Το εστιατόριο Μπαλκόνι στις Κυκλάδες στην περιοχή του Καρέα στον Βύρωνα ο ιδιοκτήτης Άγγελος Κωβαίος και η έμπειρη σεφ, Φιλίτσα Καραμανλή υποδέχονται τους λάτρεις της ψαροφαγίας σε έναν χώρο που θυμίζει νησί και έχει θέα όλη την Αθήνα, από τον Λυκαβηττό έως τη θάλασσα του Αργοσαρωνικού.
Μπαλκόνι στις Κυκλάδες: Γαστρονομική εμπειρία με γεύσεις από το Αιγαίο και θέα όλη την Αθήνα
Στη Σχοινούσα των Μικρών Κυκλάδων ξεκινά η ιστορία του εστιατορίου Μπαλκόνι στις Κυκλάδες και της οικογένειας Κωβαίου με τη μητέρα Κυρά-Ποθήτη στο πρώτο εστιατόριο της οικογένειας, από το 1992, να ετοιμάζει με φροντίδα και μεράκι πιάτα με ντόπια προϊόντα από το περιβόλι, τη φάρμα και τη βάρκα τους. Οι γιοι της προχωρούν ένα βήμα πιο πέρα μεταφέροντας στην Αθήνα την εμπειρία και την αγάπη τους για την τοπική κουζίνα και τις πρώτες ύλες των Κυκλάδων δημιουργώντας το Μπαλκόνι στις Κυκλάδες το 2010.
“Το όνομα Μπαλκόνι στις Κυκλάδες είναι συνδυασμός δύο βασικών στοιχείων της ταυτότητάς μας. Το ένα είναι οι Κυκλάδες ως γενέτειρα των ιδιοκτητών του εστιατορίου, εκ των οποίων ο ένας εξ αυτών είναι ο σύζυγός μου Άγγελος Κωβαίος, και το δεύτερο είναι η μαγευτική θέα που προσφέρει το εστιατόριο και ουσιαστικά λειτουργεί ως ένα μπαλκόνι που «ταξιδεύει» τον επισκέπτη έως τις Κυκλάδες”, μου λέει η Φιλίτσα Καραμανλή όση ώρα εμείς χαζεύουμε τον κατάλογο για να επιλέξουμε τι θα φάμε.
Στον προσεγμένο, άνετο και μοντέρνο εσωτερικό χώρο, το ξύλο, η πέτρα και το λευκό των Κυκλάδων, συνδυάζονται αρμονικά και ανεπιτήδευτα με την τεράστια γυάλινη επιφάνεια που προσφέρει υπέροχη θέα στην πόλη, την οποία απολαμβάνετε ανεμπόδιστα ακόμη και από το τελευταίο τραπέζι. “Η διακόσμηση έχει στοιχεία από την αρχιτεκτονική των Κυκλάδων. Από την πρώτη στιγμή που φθάνει κανείς στο εστιατόριο μπαίνει στο κυκλαδίτικο πνεύμα καθώς κυρίαρχο υλικό είναι η πέτρα η οποία παραπέμπει σε κυκλαδίτικο καλντερίμι. Από εκεί και έπειτα ο χώρος είναι minimal με στοιχεία λευκά και ξύλου και με κυρίαρχο στοιχείο τη θέα που κυριαρχεί και συναρπάζει τον επισκέπτη”.
Πηγαίνοντας πρώτη φορά στο εστιατόριο ζήτησα από την σεφ να μας προτείνει τα πιάτα που αντιπροσωπεύουν την φιλοσοφία του. “Σίγουρα αν κάποιος έρθει πρώτη φορά σε μας, θα πρέπει να δοκιμάσει ψάρι το όποιο αποτελεί το σήμα κατατεθέν μας γιατί είναι 100% προέλευσης από τις ελληνικές θάλασσες, αλλά και γιατί προσφέρουμε τη δυνατότητα να το γευτεί με διαφορετικά μαγειρέματα και τεχνικές, όπως για παράδειγμα μπορούμε να το ετοιμάσουμε αχνιστό τύπου bianco, φρικασέ με χόρτα εποχής, σταμναγκάθι και σέσκουλα τον χειμώνα, τρυφερή αλμύρα το καλοκαίρι, με ζυμαρικά όπως γιουβέτσι, αλλά ακόμη και σε πιο σύγχρονες εκδοχές όπως σεβίτσε, καρπάτσιο ή ταρτάρ, και, φυσικά, πάντα κλασσικά στη σχάρα ή σε σούπα”.
