Η Τήνος ήταν ένα νησί που δεν έτυχε όλα αυτά τα χρόνια να πάω διακοπές. Μία φορά μόνο την επισκέφθηκα για λίγες ώρες. Έτσι λοιπόν ήταν μέσα στα ταξίδια που ήθελα να κάνω για το travelgirl.gr. Λόγω του ότι έχω συνηθίσει να φεύγω για τους προορισμούς μου από τον Πειραιά, εμπιστεύτηκα την Blue Star Ferries.
1η μέρα
Αναχώρηση από τον Πειραιά και άφιξη στην Τήνο στο Aeolis Tinos Suites
Περίπου στις 07.00 βρισκόμουν στο Λιμάνι του Πειραιά καθώς στις 07.30 το Blue Star Paros αναχωρούσε για το κυκλαδίτικο νησί. Το ταξίδι διήρκεσε 4 ,5 ώρες κι ήταν πολύ άνετο με το προσωπικό να είναι έτοιμο να σε εξυπηρετήσει σε οτιδήποτε χρειαζόσουν. Στις 12.00 ακριβώς το πλοίο έδεσε στο λιμάνι της Τήνου και πήρα το δρόμο για το ξενοδοχείο. Μετά από 15 λεπτά περίπου (κι αυτό γιατί είχε κίνηση λόγω των αυτοκινήτων από το πλοίο) ήμουν στον παράδεισο!
Το Aeolis Tinos Suites στον Τριαντάρο είναι πραγματικά ένα μέρος που αν θέλεις ηρεμία και χαλάρωση πρέπει να το επιλέξεις. Το προσωπικό ευγενικό [που με το που έφτασα και έδωσα τα στοιχεία μου με οδήγησε στην σουίτα που θα έμενα. Άνοιξα την πόρτα και είδα ένα δωμάτιο άνετο, με σαλόνι, κουζίνα, υπέρδιπλο κρεβάτι με παράθυρο να βλέπει τη θάλασσα και με γήινη διακόσμηση που σε έκανε να νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε σπίτι.
Αφού έκανα ένα μπάνιο, πηγα μία βόλτα από την χαρακτηριστική πισίνα που φιγουράρει στα social media αρκετών επισκεπτών-επωνύμων και μη- γνωρίστηκα με το προσωπικό και ξεκίνησα το ταξίδι μου για τα Υστέρνια.
Το Θαλασσάκι: Λιχουδιές εκεί που σκάει το κύμα (κυριολεκτικά)
Σε μισή ώρα περιπου βρισκόμουν σε μία τοποθεσία πέρα για πέρα μαγική. Στα πόδια της Κάρδιανης βρίσκεται ο Όρμος των Υστερνίων. Σε μία προβλήτα , πάνω στο κύμα το εστιατόριο Θαλασσάκι είναι από τα μέρη που πρέπει να επισκεφθείς πρώτα απ’ ολα για την τοποθεσία.
Είχα ακουσει για τη μαγειρική της Αντωνίας από φίλους και γνωστούς και ήθελα να δω από κοντά τι είναι αυτό που κάνει τα φαγητά της ξεχωριστά. Ο Άρης Τάτσης και η Αντωνία Ζάρπα υποδέχονται τον κόσμο που έρχονται στο εστιατόριό τους και τους δίνουν τη δυνατότητα να κάτσουν πάνω στο κύμα και να απολαύσουν τα λαχταριστά εδέσματα που φτιάχνονται εκείνη την στιγμή. Μπήκα στην κουζίνα και ζήτησα από την Αντωνία να μου φτιάξει κάποια πιάτα που σερβίρει στο μαγαζί.
Χωρίς δεύτερη σκέψη δέχτηκε παρότι οι παραγγελίες έρχονταν η μία πίσω από την άλλη. “Σπούδασα κοινωνική λειτουργός ενώ έμαθα φωτογραφία στον Πλάτωνα Ριβέλη”, μου λέει καθώς σκέφτεται τις συνταγές που θα μου ετοίμαζε!
Αφού ετοιμάσαμε τα πιάτα, έκατσα σε ένα τραπεζάκι εκεί που σκάει το κύμα με κίνδυνο και ευθύνη δική μου να έρθουν πάνω μου τα απόνερα!
