Η Ελλάδα έχει παράδοση στα υπέροχα εκκκλησάκια της. Τα περισσότερα από αυτά κρύβουν μία ιστορια πίσω τους. Η εκκλησία του Ταξιάρχη στα Μεστά της Χίου είναι μια από τις παλαιότερες χριστιανικές εκκλησίες με αξιοθαύμαστο τέμπλο από κορμούς καρυδιάς το οποίο έχει ημερομηνία κατασκευής το 1833.
Ιερός Ναός Ταξιαρχών της Χίου: Ταξίδι σε μία από τις παλαιότερες χριστιανικές εκκλησίες της Ελλάδας
https://www.instagram.com/p/B8UJoPggcFT/
Όσο για τη χρονολογία της εκκλησίας; Η ακριβή χρονολογία κατασκευής της δεν είναι γνωστή αλλά εκτιμάται περίπου στο 1412 μ.Χ. Βρίσκεται στην περιοχή «Κασούλα» εντός του σημερινού Μεσαιωνικού οικισμού των Μεστών. Στην αρχή ήταν μικρός, καμαροσκέπαστος, μονόκλιτος ναός αλλά όταν χρειάστηκε να καλύψει τις λατρευτικές ανάγκες όλου του χωριού επεκτάθηκε σε δίκλιτο με ενιαία στέγη και σταυροθόλια στο βόρειο κλίτος.
Η επέκταση του έγινε το 1794. Εσωτερικά το παλαιό τμήμα του ναού κοσμούσαν τοιχογραφίες αξιόλογες που δυστυχώς το 1822, στη μεγάλη “σφαγή της Χίου” από τους Τούρκους, υπέστησαν τεράστια καταστροφή. Επειδή και ολόκληρος ο ναός τότε υπέστη σοβαρές βλάβες ανακαινίσθηκε το 1833.
Αξιοθαύμαστο είναι το τέμπλο του ναού. Πρόκειται για ένα σπάνιο και άριστο δείγμα της Χιώτικης Ξυλογλυπτικής με ημερομηνία κατασκευής 14 Απριλίου 1833. Αποτελείται από κορμούς καρυδιάς και είναι εξ ολοκλήρου χειροποίητο φέροντας παραστάσεις από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη.