Ασέα Αρκαδίας: Το travelgirl.gr σε ξεναγεί στην πατρίδα του Νίκου Γκάτσου

Ασέα. Ένα άγνωστο χωριό για τους περισσότερους από σας. Ένα τόσο όμορφο χωριό με ιστορία που ξεδιπλώνεται μπροστά σου όταν το επισκεφθείς. Εγώ το έμαθα από μία αναγνώστρια του travelgirl.gr όταν μου ανήρτησε στο facebook μία φωτογραφία του. Το τοπίο ήταν χιονισμένο όμως φαινόταν τόσο παραμυθένιο ταυτόχρονα.

Η Ασέα βρίσκεται στο Νομό Αρκαδίας, και απέχει μόλις 20 χλμ. από την Τρίπολη και τη Μεγαλόπολη. Είναι ένα χωριό με πολύ λίγους μόνιμους κατοίκους που παίρνει όμως ζωή στις γιορτές και τα Σαββατοκύριακα όπου πολλοί επισκέπτες φτάνουν από την Αθήνα. Το καλοκαίρι συγκεντρώνει πολλούς απόδημους Ασεάτες που γυρίζουν πίσω να δουν το χωριό που γεννήθηκαν. Η Κάτω Ασέα αποτέλεσε από το 1998 έως το 2010 διοικητικό κέντρο του Δήμου Βαλτετσίου. Εκεί υπήρχε το Δημαρχείο, οπου σήμερα λειτουργεί σαν ΚΕΠ.

Λίγα λόγια για την ιστορία της

Οι περισσότεροι θα αναρωτιέστε από πού προέρχεται το όνομα Ασέα. Έτσι λεγόταν ένας από τους 26 επώνυμους γιούς του πρώτου μυθικού βασιλιά της Αρκαδίας Λυκάονα. Σουηδοί και Έλληνες αρχαιολόγοι έκαναν ανασκαφές στη Ακρόπολη της αρχαίας Ασέας. Τα ευρήματα τότε έδειξαν πολλά. Ένα από αυτά ήταν ότι η πολιτιστική της παρουσία αρχίζει περίπου από το 6000 π.Χ. και συνεχίζεται πολύ πιο έντονα τους επόμενους αιώνες. Τα πλούσια ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών εκτίθενται στα μουσεία του Ναυπλίου, της Τρίπολης, της Τεγέας καθώς και στο Αρχαιολογικό μουσείο της Αθήνας.

Οι δύο αξιόλογοι και περικαλλείς ναοί της Αθηνάς Σωτήρος και του Ποσειδώνος που βρίσκονται στην επικράτειά της μαρτυρούν το υψηλό πολιτιστικό επίπεδο της πόλης. Η ίδρυση του ναού της Αθηνάς Σωτήρας και του Ποσειδώνα αποδίδεται από τον Παυσανία στον Οδυσσέα, ο οποίος κατά την παράδοση που αναφέρεται στην Οδύσσεια, για να εξιλεωθεί για την τύφλωση του γιου του Ποσειδώνα Πολύφημου, έπρεπε μετά την επιστροφή του στην Ιθάκη να βρει ένα μέρος που οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι είναι το κουπί, αλλά θα το νομίζουν αθηρηλοιγόν, δηλ. δεκριάνι κι εκεί να θυσιάσει στον Ποσειδώνα.

Ιστορικές αναφορές από τον Ηρόδοτο λένε πως οι Ασεάτες συνέβαλαν αποφασιστικά στη νικηφόρα μάχη των Πλαταιών το 479 πΧ. καθώς και στη μάχη της Μαντινείας το 362 π.Χ. Στην Αρκαδική ομοσπονδία που συνέστησε ο Θηβαίος στρατηγός Επαμεινώνδας, η Ασέα λόγω της στρατηγικής της θέσης σημείωσε αξιόλογη δράση. Συνέβαλε επίσης με τους κατοίκους της στην ίδρυση της Μεγαλόπολης. Για τις ύψιστες υπηρεσίες που πρόσφερε τον 3ο και 2ο αιώνα πΧ στην Αχαϊκή Συμπολιτεία της δόθηκε το 196 π.Χ. το δικαίωμα να κόψει νομίσματα. Τέτοια χάλκινα νομίσματα με την επιγραφή Αχαιών – Ασεατών βρίσκονται στο Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας. Πολλούς αιώνες αργότερα, κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, είχε το όνομα Καντρέβα. Τη δεκαετία του 1920 μετά από πρωτοβουλία των κατοίκων της, η Ασέα πηρε πάλι το αρχαίο της όνομα. Από την Ασέα κατάγεται ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, ο Νίκος Γκάτσος όπου το σπίτι του είναι Μουσείο.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.