Έτσι κι αλλιώς στα πρώτα τραπέζια υπάρχουν κι οι ανάλογες πινακίδες που σε προειδοποιούν για κάτι τέτοιο. Δοκίμασα μερικές λιχουδιές της Αντωνίας και πήρα το δρόμο για τον Πύργο.
Πύργος: Το χωριό που αποτελεί το σημαντικότερο κέντρο της τέχνης του μαρμάρου στην Ελλάδα
Στη διάρκεια της διαδρομής από Υστέρνια προς Πύργο, σταμάτησα για βενζίνη. Εκεί λοιπόν ο κύριος που με εξυπηρέτησε είχε μία αίθουσα δίπλα στο βενζινάδικο όπου μου έδειξε τα υπέροχα έργα που φτιάχνει από μάρμαρο. Ο Νίκος Κολλάρης έχει τη δική του “γκαλερί” και με ξενάγησε.
Μουσείο Μαρμαροτεχνίας: Το travelgirl.gr σε ξεναγεί σε ένα ταξίδι στην αρχαιότητα
Ένα από τα 9 θεματικά μουσεία που ίδρυσε το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομιλου Πειραιώς βρίσκεται στον Πύργο και πρόκειται για το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας. Το συγκεκριμένο χωριό εξάλλου είναι το σημαντικότερο κέντρο της τέχνης του μαρμάρου στην Ελλάδα και το μουσείο αποτελεί μοναδικό παράδειγμα παρουσίασης της τεχνολογίας του μαρμάρου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Τα εκθέματα πλαισιώνονται από αλληλένδετες αναπαραστάσεις λατομείου, εργαστηρίου μαρμαροτεχνίας και συναρμογής -τοποθέτησης δεσποτικού θρόνου. Το οπτικοακουστικό υλικό της έκθεσης ζωντανεύει τις παραδοσιακές μεθόδους εργασίας του λατόμου και του μαρμαροτέχνη.
Πάμε να δούμε μαζί όλες τις αίθουσες του μουσείου και να ξεναγηθούμε σε ένα μοναδικό ταξίδι στην αρχαιότητα.
Το travelgirl.gr στην gallery μαρμαρογλυπτικής του Ιωάννη Χονδρογιάννη
Επειδή στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας μιλήσαμε για το μάρμαρο στην αρχαιότητα, στην gallery του Ιωάννη Χονδρογιάννη μιλήσαμε για το σήμερα. Όσοι έμπαιναν μέσα του έδιναν συγχαρητήρια για τα έργα του. Το καθένα από αυτά σημαίνει και κάτι διαφορετικό για εκείνον και με σεμνότητα με ξεναγεί στο χώρο του δείχνοντάς μου παράλληλα τα εκθέματά του.
Φωτογραφίες:
Της Μαργαρίτας: Σπιτικές γεύσεις και φυσικά καλλυντικά με αγνές πρώτες ύλες
Κάνοντας μία βόλτα στην πλατεία του χωριού, έπεσα πάνω σε ένα μαγαζί λες κι είχε ξεπηδήσει από παιδική ταινία. Χάζεψα τις συσκευασίες που ήταν σε ένα τραπεζάκι έξω από το μαγαζί και χωρίς δεύτερη σκέψη μπήκα μέσα.
Η Μαργαρίτα είναι ένα κορίτσι που με πολλή αγάπη έκανε το όνειρό της πραγματικότητα. Ήθελε από μικρή να αποκτήσει το δικό της μαγαζί και να φτιάχνει πράγματα με αγνά υλικά. Το κατάφερε με το παραπάνω αν σκεφθεί κανείς ότι την επιχείρησή της την γνωρίζουν ακόμη και άνθρωποι που δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ το νησί!
Η συλλογή της περιλαμβάνει εδέσματα και καλλυντικά με αγνές πρώτες ύλες χωρίς το παραμικρό συντηρητικό.
Zoga: Ένα εστιατόριο με θέα θάλασσα και την υπογραφή του Παπαϊωάννου
Η ώρα είχε περάσει και πήρα το δρόμο της επιστροφής καθώς το δείπνο στο εστιατορίου του Aeolis Tinos Suites, Zoga με υπογραφή Παπαιωάννου, θα ήταν έτοιμο στις 21.00. Αφού λοιπόν έφτασα γύρω στις 20.00 στο ξενοδοχείο ετοιμάστηκα και πήγα στο εστιατόριο δίπλα στην πισίνα.
