800 μέτρων με θέα τις βουνοκορφές του Τύμπανου και τηςΚαραβούλας, σώζεται ένα σημαντικότατο μνημείο των Αγράφων, το αθωνίτικου τύπου μοναστήρι της Αγίας Τριάδας που χτίστηκε το 1743 και εικονογραφήθηκε το 1758 από τον ζωγράφο Θεόδωρο, ιερέα από την Αγιά Λάρισας. Τα τελευταία χρόνια με τις γενναιόδωρες προσφορές και τη φροντίδα των κατοίκων του χωριού χτίστηκαν βοηθητικά οικήματα στα οποία διαμένουν δύο μοναχές. Κατά την Τουρκοκρατία πέρασαν από αυτό σπουδαίοι Έλληνες, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο Γ. Καραϊσκάκης και ο Κοσμάς ο Αιτωλός. Της ίδιας εποχής με το μοναστήρι είναι και η εκκλησίατου Αη-Γιάννη του Προδρόμου (1741).
Must visit αξιοθέατα
Κατά το οδοιπορικό σου στο χωριό δεν θα σταματάς να μετράς βρύσες καθώς βρίσκεται η μία πίσω από την άλλη από το κέντρο του μέχρι μέσα στην καρδιά του δάσους, κληρονομιά από την έντονη ζωή και την κτηνοτροφική δραστηριότητα . Επίσης το χωριό το διασχίζει και ποταμός στον οποίο παλαιότερα λειτουργούσε και νερόμυλος. Αξίζει μια βόλτα αυτήν την εποχή στο ποτάμι. Ξεκινώντας από χαμηλά και ανεβαίνοντας προς το μέρος που πηγάζει το νερό, ανακαλύπτει κανείς μια μαγική διαδρομή που αρχίζει από την δροσιά της σκιάς των πλατάνων και τις μικρές φυσικές λίμνες, διασχίζει πυκνά έλατα και καταλήγει ψηλά στο βουνό.
Στο χωριό λειτουργεί όλο το χρόνο βιβλιοθήκη και βρίσκεται υπό κατασκευή μουσείο με εκθέματα του 18ου και 19ου αιώνα. Πανηγύρια διοργανώνονται στην γιορτή του Αγ. Πνεύματος, στη γιορτή του Αγ.Κυρίλλου στοσυνοικισμό Τρυγόνα με τη συμμετοχή τοπικών ορχηστρών (κλαρίνα) και θρησκευτική πανήγυρη την τελευταία Κυριακή του Ιουλίου στην τοπική γιορτή του Αγ. Διονυσίου με προσφορά φαγητού.
Η Δρακότρυπα είναι γενέτειρα τεσσάρων πρωταθλητών
Ένα χωριό που δεν είναι τόσο ξακουστό όμως έχει βγάλει 4 πρωταθλητές! Είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του Δημοσθένη Ταμπάκου, Ολυμπιονίκη στους κρίκους, της Εύης Ταμπάκη, παγκόσμιας πρωταθλήτριας στην ρυθμική γυμναστική, της Χριστίνας Ταμπάκη, πρωταθλήτριας Ελλάδας στα 100 μέτρα με εμπόδια και της Αθηνάς Παπασωτηρίου, πρωταθλήτριας Ελλάδας στο έπταθλο.
Πηγή φωτογραφιών: Δημήτρης Οικονόμου, Αλεξία Κουλούρη
You forgot to mention (sinikosmo)Keramario. wich the photos you used are from.
Sorry you have right