Με το που φθάσαμε στο Βόλο λίγο πριν την αναχώρησή μας για Πήλιο, οι ντόπιοι μας κατατόπισαν για τα μέρη που θα μπορούσαμε να επισκεφθούμε. Ένα από αυτά ήταν και το στοιχειωμένο σπίτι στα Λεχώνια για το οποίο έχουν γράψει άρθρα δημοσιογράφοι των ξένων μέσων. Σχεδιάστηκε από τον Ιταλό μηχανικό Εβαρέστο ντε Κίρικο, πατέρας του ζωγράφου Τζόρτζιο ντε Κίρικο, που την ίδια εποχή κατασκεύασε τη σιδηροδρομική γραμμή που ενώνει τον Βόλο με τις Μηλιές, αλλά και τους σταθμούς των τρένων τον περασμένο αιώνα.
Η πρώτη οικογένεια που εγκαταστάθηκε στο σπίτι ήταν η οικογένεια Κοντού, αφού ο Κοντός, που υπηρέτησε ως πρέσβης της Υψηλής Πύλης στη Βιέννη, εγκαταστάθηκε στα Λεχώνια αφού αποσύρθηκε.
Οι μύθοι γύρω από το “στοιχειωμένο” σπίτι
Από τότε, όπως φημολογείται, ξεκινά η κακοδαιμονία του σπιτιού αφού μία σαύρα, σύμφωνα με το μύθο, πέφτει στην καράφα με το γάλα και σκοτώνει τα τρία παιδιά της οικογένειας. Το ταφικό τους μνημείο στο νεκροταφείο του Βόλου, ενισχύει το μύθο αφού παρουσιάζει ένα τραπέζι, τρία καρεκλάκια και την καράφα στο τραπέζι. Μάλιστα, η σαύρα βρίσκεται πάνω στο χείλος της καράφας.
Αυτός δεν είναι βέβαια ο μόνος μύθος για την οικογένεια Κοντού.
Ο δεύτερος θέλει τα παιδιά να δηλητηριάστηκαν από την υπηρέτρια του σπιτιού για να κληρονομήσουν άλλοι συγγενείς το σπίτι. Ο τρίτος μύθος θέλει την οικογένεια να προσβλήθηκε από κοινωνικό νόσημα (φυματίωση ή σύφιλη) και να αναγκάστηκε να μετακομίσει.
Οι μύθοι συνεχίστηκαν πέρα από την πρώτη οικογένεια αφού, όπως ακούγεται κακοδαιμονίες έβρισκαν και τις άλλες οικογένειες που εγκαταστάθηκαν στο σπίτι. Στην Κατοχή πάντως το οίκημα χρησιμοποιήθηκε ως αρχηγείο της Γκεστάπο. Όντας πια κολαστήριο, πολλοί ήταν αυτοί που βασανίστηκαν ή δολοφονήθηκαν εκεί. Μάλιστα, λέγεται πως οι Γερμανοί σκότωσαν φεύγοντας και τις δύο τελευταίες ενοίκους του σπιτιού που τις είχαν κρατήσει για να τους υπηρετούν.
Εμείς μπήκαμε στο εσωτερικό του και ιδού οι αποδείξεις!
Κεντρική Φωτογραφία: Γιάννης Ζάχαρης https://www.instagram.com/giannisdrhov/