Coyoacan: Το travelgirl.gr ανακάλυψε το αυθεντικό μεξικάνικο εστιατόριο της Αθήνας με επιρροές από τη ζωή της Φρίντα Κάρλο

Είναι αλήθεια ότι τελευταία υπάρχει μία παγκόσμια τάση για τη μεξικάνικη κουζίνα. Καυτερές γεύσεις, ωραία μαγειρέματα στα κρέατα, σάλτσες πικάντικες και γλυκά που θυμίζουν τα δικά μας παραδοσιακά σε χώρους με έντονες τοιχογραφίες και έθνικ μοτίβα. Τα περισσότερα εστιατόρια που έχω επισκεφθεί στην Αθήνα ήταν tex mex. Το Coyoacan στο Θησείο ήρθε να μας δείξει πώς είναι ένα πολύ δυνατό αυθεντικό μεξικάνικο. Μόνο από τους ιδιοκτήτες του, τον Γιώργο Μελισσάρη, Γιάννη Μωράκη και την Αλεξάνδρα Δράκου καταλαβαίνει κανείς ότι πρόκειται για ένα bar restaurant που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αυτά του εξωτερικού!

Στην Ηρακλειδών 10, ανοίγεις την πόρτα και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα νομίζεις ότι βρίσκεσαι στο Μεξικό. Χαμηλός φωτισμός, τοιχογραφίες με την Φρίντα Κάρλο, ανάλογη μουσική και διακόσμηση.

«Το μαγαζί ονομάστηκε έτσι γιατί είναι μία πόλη του Μεξικού όπου εκεί έζησε και μεγάλωσε η Φρίντα Κάρλο για αυτό και παντού στο μαγαζί θα δείτε φωτογραφίες της, πράγματα στους τοίχους«, μου λέει ο υπεύθυνος του bar-restaurant, Δημήτρης Μπενάκης.

Ο χώρος είναι σε επίπεδα και το τραπέζι μου ήταν ακριβώς δίπλα στην κουζίνα. Ο σεφ, Παναγιώτης Μουτσόπουλος, με περίμενε για να με μυήσει στην αυθεντική μεξικάνικη κουζίνα που είναι η τελευταία τάση στην Αμερική. «Είμαστε ένα αυθεντικό μεξικάνικο κι όχι ένα tex-mex εστιατόριο. Έχει μεγάλη διαφορά αυτό για τους γνώστες της μεξικάνικης κουζίνας. Υπάρχουν παρά πολλά αυθεντικά πιάτα που εκτελούνται με συνταγές πολύ κοντά με τη μεξικάνικη κουζίνα γιατί δεν κρύβω ότι δυσκολευόμαστε να βρούμε κάποια υλικά στην Ελλάδα κι αναγκαζόμαστε να τα φέρουμε από χώρες της Ευρώπης. Γι΄αυτό το λόγο θα παρότρυνα τον κόσμο να έρθει να μας δοκιμάσει. Δεν είναι υπερβολικά καυτερές οι γεύσεις μας. Υπάρχει η δυνατότητα σε κάποια πιάτα να «αφαιρέσουμε» το καυτερό και να το ρυθμίσουμε αναλόγως με τις απαιτήσεις του πελάτη. Αλλά θα ήθελα να πω στο ευρύ κοινό ότι δεν είμαστε τόσο αυστηροί στην καυτερή κουζίνα όπως είναι η μεξικάνικη. Είναι πιο εύκολο στον πολύ κόσμο να έρθει να δοκιμάσει», μου λέει χαρακτηριστικά.

Ο Παναγιώτης ασχολείται εδώ και 22 χρόνια με τη μαγειρική και τα τελευταία 4 χρόνια με τη μεξικάνικη κουζίνα. «Ξεκίνησε η ανάγκη από την τάση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια στην γαστρονομία να εξελίσσονται οι κουζίνες και να έρχονται λατινοαμερικάνικες γεύσεις οι οποίες δεν έχουν έρθει στην Ευρώπη ακόμη κι έτσι ξεκίνησε ένα ταξίδι με την Nikkei κουζίνα στην αρχή, την περουβιανή, που έχουμε ένα εστιατόριο ακόμη. Έγινε εκεί η πρώτη επαφή με λατινοαμερικάνικες κουζίνες στην συνέχεια ακολούθησε ένα ταξίδι μου στην Ισπανία όπου εργάστηκα για λίγο στο Pakta (για όσους δεν γνωρίζουν είναι από τα καλύτερα εστιατόρια) που έχει περουβιανή κουζίνα. Είχα υπεύθυνο τον Albert Adrià,και εκεί μπορώ να πω ότι μυήθηκα για τα καλά. Πριν δύο χρόνια ξεκινήσαμε μία συνεργασία με το μεξικάνικο και μετεκπαιδεύτηκα και στο Λονδίνο και βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο αυτή τη στιγμή. Το έχουμε φτάσει σε ένα παρά πολύ καλό επίπεδο».

Τα πιάτα-ναυαρχίδες της μεξικάνικης κουζίνας  που πρέπει να δοκιμάσεις 

Το guacamole που είναι μία σάλτσα φημισμένη στην μεξικάνικη κουζίνα, τα tacos που γίνονται με χειροποίητα πιτάκια που γίνονται από μας τους ίδιους τα οποία ανοίγονται από ζύμη την στιγμή που τα παραγγέλνει ο πελάτης. Από κει και πέρα υπάρχουν κάποια παραδοσιακά πιάτα όπως είναι το κοτσινίτα μπιτίλ πουι είναι παραδοσιακή συνταγή ή το αρνί το barbacoa που έχουν ιδιαίτερα μαγειρέματα.

«Oυσιαστικά γι’αυτό παροτρύνω τον κόσμο έχουμε κάνει μία μικρή τομή κι έχουμε εισάγει πολύ κοντά στη δική μας κουζίνα. Είναι το δέλεαρ».

Μεξικάνικα γλυκά με άρωμα «παραδοσιακών ελληνικών γλυκών»!

Είναι αλήθεια ότι αυτό δεν θα το περίμενα ποτέ να το ακούσω. Μόλις μου είπε ο σεφ, ότι δύο από τα γλυκά τους θυμίζουν δικά μας γλυκά, προσπαθούσα να σκεφθώ ποια θα μπορούσε να είναι. «Έχει και γλυκά ίσως που θα μας φανεί  λίγο παράξενο γιατί είναι και παραδοσιακά δικά μας γλυκά όπως το ρυζόγαλο με τη μόνη διαφορά ότι εμείς συνηθίζουμε να το τρώμε μία κρύα πουτίγκα, ένα κρύο γλυκό. Εκεί το τρώνε περισσότερο ζεστό. Σοκολάτα έχει και με διάφορα τσίλις πικάντικη. Καθώς επίσης έχουν ένα παραδοσιακό το τσούρος (churros)  που είναι πολύ κοντά στο σβίγκο. Ας το πούμε σε έναν παραδοσιακό δικό μας λουκουμά. Τηγανίζεται με έναν περίεργο τρόπο και μοιάζει σαν σαλιγκάρι».

Το travelgirl.gr δοκίμασε γεύσεις από τη μεξικάνικη κουζίνα και σου προτείνει να φας αυτά τα πιάτα!

Δε θα μπορούσα να αντισταθώ στο να μη δοκιμάσω πολλές γεύσεις από την αυθεντική μεξικάνικη κουζίνα. Πρώτο πιάτο το classic guacamole με αβοκάντο, κρεμμύδι, ντομάτα, τσίλι πιπεριά serano, κόλιανδρο και χειροποίητα τσιπς τορτίγιας καλαμποκιού.

Το επόμενο πιάτο που ήρθε το λάτρεψα. Verde a lima mixto ceviche. Σεβίτσε με λαβράκι,γαρίδα και με λέτσε από άκουα τσίλε, που σημαίνει αγγούρι και καυτερή πιπεριά χαλαπένιοςκαι ο ουρανίσκος πήρε φωτιά! Ένα άκρως δροσιστικό πιάτο με άρωμα θάλασσας  που πρέπει να δοκιμάσεις!

Δεν πρόλαβα καλά καλά να καταπιώ την τελευταία μπουκιά και ο σερβιτόρος (από τα καλύτερα service που έχω δει ποτέ σε μαγαζί) ήδη μας έφερε το laminados de tataki atun. Τόνος σε λάιμ σάλτσα σόγιας, πίκλες κρεμμυδιού, τσίλι πιπεριά σεράνο και κρέμα αβοκάντο. Ένα πιάτο που είχα φάει στο Nikkei πέρσι και μου έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ποιος φυσικά θα μπορούσε να φύγει από ένα αυθεντικό μεξικάνικο, χωρίς να δοκιμάσει τα τάκος. Tacos pollo al pastor, ένα πιάτο με κοτόπουλο al pastor, ψητό ανανά, κρεμμύδι, κόλλιαντρο και λάιμ.

Λόγω του ότι λατρεύω το κινόα, μία σαλάτα που σου προτείνω να φας είναι η κινόα με ανανά, μάγκο, σταφίδα, ρόδι, κολοκυθόσπορο και χαλαπένιος.

Τα δύο κυρίως ήταν το ένα καλύτερο από το άλλο. Η μαριναρισμένη πικάνια  ψημένη στον josper, με τραγανή yuccas, τρούφες μπρόκολου και σάλτσα arbol είναι από τα πιάτα που σε εκπλήσσουν ευχάριστα. Και το γεγονός ότι το γράφω εγώ που δεν είμαι λάτρης του κρέατος αυτό λέει πολλά.

Το δεύτερο πιάτο ήταν το παραδοσιακό τους αρνάκι που το κρέας έλιωνε στο στόμα. Το lamb barbacoa, είναι αργομαγειρεμένο κότσι αρνιού στον ξυλόφουρνο, τυλιγμένο σε μπανανόφυλλα και φύλλα αβοκάντο με καλαμπόκι και χειροποίητες τορτίγιες.

Φυσικά από ένα τραπέζι δεν φεύγεις ποτέ αν δεν δοκιμάσεις τα γλυκά! Τουλάχιστον αυτό για μένα είναι νόμος. Το κακτάκι είναι από τα γλυκά που δε θα βρεις κάπου αλλού και πρέπει να το δοκιμάσεις όσο κι αν έχεις χορτάσει

και φυσικά το παραδοσιακό τους γλυκό που θυμίζει τον δικό μας λουκουμά!

Τα events που μιλάει όλη η Αθήνα είναι η τελευταία τάση 

Ο Δημήτρης Μπενάκης μου μίλησε για τα δύο events που γίνονται κάθε Τετάρτη και Κυριακή και πραγματικά σε μεταφέρουν στο Μεξικό. «Κάθε Τετάρτη από πέρσι πραγματοποιούμε ένα event που λέγεται Nomadic Nights. Αυτο έχει να κάνει με διαφοροποίηση του concept, διακόσμηση, έχουμε δραστηριότητες μέσα στο χώρο, βάφουμε τον κόσμο, αλλο είδος μουσική, είναι λίγο low tempo που επικρατεί τώρα στο Μεξικό το τουλούμ.

Από την προηγούμενη Κυριακή ξεκίνησε το πρώτο event όπου πάλι ο χώρος διαμορφώνεται τελείως διαφορετικά κι έχουμε το Gypsy Soul. Έχουμε ένα gypsy market με ρούχα, κοσμήματα, έχουμε κάποιους ξυλοπόδαρους που κυκλοφορούν στο χώρο, έχουμε ένα άλλο είδος μουσικής πιο dance πιο αφρο house με κάποια κρουστά live. Τα events μας ξεκινούν 19.30 και τελειώνουν 01.00 όλα».

 

«Ο χώρος χρησιμοποιείται και για εκδηλώσεις. Την άλλη εβδομάδα ξεκινάμε και την κάτω αίθουσα που θα ναι ένα gallery με έργα τέχνης ενός γνωστού καλλιτέχνη»

Κοκτέιλ με άρωμα Μεξικού!

Ο Γιώργος Καζάκης φυσικά είναι εκεί για να σας φτιάξει από το παραδοσιακό κοκτέιλ του Μεξικού μέχρι ό,τι άλλο επιθυμείς προκειμένου να περάσεις όμορφο βράδυ παρέα με τους φίλους σου! Το σίγουρο είναι ότι αν σου αρέσει η τεκίλα, ο Γιώργος θα σου φτιάξει ό,τι καλύτερο έχεις πιει!

Coyoacan

Τηλέφωνο: 210 3457102

Διεύθυνση: Ηρακλειδών 10, Θησείο, Αθήνα

Facebook: Coyoacan Athens

Φωτογραφίες: Μαρκέλλα Σαράιχα (Samsung S7)

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.