Ανταρτικό Φλώρινας: Το travelgirl.gr σε ξεναγεί στο χωριό που έπαιξε σημαντικό ρόλο στο Μακεδονικό Αγώνα

Ένα χωριό που έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός είναι εκείνο που θα σε κερδίσει προτού καν φτάσεις! Χτισμένο σε υψόμετρο 1060 μέτρων, το Ανταρτικό ή Αντάρτικο με τους 84 μόνιμους κατοίκους, σε περιμένει για να ανακαλύψεις τις ομορφιές του.  Το χωριό που παλιά ονομάζονταν Ζέλοβο είναι έτοιμο να ξετυλίξει την ιστορία του και να σου αποκαλύψει πράγματα που ενδεχομένως δε γνώριζες μέχρι σήμερα.

Λίγα λόγια για την ιστορία του

Το Ανταρτικό διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα ως σημείο πέρασμα των αντάρτικων ομάδων που δρούσαν στην ευρύτερη περιοχή Φλώρινας -Κορεστίων και Μοναστηρίου για αυτό δόθηκε το όνομα Ανταρτικό, για να τιμηθεί για την προσφορά προς τους αντάρτες Μακεδονομάχους που έδρασαν στην περιοχή.
Μετονομασία του οικισμού από Ζέλοβον σε Ανταρτικόν.

Οδοιπορικό στο χωριό 

Ένας μόνος περίπατος αρκεί για να δεις τα παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια με τις κεραμοσκεπές και τις αυλές που θυμίζουν μικρά περιβόλια.  Οι 84 περίπου κάτοικοι που μένουν μόνιμα σε αυτό το χωριό ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία και είναι ιδιαίτερα φιλόξενοι. Θα ακούσεις ιστορίες που σίγουρα θα θυμάσαι μία ζωή. Τα παλιά αρχοντικά που διακρίνονται για την αξιόλογη Μακεδονική αρχιτεκτονική τους μαρτυρούν την αίγλη του παρελθόντος, αφού αποτέλεσε κεφαλοχώρι προπολεμικά. Λειτουργούσε ως εμπορικό κέντρο διακίνησης και ως σταθμός ανάπαυσης για τους οδοιπόρους με 2.500-3.000 πληθυσμό.

Στο χωριό βυζαντινά μνημεία αποτελούν οι εκκλησίες του Αγ. Νικολάου και του Αγ. Αθανασίου Πρόκειται για έναν οίκο του Θεού που κτίστηκε από τεχνίτες του χωριού, σμιλεύοντας το γρανίτη που εξορύχτηκε με εθελοντική εργασία των κατοίκων από τον τοπικό ποταμό Λαδοπόταμο(Ζελοβίτης) -παραπόταμος του Αλιάκμονα– για να στεγάσει την πίστη και την ευλάβεια τους.
Ένα ακόμη έργο τέχνης που αξίζει να θαυμάσετε από κοντά είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο του Αγίου Αθανασίου που κατασκευάστηκε το 1882.

Φυσικά κατά την ξενάγησή σου στο χωριό, θα δεις τον παλιό νερόμυλο, τις τρεις γέφυρες που έχουν ανασκευαστεί αλλά και τη βρύση στην περιοχή Εξοχικά.

Τι να φας

Ανάλογα με την εποχή που θα πας θα βρεις πετροκέρασα και φράουλες, τα διάσημα φασόλια ελέφαντες, τους γίγαντες, μανιτάρια και φυσικά πιπεριές Φλωρίνης.

Διαβάστε επίσης: Νυμφαίο: Αρκούδες, κρασιά και ομορφιά στο αλπικό στολίδι της Φλώρινας

 

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

1 Comment

  1. Καταρχάς συγχαρητήρια για την έρευνα και την ανάδειξη του πανέμορφου χωριού. Τυγχάνω να έχω καταγωγή από εκεί και θα ήθελα να με ενημερώσετε για το αρχειακό υλικό. Ευχαριστώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.