Δημητσάνα: Η αρχαιότερη βιβλιοθήκη της Ελλάδας αποκαλύπτει τον ιστορικό της πλούτο

Μόλις 2,5 ώρες από την Αθήνα μπορεί κανείς να βρει την αρχαιότερη βιβλιοθήκη της Ελλάδας με τεράστιο ιστορικό πλούτο. Πάνω από την κοιλάδα του ποταμού Λούσιου βρίσκεται η ιστορική πρωτεύουσα της επαρχίας  Γορτυνίας . Η Δημητσάνα στην αρχαιότητα είχε το όνομα “Τευθις“.

Τον 18ο αιώνα είχε περίφημη σχολή ενώ το 1764 οι μοναχοί Γεράσιμος Γούνας και Αγάπιος Λεονάρδος ίδρυσαν τη βιβλιοθήκη για την οποία έχουν γίνει μεγάλα αφιερώματα όχι μόνο στα ελληνικά μέσα αλλά και στα διεθνή.

Είναι γεγονός ότι η χώρα μας γενικά διαθέτει μία πλούσια πολιτιστική κληρονομιά την οποία όλοι εμείς οφείλουμε να διατηρήσουμε και να μάθουμε τα πάντα γι’ αυτήν. Μπορεί οι περισσότεροι από εσάς να μη γνωρίζετε ότι η αρχαιότερη βιβλιοθήκη της Ελλάδας βρίσκεται στη Δημητσάνα, αυτό όμως που πρέπει να μάθετε είναι ότι στην περίοδο της Τουρκοκρατίας συγκαταλεγόταν μεταξύ των τεσσάρων βιβλιοθηκών που περιείχε 5.000 τόμους.

Όσοι την έχουν επισκεφθεί αισθάνθηκαν μεγάλο δέος μόλις πέρασαν το κατώφλι της. Η μακρόστενη αίθουσα έχει ψηλές προθήκες βιβλίων που είναι φτιαγμένες από ξύλο.

Ο χώρος της βιβλιοθήκης περιλαμβάνει τους εξής χώρους: την κυκλική αίθουσα των δίδυμων διδακτηρίων, το γραφείο, το αναγνωστήριο, την αίθουσα που έχει μία συλλογή αρχαιολογικών ευρημάτων και τους υπόγειους χώρους στους οποίους βρίσκονται τα χειρόγραφα του 17ου αιώνα αλλά και περγαμηνές του 16ου αιώνα. Εκεί θα δεις βιβλία τα οποία τυπώθηκαν το 1546 στη Βενετία και Βασιλεία.

SAMSUNG CSC

Η Βιβλιοθήκη συνεχώς εμπλουτίζεται από καινούρια πράγματα και σήμερα αριθμεί 35.000 τόμους περίπου που περιμένουν να τους εξερευνήσεις. Κάποιοι από αυτούς είναι σε παλαιές εκδόσεις και κάποιοι σε νεότερες. Φυσικά εκτός από τα παραπάνω, εκεί φυλάσσονται τα οστά του Παλαιών Πατρών Γερμανού αλλά και η σέλα του αλόγου του Παπαφλέσσα.

Η ανεκτίμητης αξίας βιβλιοθήκη, πήρε το χρυσό μετάλλιο με δίπλωμα από την Ακαδημία Αθηνών το 1977 κι από τότε δεκάδες επισκέπτες περνούν μεγάλο χρόνο από τις διακοπές τους εκεί για να μάθουν όσο το δυνατόν περισσότερα για την ιστορία μας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.