Η ομάδα του Zoga απαρτίζεται με νέα παιδιά, γεμάτα αγάπη και θέληση για δουλειά. Είναι αλήθεια ότι σε όσα μέρη έχω πάει κάτι ανάλογο δεν έχω δει κι αυτό με γέμισε μεγάλη χαρά. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να δίνεις ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους που ασχολούνται με την μαγειρική αλλά και το χώρο της εστίασης.
Ο Παπαιωάννου φημίζεται για τις θαλασσινές γεύσεις του κι ήξερα εκ των προτέρων οτι θα έτρωγα πολύ καλά. Πριν παραγγείλω κάποια πιάτα, μπηκα στην κουζίνα και ζήτησα από τον σεφ, Πάνο Σούρα, να φτιάξουμε μία συνταγή που θα μπορεί κάποιος από το σπίτι του να τη δει και να την κάνει. Ταλιολίνι από μελάνι σουπιάς!
Μέχρι να τελειώσω εγώ την συνέντευξη το τραπέζι είχε στρωθεί. Γαρίδες τεμπούρα, σαλάτα με τοματίνια και κάπαρη και το πιάτο που μαγειρέψαμε ήταν το δείπνο μου! Όλα ήταν υπέροχα. Από τον τρόπο στησίματος του τραπεζιού, από την γρήγορη εξυπηρέτηση του προσωπικού αλλά και από τη θέα που έβλεπες ενώ απολάμβανες τα λαχταριστά εδέσματα.
Ένα εστιατόριο με σεβασμό στον επισκέπτη που θέλει να σε ταξιδέψει σε έναν γαστρονομικό παράδεισο. Εξάλλου ότι είναι πολύ καλό δεν χρειάζεται διαφήμιση. Ο κόσμος που πηγαίνει και φεύγει με τις καλύτερες εντυπώσεις είναι η καλύτερη διαφήμιση κάθε μαγαζιού και ξενοδοχείου.
2η μέρα
Πρωινό με σπιτικές μαρμελάδες και χειροποίητες πίτες στο Aeolis Tinos Suites δίπλα στην πισίνα
To πρωινό σερβίρεται από τις 08.30 ως τις 11.00. Γύρω στις 10.00 ξύπνησα, ετοιμάστηκα και κατέβηκα στο χώρο της πισίνας. Τρελαίνομαι για ξενοδοχεία που έχουν σπιτικό πρωινό σαν αυτό που μας σερβίρει η μητέρα μας στο σπίτι. Σπιτικές μαρμελάδες, χειροποίητες πίτες, κέικ, φρούτα, γιαούρτι, ομελέτες, αλλαντικά και τυριά είναι μερικά από όσα μπορεί να φάει κάποιος στο Aeolis Tinos Suites.
Εγώ προτίμησα την ομελέτα με πιπεριές, τυρί και ντομάτα, τον φυσικό χυμό, τα φρούτα και τις πίτες!
Ξενάγηση στο Aeolis Tinos Suites
Πριν φύγω από το Aeolis , ζήτησα από την υπεύθυνη να με ξεναγήσει σε κάποιες από τις σουίτες του συγκροτήματος που καταλαμβάνει 40 στρέμματα γης και είναι παραμυθένιο.
Η καθεμία έχει τη δική της “προσωπικότητα”, την δική της διακόσμηση που όσος καιρός κι αν περάσει είμαι σίγουρη ότι θα τη θυμάσαι. Μάλιστα κάποιες από αυτές έχουν τη δική τους ιδιωτική πισίνα που μπορείς να απολαύσεις το μπάνιο σου υπό το φως του φεγγαριού.
Βωλάξ: Ένα παραμυθένιο χωριό με παράδοση στην καλαθοπλεκτική και “βράχια” που κρύβουν μύθους!
Ένα χωριό για το οποίο έχω ακούσει κι έχω διαβάσει πολλά ήταν η Βωλάξ. Φημισμένο για τους “βράχους” που είναι διάσπαρτοι σε διάφορα μέρη και θυμίζουν σεληνιακό τοπίο, για την καλαθοπλεκτική, για τα ποιήματα στους τοίχους και στα παραθυρόφυλλα αλλά και τα παραδοσιακά φαγητά σε κάνουν να νιώθεις ότι έχει γυρίσει ο χρόνος πίσω. Πάρκαρα το αμάξι μου στην είσοδό του και μπροστά μου βρέθηκε ο άνθρωπος κλειδί!