Τα πιάτα που ξεχωρίζουν στο μενού και έρχονται πρώτα στις προτιμήσεις των πελατών
Κάθε καλό εστιατόριο έχει και τα λεγόμενα signature πιάτα. Διαβάζοντας το μενού μπορείς να καταλάβεις ποια είναι, όμως η Φιλίτσα Καραμανλή μας έλυσε την απορία. “Είναι η μπρουσκέτα με σαρδέλα, κρέμα μαϊντανού, πίκλα πράσινου μήλου και τραγανό αμάραντο, η σουπιά γεμιστή με αρωματικό ριζότο και βούτυρο miso, το πολύ ξεχωριστό και ισορροπημένο σεβίτσε ψαριού με αρώματα εσπεριδοειδών, κουμ κουάτ και passion fruit, η ψαρόσουπά μας και φυσικά, οι πάστες μας, από τις οποίες ξεχωρίζει η μοναδική γευστικής έντασης αχινομακαρονάδα μας, η μακαρονάδα οστράκων και η καραβιδομακαρονάδα”.
Οι συνθέσεις των πιάτων συστήνουν μια εκλεπτυσμένη, σύγχρονη και ταυτόχρονα ανεπιτήδευτη ελληνική κουζίνα εμπνευσμένη, κατά κύριο λόγο, από τη γαστρονομική κουλτούρα των Κυκλάδων. Όσο για τα προϊόντα, αυτά είναι εξαιρετικής ποιότητας και προέρχονται από τις Κυκλάδες. “Βεβαίως και χρησιμοποιούμε πρώτες ύλες από τις Κυκλάδες. Πέρα από τα φρέσκα ψάρια, τα οποία όπως ήδη ανέφερα παραλαμβάνουμε καθημερινά από καΐκια από νησιά του κεντρικού Αιγαίου, στο μενού μας υπάρχουν και πολλά άλλα κυκλαδίτικα προϊόντα όπως τυριά από τη Νάξο, κρίταμο και αγκινάρες από την Τήνο, αλλά και φάβα από την Σχοινούσα, τόπο καταγωγής των ιδιοκτητών, η οποία ξεχωρίζει για την ιδιαίτερα γεμάτη και «γλυκιά» γεύση της”.
Όσο για το αν θα γευτεί κανείς τις παραδοσιακές συνταγές των Κυκλάδων; “Τα πιάτα μας στο εστιατόριο αντλούν έμπνευση από παραδοσιακές συνταγές των Κυκλάδων και σίγουρα αυτή η επιρροή είναι εμφανής ήδη και από το καλωσόρισμα μας το οποίο είναι προζυμένιο ψωμί με μαϊντανοσαλάτα, την παραδοσιακή Συριανή συνταγή, αλλά και σε πολλά πιάτα όπως η ψαρόσουπα, το γιουβέτσι ψαριού, η φάβα , κ.ά”.
Το εστιατόριο προτείνει την προσέγγιση “Head to Tail”
Στα πιάτα από το μενού, το βασικό υλικό του κάθε πιάτου παραμένει πρωταγωνιστής και αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο γευστικά από τα υπόλοιπα στοιχεία. “Αυτό για το οποίο σίγουρα θα μας προτιμήσει είναι οι παρασκευές με ψάρι όπου στο εστιατόριο μας προτείνουμε την προσέγγιση «head to tail», δηλαδή να αξιοποιήσουμε τα διαφορετικά μέρη του ίδιου ψαριού με διαφορετικές τεχνικές και μαγειρέματα, παράδειγμα το κεφάλι του σε ψαρόσουπα ή αχνιστό, το κολλάρο σε γιουβέτσι ή φρικασέ, ένα μέρος του φιλέτου του σε ωμή εκδοχή και ένα άλλο σε ψητή”.
Το σέρβις στο Μπαλκόνι στις Κυκλάδες είναι ευγενικό και άμεσο, πρόθυμο να σας εξυπηρετήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με φιλική διάθεση και διακριτικότητα. Τους καλοκαιρινούς μήνες μπορείτε να απολαύσετε μαγικά ηλιοβασιλέματα και δροσερές βραδιές στη βεράντα για φαγητό, ποτό ή ακόμη και κοκτέιλ. Τους χειμερινούς μήνες το σκηνικό αλλάζει με τη ξυλόσομπα να πρωταγωνιστεί στο χώρο ζεσταίνοντας ευχάριστα τις βραδιές των πελατών, προσφέροντας ακόμη και πιάτα ημέρας μαγειρεμένα με παραδοσιακό τρόπο στα ξύλα.