Ένα από τα πιο παλιά και εντυπωσιακά έθιμα της Λαμπρής αναβιώνει κάθε Πάσχα στο Λεωνίδιο. Το Σάββατο της Ανάστασης ο σκοτεινός ουρανός φωτίζεται από εκατοντάδες αερόστατα δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα που θα θυμάστε για πάντα!
Καούρ εκάνατε στο… Λεωνίδιο Αρκαδίας, δηλαδή καλώς ορίσατε στο Λεωνίδιο στην τσακώνικη γλώσσα..
Η νύχτα της Ανάστασης στο Λεωνίδιο είναι η νύχτα των αερόστατων. Με το που ακουστεί το «Χριστός Ανέστη» οι ενορίες της κωμόπολης παίρνουν στην κυριολεξία… φωτιά, προσπαθώντας να ανταγωνιστούν η μία την άλλη στο ποια θα καταφέρει να σηκώσει τα περισσότερα αερόστατα στον ουρανό. Οι κολλημάρες των αερόστατων είναι ποτισμένες με λάδι και πετρέλαιο και λίγα δευτερόλεπτα αφότου ανάψουν, αρχίζουν να τα ανεβάζουν σιγά σιγά στον ουρανό, δημιουργώντας ένα απίθανο θέαμα, από μικρές «φωτιές» στον ουρανό που δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από αυτό.
Το θέαμα είναι μοναδικό, όταν καίγεται κάποιο αερόστατο από υπερβολικά μεγάλη κολλημάρα, ή από πολύ πετρέλαιο, ή ακόμη όταν μπερδεύεται στα σύρματα της ΔΕΗ, η αγωνία κορυφώνεται, διότι οι ανταγωνιστές των άλλων ενοριών κρατούν λογαριασμό αποτυχιών, για να ακολουθήσουν τα πειράγματα το πρωί της Κυριακής του Πάσχα στην ψησταριά του Δήμου.
Φυσικά θέαμα χωρίς βαρελότα δεν υπάρχει! Έτσι λοιπόν ενώ εσύ θα έχεις το κεφάλι σου στραμμένο στον ουρανό, χιλιάδες βαρελότα και δυναμίτες θα πέφτουν στον «Κοκκινόβραχο», το χαρακτηριστικό κόκκινο βράχο του Λεωνιδίου, που υψώνεται σχεδόν κάθετα επάνω από τα σπίτια.
«…Καρναβάλι στη Πάτρα και Πάσχα μόνο στο Λεωνίδιο»-Δημήτρης Ψαθάς
Πολλοί θα αναρωτιέστε από πού προέρχεται αυτό το έθιμο. Δε γνωρίζουμε την προέλευσή του, αλλά οι παλιότεροι θυμούνται ότι ξεκίνησε περίπου το 1910-1915 (πληροφορία του μακαρίτη θεολόγου Νικολάου Οικονομάκη), από τον ΠαπαΔημήτρη Κουτσογιάννη ή τον Ευάγγελο Καρακλή. Οι κόλλες που κατασκευάζονται τα αερόστατα έχουν χρώμα συνήθως μπλε, πράσινο, πορτοκαλί, αλλά το χρώμα που κυριαρχεί είναι το κόκκινο και το κίτρινο.
Την Κυριακή του Πάσχα οι επισκέπτες του Λεωνιδίου συμμετέχουν μαζί με τους κατοίκους στις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι τοπικές Αρχές. Το πρωί στήνονται οι σούβλες με τα αρνιά και τα κοκορέτσια, ενώ όλοι τσουγκρίζουν αυγά, δοκιμάζουν νόστιμους μεζέδες και ντόπιο κρασί. Το απόγευμα στην κεντρική πλατεία λαμβάνει χώρα η γιορτή της Αγάπης, όπου διαβάζεται το Ευαγγέλιο και στην τσακώνικη γλώσσα και στη συνέχεια ακολουθεί γλέντι που μόνο στην Ελλάδα γίνεται αυτό!
Καλό Πάσχα σε όλους!