Η Αλεξάνδρα Καππάτου είναι ένας άνθρωπος που αγαπώ κι εκτιμώ. Την έχω γνωρίσει στο Alter, όταν έκανα ιατρικό ρεπορτάζ κι είδα από τότε την μεγάλη αγάπη που είχε για αυτό το λειτούργημα. Είναι πολύ δύσκολο να μπεις στην ψυχή ενός παιδιού. Κι όμως η αγαπημένη όλων, Αλεξάνδρα Καππάτου, το έχει καταφέρει. Δεν είναι τυχαίο ότι τα βιβλία της έχουν μεγάλο αντίκρισμα και οι γονείς όταν την βλέπουν στην τηλεόραση κάθονται να παρακολουθήσουν με προσοχή τα όσα λέει.
Αλεξάνδρα Καππάτου: Η διακεκριμένη ψυχολόγος-παιδοψυχόλος δίνει τις απαντήσεις της-“Μαμά, τι είναι ο κορωνοϊός”;
Η ερώτηση αυτή ακούγεται καθημερινά από τα παιδιά. Οι γονείς διχασμένοι ακόμη, δεν ξέρουν τι να απαντήσουν. Η διακεκριμένη ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος, Αλεξάνδρα Καππάτου, είναι εδώ για να μας δώσει τις απαντήσεις που μπορούμε να δώσουμε στα παιδάκια μας με ένα άρθρο της στο site της.
Τα παιδιά είναι πάντα γεμάτα ερωτηματικά –πόσω μάλλον τώρα- όμως εσείς δεν είστε γεμάτοι απαντήσεις. Το κείμενο που ακολουθεί μπορεί να σας βοηθήσει να ανταποκριθείτε στις απορίες του παιδιού σας σχετικά με τον κορωνοϊό με εύκολο και κατανοητό τρόπο.
Τι είναι ιός;
Είναι ένας πολύ μικρός οργανισμός, τόσο μικρός που δε φαίνεται με το μάτι. Αυτός ο οργανισμός όμως μπορεί να μας αρρωστήσει αν μπει στο σώμα μας με κάποιον τρόπο.
Πώς μπορεί ένας ιός να μπει στο σώμα μας;
Οι ιοί μπορούν να μπουν στο σώμα μας αν ακουμπάμε τα χέρια μας κάπου που μπορεί να υπάρχουν και αυτοί και ύστερα τα φέρνουμε στο πρόσωπο, τη μύτη, τα μάτια και το στόμα μας. Γι’ αυτό πρέπει πάντα να κρατάμε τα χέρια μας καθαρά πλένοντάς τα πολλές φορές μέσα στη μέρα και οπωσδήποτε πριν φάμε.
Επίσης, πρέπει να μένουμε μακριά από ανθρώπους όταν βήχουν ή φταρνίζονται και εμείς να μη βήχουμε ούτε να φτερνιζόμαστε χωρίς να βάζουμε κάτι μπροστά γιατί οι ιοί κολλάνε και έτσι.
Και ο κορωνοϊός τι είναι;
Οι ιοί δεν είναι όλοι ίδιοι. Κάποιοι μένουν σταθεροί στο χρόνο, κάποιοι εξαφανίζονται, κάποιοι εμφανίζονται για πρώτη φορά κοκ Ο κορωνοϊός είναι ένας καινούργιος ιός που λέγεται έτσι γιατί αν τον δεις στο μικροσκόπιο φαίνεται σα να φοράει κορώνα. Αυτός ο ιός μας κάνει να βήχουμε, να ανεβάζουμε πυρετό, να αισθανόμαστε κουρασμένοι και να μην μπορούμε να ανασάνουμε καλά. Τα παιδιά όμως φαίνεται ότι δεν αρρωσταίνουν τόσο από αυτόν τον ιό όσο οι πιο μεγάλοι. Ειδικά οι παππούδες και οι γιαγιάδες. Όμως ακόμα κι έτσι μπορεί να κολλήσουν άλλους ανθρώπους. Γι’ αυτό και αυτό το διάστημα δε θα μπορείς να τους βλέπεις.
Πώς γίνεται να κολλήσω άλλους άμα εγώ δεν έχω αρρωστήσει;
Όλοι οι άνθρωποι έχουμε κάτι που μας προστατεύει από τις αρρώστιες και αυτό είναι το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Στα παιδιά αυτό είναι πιο δυνατό από ότι στους πολύ μεγάλους ανθρώπους και γι’ αυτό μπορεί να μην φαίνονται άρρωστα όμως ο ιός να έχει βρει τρόπο να «τρυπώσει» κάπως ακόμα και αν δε σου κάνει κακό.
Πώς δημιουργήθηκε αυτός ο ιός;
Κανείς δεν ξέρει ακόμα να πει με σιγουριά. Κάποιοι επιστήμονες λένε ότι ξεκίνησε από κάποια ζώα όμως μέχρι σήμερα κανείς δεν ξέρει με απόλυτη βεβαιότητα.