Με πολλούς από εσάς έχω την χαρά να επικοινωνώ με inbox μηνύματα και ανταλλάσσουμε απόψεις και ιδέες για πολλά πράγματα. Πρόσφατα μέσω του site γνώρισα την Αργυρώ Βουδαντά η οποία κατάγεται από την Ικαρία και της ζήτησα να μου στείλει μία αυθεντική συνταγή! Την επόμενη κιόλας ημέρα την είχα και την ευχαριστώ δημόσια γι αυτό!
Πιταράκια Ικαρίας από την Αργυρώ
Συνήθιζε να τα φτιάχνει η γιαγιά μου η Αργυρώ, η οποία δεν βρίσκεται πια στη ζωή, κάθε φορά που πηγαίναμε για διακοπές στο νησί για να μας καλωσορίσει… είναι πανέμορφα πιτάκια, φτιαγμένα με παραδοσιακό τρόπο, έτσι όπως τα έφτιαχναν οι παλιές νοικοκυρές στα χωριά της Ικαρίας.
Υλικά
1. 1 πακέτο φύλλο κρούστας
2. 1 κιλό κολοκύθα πορτοκαλί για πίτες
3. 1 κιλό σπανάκι ή χόρτα γλυκά της προτίμησης σας ή και τα δύο μαζί
4. 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια
5. 1 κρεμμύδι ξερό
6. δυόσμος
7. άνηθος
8. μαϊντανός
9. αλάτι-πιπέρι
10. λάδι
Οδηγίες
1. Κόβουμε την κολοκύθα σε κυβάκια και την αφήνουμε να στραγγίξει όλη νύχτα.
2. Πλένουμε πολύ καλά το σπανάκι και το στραγγίζουμε καλά.
3. Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα και το αφήνουμε μέχρι να κάψει.
4. Ρίχνουμε σιγά σιγά το σπανάκι μέχρι να μαραθεί και μετά όλα μας τα υλικά.
5. Τα αφήνουμε να μαγειρευτούν καλά ΧΩΡΙΣ να ρίξουμε νερό και κατά διαστήματα τα ανακατεύουμε για να μην μας κολλήσουν.
6. Όταν δούμε ότι έχουν μαγειρευτεί και δεν έχει καθόλου υγρά το κατεβάζουμε από το μάτι και το αφήνουμε να κρυώσει. Εάν έχουν μείνει λίγα υγρά μπορείτε να ρίξετε λίγη φρυγανιά στο μείγμα.
7. Μέτα λαδώνουμε ένα ταψί και αρχίζουμε να φτιάχνουμε τριγωνάκια με το φύλλο βάζοντας μέσα μία κουταλιά της σούπας από το μείγμα.
8. Λαδώνουμε με ένα πινέλο τα τριγωνάκια μας και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 μέχρι να είναι έτοιμο το φύλλο.
Υ.Γ. προσοχή, μην ξεχάσετε: δεν θέλει καθόλου νερό την ώρα που μαγειρεύετε το μείγμα. Θα βγάλει αρκετά υγρά η κολοκύθα.
Πως μπορώ να επικοινωνήσω με την κυρία Βουδαντα για περαιτέρω διευκρινήσεις επάνω στη συνταγη;Ευχαριστω