Πιστεύετε στα παραμύθια; Στα ανεξήγητα φαινόμενα; Τώρα ήρθε ο καιρός να πιστέψετε. Πώς θα αντιδρούσατε αν σας έλεγε κάποιος ότι οι δράκοι εχουν τα δικά τους σπίτια στην Εύβοια; Εκεί όπου άνθρωπος δύσκολα πατάει, εκείνοι έχτισαν το βασίλειό τους, θα απαντήσουμε εμείς.Στα βουνά της Νότιας και Κεντρικής Εύβοιας κρύβεται ένα απρόσμενο μυστικό. Αιώνες τώρα εξάπτει τη φαντασία μυημένων αρχαιολόγων κι εξερευνητών που δεν μπορούν να βρουν απάντηση.
Ταξίδι στην Εύβοια και στα Δρακόσπιτα
Μεγαλιθικά κτίσματα στην Εύβοια, αβέβαιης χρονολόγησης και αγνώστων χτιστών, βρίσκονται κοντά στους Στύρους, στην Κάρυστο, και στην κορυφή της Όχης, προκαλώντας δέος σε όσους τα επισκέπτονται.
Δρακόσπιτα. Μεγαλιθικά κτίσματα, εκπληκτικής αρχιτεκτονικής, φτιαγμένα με κυκλώπειους λίθους.
Τα δρακόσπιτα είναι οικοδομημένα από τετραγωνικούς μακρόστενους και σχετικά λεπτούς λίθους, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί ο ένας πάνω στον άλλο χωρίς άλλα συνδετικά υλικά, και συγκρατούνται μόνο με το βάρος τους, ενώ τα κενά συμπληρώνονται με άλλους μικρότερους λίθους. Τα περισσότερα δρακόσπιτα διατηρούνται ακόμα και σήμερα σε άριστη κατάσταση, όπου κυριαρχεί η γκρίζα πέτρα της περιοχής και όπου απουσιάζει κάθε άλλο οικοδομικό υλικό.
Ο καθηγητής Ν. Μουτσόπουλος, βρήκε, σε μια υπόγεια κατασκευή δίπλα σε δρακόσπιτο, οστά ζώων, θραύσματα αγγείων και κατάλοιπα θυσιών. Μέχρι και σήμερα, παραμένει μυστήριο ποιοι έχτισαν αυτές τις κατοικίες και για ποιο λόγο: «Η τοιχοποιία αποτελεί άθλο… Η ανυπαρξία θεμελίωσης σε συνδυασμό με τη μέχρι σήμερα διατήρησή τους δεν δείχνει παρά τις απίθανες κατασκευαστικές ικανότητες των τεχνικών αυτού του λαού που τα οικοδόμησε».
Ο μελετητής της Εύβοιας Θεόδωρος Σκούρας κάνει λόγο για έναν λαό με «υψηλές και θαυμαστές ικανότητες» κι «αναπτυγμένη τεχνολογία», τον οποίο δεν γνωρίζουμε από ιστορικές μαρτυρίες, αλλά μόνο από υποθέσεις.
΄Βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές, σε σημεία όπου φυτρώνουν μόνο αγριόχορτα και παραμύθια… Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο πως οι τοπικοί θρύλοι περιγράφουν με δέος τον φοβερό δράκο που κατοικούσε στο Δρακόσπιτο της Οχης, το καλύτερα σωζόμενο και πιο εμβληματικό από όλα.