Δελφοί: Περιπλανηθείτε στον “Ομφαλό της Γής” με την βοήθεια της πιο προηγμένης κάμερας στον κόσμο

Η ομάδα Up Stories σας ξεναγεί στον ομφαλό της γης με την βοήθεια της πιο τεχνολογικά προηγμένης κάμερας στον κόσμο. Απολαύστε μέσα από την οθόνης σας την πιο ρεαλιστική ξενάγηση που έχει γίνει μέχρι σήμερα ενός εκ των σπουδεοτέρων μνημείων του κόσμου. Δείτε να ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια σας ο θησαυρός των Αθηναίων, το γλυπτό “ο ομφαλός της γής”, ο Τρίποδας των Πλαταιών, το αρχαίο θέατρο των Δελφών καθώς και ο επιβλητικός Ναός του Απόλλωνα. Μία ανεπανάληπτη οπτικοακουστική εμπειρία για τα μάτια σας μόνο.

Δελφοί: Περιπλανηθείτε στον “Ομφαλό της Γής” με την βοήθεια της πιο προηγμένης κάμερας στον κόσμο

Στους Δελφούς είχα πάει πέρσι τέτοια εποχή κι είχα μαγευτεί τόσο από το τοπίο όσο κι από την ενέργεια που διαχέεται στο χώρο. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι πως στους Δελφούς βρισκόταν το κέντρο της Γης. Πάνω από τα ερείπια η ομάδα των Up Drones πέταξε και οι εικόνες που κατέγραψαν είναι μοναδικές.

Διαβάστε επίσης: Το traveglirl.gr στους Δελφούς: Ένα ταξίδι στο παρελθόν με μυστηριακή ενέργεια

Λίγα λόγια για τους Δελφούς

Στις νότιες υπώρειες του Παρνασσού, βρίσκονται οι Δελφοί, όπου ιδρύθηκε και άκμασε το σημαντικότερο θρησκευτικό κέντρο της αρχαιότητας. Σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση, εδώ συναντήθηκαν οι δύο αετοί που εξαπέστειλε ο Δίας από τα πέρατα του σύμπαντος για να βρει το κέντρο του κόσμου, γι’ αυτό και οι Δελφοί ταυτίστηκαν με τον ομφαλό της Γης. Κατά τους Μυκηναϊκούς Χρόνους στο μικρό οικισμό των Δελφών λατρευόταν η θεά Γη. Η ανάπτυξη του ιερού και του μαντείου άρχισε τον 8ο αιώνα π.Χ. με την πλήρη επικράτηση της λατρείας του Απόλλωνα.

Τα σημαντικότερα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών είναι τα ακόλουθα:

  • ο δωρικός περίπτερος ναός του Απόλλωνα (4ος αιώνας π.Χ.), στο εσωτερικό του οποίου βρισκόταν το άδυτο, η έδρα του μαντείου των Δελφών. Χτίστηκε στη θέση ναού του 6ου αιώνα π.Χ., με τα ίδια σχέδια.
  • Ο Θησαυρός των Αθηναίων, κτίριο δωρικού ρυθμού με πλούσιο γλυπτικό διάκοσμο. Ανεγέρθηκε στα τέλη του 6ου ή στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ., για να στεγάσει τα αναθήματα στον Απόλλωνα.
  • Ο βωμός των Χίων. Σύμφωνα με την επιγραφή που ήταν χαραγμένη στην κορωνίδα, κατασκευάστηκε με έξοδα των Χίων τον 5ο αιώνα π.Χ.
  • Η στοά των Αθηναίων, ιωνικού ρυθμού. Σύμφωνα με την επιγραφή στην πρόσοψη του στυλοβάτη, ανεγέρθηκε από τους Αθηναίους μετά το 478 π.Χ., για να στεγάσει τρόπαια των ναυμαχιών τους.
  • Το θέατρο, στο οποίο πραγματοποιούνταν κυρίως δραματικοί και λυρικοί αγώνες στις μεγάλες γιορτές του ιερού. Χτίστηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. και πήρε τη σημερινή μορφή του στην αρχή των Ρωμαϊκών Αυτοκρατορικών Χρόνων.
  • Το στάδιο, χτισμένο τον 5ο αιώνα π.Χ. για τη διεξαγωγή των Πυθίων, μεγάλης πανελλήνιας γιορτής προς τιμήν του Πυθίου Απόλλωνα (τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια και περιελάμβαναν μουσικούς, γυμνικούς και ιππικούς αγώνες). Ανακαινίστηκε από τον Ηρώδη τον Αττικό το 2ο αιώνα μ.Χ.
  • Το γυμνάσιο, οικοδομικό συγκρότημα στο οποίο γυμνάζονταν και εκπαιδεύονταν οι νέοι των Δελφών.
  • Η Kασταλία πηγή (σύμφωνα με μια εκδοχή, ονομάστηκε έτσι από τη Νύμφη Κασταλία), κάτω από τις απόκρημνες Φαιδριάδες πέτρες(Υάμπεια και Ναυπλία), όπου λατρευόταν η Θερμία Άρτεμη. Από την ιερή πηγή σώζονται δύο μνημειακές κρήνες, η αρχαϊκή και η λαξευμένη στο βράχο ρωμαϊκή, με κόγχες για αναθήματα στη Νύμφη Κασταλία.
  • Η Θόλος, το πλέον χαρακτηριστικό ίσως μνημείο των Δελφών, ένα εντυπωσιακό κυκλικό κτίριο (χτισμένο περί το 380 π.Χ.), που δεσπόζει στο χώρο του ιερού της Αθηνάς Προναίας.

Ακολουθήστε τη Μαρκέλλα Σαράιχα στα social media

Facebook travelgirl.gr 

Instagram  @markellasharaiha  και

@travelgirl.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.