Μπορεί οι περισσότεροι από μας τη θάλασσα να την συνδέουμε αποκλειστικά με το καλοκαίρι, υπάρχουν όμως και οι άνθρωποι-ανάμεσά τους κι εγώ-που πηγαίνουμε όλο το χρόνο! Υπάρχουν μέρη στην Ελλάδα που είναι παραθαλάσσια και είναι ιδανικά και για τις χειμερινές αποδράσεις. Ένα από αυτά είναι η Αντίκυρα που βρίσκεται στο Νομό Βοιωτίας. Πρόκειται για μια παραλιακή πόλη της αρχαίας Φωκίδας, η οποία αποτελεί και ένα ασφαλές λιµάνι στις βόρειες ακτές του Κορινθιακού κόλπου.
Αντίκυρα: Το travelgirl.gr σε ξεναγεί στο παραθαλάσσιο μέρος κοντά στον Παρνασσό!
Από την Αθήνα απέχει περίπου 2.5 ώρες και έχει το πλεονέκτημα να βρίσκεται δίπλα στον Όσιο Λουκά, στην Αράχωβα και τον Παρνασσό, στους Δελφούς, την Ιτέα και το Γαλαξείδι, καθώς και στον ορεινό όγκο του Ελικώνα.
Στην Αντίκυρα αναφέρονται οι περιηγητές Στράβων και Παυσανίας. Ο Παυσανίας μάλιστα την ταυτίζει με την πόλη Κυπάρισσο που αναφέρει ο Όμηρος στο κατάλογο των νέων στην Ιλιάδα. Κατά την αρχαιότητα η Αντίκυρα ήταν Φωκική πόλη. Χτισμένη στον Κορινθιακό κόλπο, στη δυτική παραλία του κολπίσκου της Αντίκυρας γνώρισε μεγάλη άνθηση τα αρχαία χρόνια. Η ταύτιση του σημερινού οικισμού των Άσπρων σπιτιών και της Αντίκυρας με την αρχαία Αντίκυρα έγινε ήδη από το 1806 οπότε βρέθηκε επιγραφή στην παραλία …ΕΔΟΞΕ ΤΑΙ ΠΟΛΕΙ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΡΕΩΝ ΔΟΜΕΝ ΗΡΑΚΛΕΩΝΙ ΞΕΝΟΚΡΙΤΟΥ ΑΜΒΡΥΣΣΙΩΙ ΚΑΙ ΑΥΤΩΙ ΚΑΙ ΕΚΓΟΝΟΙΣ ΠΡΟΞΕΝΙΑΝ…
Ο μυχός του όρμου της Αντίκυρας έχει στην είσοδό του δύο αντικριστές χερσονήσους, τη Μούντα στα ανατολικά και τη Κεφαλή στα δυτικά. Ανάμεσα σε αυτές είναι η είσοδος του όρμου όπου βρισκόταν ο αρχαίος οικισμός. Η Κεφαλή είναι ουσιαστικά ένα πετρώδης ύψωμα που φτάνει τα 346 μ. Στην πλευρά του υψώματος που βλέπει προς την Αντίκυρα εντοπίστηκε και ερευνήθηκε στο παρελθόν λάξευμα πλάτους 8,5 μ. με κόγχες για την τοποθέτηση αναθημάτων. Το λάξευμα ταυτίστηκε με ιερό περίβολο της Άρτεμης η οποία τιμόταν από τις γυναίκες τις περιοχής. Μία επιγραφή που βρέθηκε πιστοποιεί τη λατρεία της θεάς ΑΡΤΕΜΙΔΙ ΑΝΕΘΗΚΕ.
Ο Παυσανίας είδε το λατρευτικό άγαλμα, μεγέθους λίγο μεγαλύτερου του φυσικού και το αναφέρει ως έργο του Πραξιτέλη.
Η Αντίκυρα είναι ένα ακόμα παράδειγμα αρχαίας πόλης που κατοικήθηκε από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι και τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, συνεχώς χωρίς διακοπή. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, όσοι χώροι ερευνήθηκαν, αποκάλυψαν λείψανα τριών τουλάχιστον χρονολογικών περιόδων. Τα περισσότερα είναι ότι σημαντικά μνημεία που έχουν αποκαλυφθεί, μέχρι σήμερα ανήκουν στην παλαιοχριστιανική περίοδο.
Έχει βρεθεί πεντάκλιτη βασιλική με ψηφιδωτό δάπεδο, που χρονολογείται στις αρχές του 6ου αι. μ.χ., επισκοπικό μέγαρο, συγκροτήματα επαύλεων, απλών σπιτιών, μαγαζιών και λουτρών. Το σηµερινό της όνοµα η Αντίκυρα το πήρε το 1929 ενώ, το παλαιότερο «Άσπρα Σπίτια» ξαναζωντανεύει στο νέο οικισµό που δηµιουργήθηκε ανατολικά της Αντίκυρας.
Η Αντίκυρα σήμερα
Στο παραθαλάσσιο αυτό μέρος αν πας χειμώνα θα απολαύσεις τη θέα από το απέραντο γαλάζιο. Είναι φημισμένη για τις ωραίες παραλίες της καθώς και για το εργοστάσιο του Αλουμινίου της Ελλάδος το οποίο απέχει 10 λεπτά. Το μικρό ψαροχώρι των μέσων του 20ου αιώνα, αναπτύχθηκε θεαματικά, αρχής γενομένης από την δεκαετία του ’60 οπότε εγκαταστάθηκε η εταιρεία Αλουμίνιον της Ελλάδος με το εργοστάσιο παραγωγής αλουμίνας και αλουμινίου κοντά στην Αντίκυρα. Σήμερα είναι μια σύγχρονη κωμόπολη με υποδομές φιλοξενίας και διασκέδασης στη στεριά και στη θάλασσα, με βιολογικό καθαρισμό λυμάτων, με συνεχώς αναδεικνυόμενα τα αρχαιολογικά ευρήματα, με όμορφες παραλίες, με πολιτιστική ανάπτυξη, με τακτικές συγκοινωνίες.
Η Αντίκυρα διαθέτει λιμάνι πρόσδεσης μικρών σκαφών με παροχές ρεύματος και νερού και ο λιμενοβραχίονας προσφέρει προστασία από όλους τους ανέμους.
Επίσης το λιμανάκι της πρώτης παραλίας του Αγίου Ισιδώρου είναι ένα φυσικό αλιευτικό καταφύγιο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν λιμάνι καταφυγής σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Ο επισκέπτης τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορεί να απολαύσει τη θάλασσα κολυμπώντας είτε μέσα στην Αντίκυρα είτε στις δύο πλαζ του Αγίου Ισιδώρου, στις οποίες υψώνεται επί σειρά ετών η γαλάζια σημαία , είτε τέλος στην νέα πλαζ στο «λιμάνι Κούτρου». Στις ταβέρνες και τα εστιατόρια θα βρει κανείς φρέσκο ντόπιο ψάρι και θα έχει τη δυνατότητα ερασιτεχνικής αλιείας και ψαροντούφεκου, όπως και διαφόρων άλλων θαλάσσιων ενασχολήσεων.