Ο Ιωσήφ Βίδος πιστεύει στην ενέργεια, στα βότανα και φτιάχνει καλάθια! Γέννημα θρέμμα του χωριού ήξερε καλύτερα από τον καθένα τα μέρη και τα σημεία που αξίζουν να προβληθούν και δεν είναι γνωστά μέχρι σήμερα.
Λουδοβίκος Σιγάλας: Φτιάχνει on camera καλάθια και μιλάει για την καλαθοπλετική
Λίγο πιο πέρα ο τελευταίος από όσους έχουν μείνει και φτιάχνουν καλάθια, ο Λουδοβίκος Σιγάλας, την ώρα που μπήκα μέσα στο εργαστήρι του, έφτιαχνε ένα από αυτά. Το πρώτο του το είχε φτιάξει σε ηλικία 9 ετών! Τώρα μιλάει για τις δυσκολίες που έχει αλλά και το τι πρέπει να γίνει για μη χαθεί αυτή η τέχνη.
Τοίχοι γεμάτοι ποιήματα!
Όπου και να γυρνούσες το κεφάλι σου έβλεπες ποιήματα του Καββαδία, του Καβάφη, του Σεφέρη και πολλών σπουδαίων Ελλήνων ποιητών σε πόρτες, τοίχους και παραθυρόφυλλα. Την ιδέα αυτή τη γέννησε ο Λάσκος Λασκαρίδης τον οποίο και συνάντησα στο μαγαζί του με το όνομα Έρως.
Μοναδικό θέαμα: Διάσπαρτοι βράχοι στο χωριό που θυμίζουν σεληνιακό τοπίο
Ένα μοναδικό φαινόμενο θα συναντήσεις και θα δεις μπροστά σου όταν επισκεφθείς το χωριό Βωλάξ. Τεράστιοι στρογγυλοί βράχοι ξεπηδούν μέσα από σπίτια, δίπλα στα σοκάκια κάνοντας εσένα και τους υπόλοιπους επισκέπτες να αναρωτιούνται από πού προήλθαν. Υπάρχουν πολλοί μύθοι που κρύβονται πίσω από αυτούς αλλα και θεωρίες. Η πρώτη αφορά σε ηφαιστειακή έκρηξη που έγινε πριν από περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια, η δεύτερη σε υποθαλάσσια βράχια, η τρίτη σε πτώση μετεωρίτη και η τέταρτη σε σφαιρική αποσάρθρωση γρανίτη που είναι και η επικρατέστερη.
Ταβέρνα Βωλάξ: Το παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο που πρέπει να φας!
Κάθε μέρος που επισκέπτομαι θέλω να είναι κάτι ξεχωριστό. Ειδικά πάνω στο φαγητό μου αρέσουν οι ταβέρνες με παραδοσιακές “μαμαδίστικες” συνταγές με αγνές πρώτες ύλες. Μία από αυτές ήταν η ταβέρνα Βωλάξ. Εκεί η Νάταλι με τα μαμαδίστικα πιάτα της μου είπε τις δικές της προτάσεις ενω μου αποκάλυψε και το μυστικό του γαλακτομπούρεκο που το κάνει να είναι ξακουστό!
Τα γλυκά του χωριού Βωλάξ που πρέπει να δοκιμάσεις!
Φεύγοντας λοιπόν από το χωριό μπροστά μου είδα έναν πάγκο με κάθε λογής τοπικά γλυκά. Η Ιωάννα Φιλιππούση έχει σπουδάσει ζαχαροπλαστική και πρόκειται για μία οικογενειακή επιχείρηση όπως μου είπε.
Zoga: Το travelgirl.gr ζει την εμπειρία της κουζίνας και μαγειρεύει καλαμάρι με τραχανά!
Κατά την επιστροφή μου στο ξενοδοχείο είχα ζητήσει από τον σεφ να φτιάξουμε μαζί ακόμη μία συνταγή. Η απάντηση φυσικά ήταν θετικά απλά λίγο διαφοροποιημένη! Εγώ πήρα το ρόλο του σεφ και εκείνος ήταν ο βοηθός μου! Όσο για το πιάτο που θα ετοιμάζαμε; Καλαμάρι με τραχανά, φέτα και ελιές!
Εκτός από το πιάτο με το καλαμάρι (το οποίο έφαγα και ήταν τέλειο), παρήγγειλα μία σαλάτα, λαβράκι με πουρέ κολοκύθας και στο τέλος ένα brownies με παγωτό σοκολάτα! Τι καλύτερο από το να φας αυτά τα υπέροχα φαγητά και γλυκά βλέποντας την εκπληκτική θέα…
3η μέρα
Η τρίτη μέρα περιλάμβανε το πρωινό στο ξενοδοχείο και δοκιμές ρούχων στην boutique του Aeolis που είναι δίπλα στη reception! Αφού λοιπόν αποχαιρέτησα όλο το προσωπικό το οποίο γνώρισα κατέβηκα στη χώρα καθώς στις 13.00 είχα ραντεβού με τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου “Μικρό Καράβι”, Αντώνη Ψάλτη για να μιλήσουμε για την ιδιαίτερη κουζίνα του αλλά και το tinos food paths.
Tinos Food Paths: Ένας θεσμός που κρατάει όλο το χρόνο!
Η δράση του Tinos Food Paths ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια και πραγματοποιείται μέσα στο Μάιο. Όπως όμως μου είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξής μας ο Αντώνης, διαρκεί έναν ολόκληρο χρόνο ενώ το σημαντικό είναι ότι οι ανθρώπινες σχέσεις “δένουν”περισσότερο.
Μικρό Καράβι: Aπό θερινό σινεμά έγινε ένα από τα ωραιότερα εστιατόρια του νησιού
Όπως γνωρίζετε όσοι με διαβάζετε, δεν υπάρχει περίπτωση να φάω σε ένα εστιατόριο και να μην ζητήσω από τον σεφ να μου κάνει μία συνταγή για να την μοιραστώ μαζί σας. Ο Αντώνης με περίμενε στην κουζίνα και φτιάξαμε μαζί ένα υπέροχο καλοκαιρινό φαγητό που μπορείτε να το απολαύσετε είτε ως σαλάτα είτε ως κυρίως γεύμα. Ρεβύθια
Ο χωρος του εστιατορίου, παρότι έπεφτε ο ήλιος, ήταν υπέροχος. Η διακόσμηση είχε γίνει με γήινους τόνους ενώ σε διάφορα σημεία υπήρχαν μικρά καράβια όπως άλλωστε και το όνομα του μαγαζιού!
Ο ιδιοκτήτης του μου εξήγησε τους λόγους που το ονόμασε έτσι ενώ μου έκανε τις δικές του προτάσεις για το τι μπορεί να φάει κάποιος που έρχεται πρώτη φορά στο κυκλαδίτικο νησί.
Η ώρα να αναχωρήσω για Αθήνα είχε φτάσει. Στις 15.00 θα ερχόταν στο λιμάνι το Blue Star Paros. 19.45 έφτασα στο λιμάνι Πειραιά μετά από ένα άνετο ταξίδι!
Δείτε ΕΔΩ την παρουσίαση του νησιού στην εκπομπή Καλοκαίρι Μαζί στον Αντ1
Ακολουθήστε τη Μαρκέλλα Σαράιχα στα social media
Facebook travelgirl.gr
Instagram @markellasharaiha και
Ευχαριστώ θερμά…
Tην Blue Star Ferries
Το ξενοδοχείο Aeolis Tinos Suites
Το εστιατόριο Zoga στο Aeolis Tinos Suites
Τη Δώρα Παπαδήμα για τα υπέροχα ρούχα που μου έδωσε να φορέσω από το Spell Γλυφάδα (Μεταξά 39, Τηλ 210 8980297)
Tο Your Way που φροντίζει να έχω υπέροχο μανικιούρ και πεντικιούρ (Ιωάννου Μεταξά 39, Εμπορικό Κέντρο Plaza. 1ος όροφος, τηλ. 210 8941810)
Τα Inglot για το νεσεσέρ των διακοπών με προιόντα μακιγιάζ
Τη Μαρία Βιρβίλη (Οπτικά Βιρβίλη) για τα υπέροχα γυαλιά (Αγγέλου Μεταξά 39, Γλυφάδα, τηλ 21 0894 9670 )