Όταν ξεκίνησα πριν από καιρό να κάνω τον προγραμματισμό για τα ταξίδια με το travelgirl.gr ένα απ΄τα νησιά που ήθελα να επισκεφθώ οπωσδήποτε ήταν η Μήλος. Το 5ο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων έχει παραλίες και τοπία που δε θα τα συναντήσεις πουθενά αλλού. Δεν είναι τυχαίο που δικοί μου άνθρωποι που κάνουν κάθε καλοκαίρι διακοπές, είναι φανατικοί της Μήλου. Αφού συνεννοήθηκα με τις αρμόδιες αρχές του νησιού που θα μου εξασφάλιζαν τα απαραίτητα για αυτό το ταξίδι, ο άνθρωπος που θα ήταν δίπλα μου 24 ώρες το 24ωρο ήταν ο Μιχάλης Κυρίτσης.
1η μέρα
Αναχώρηση από Πειραιά και άφιξη στη Μήλο στο Santa Maria Hotel
Στις 07.00 το Seajet για τη Μήλο αναχωρούσε από τον Πειραιά κι εγώ βρισκόμουν εκεί από τις 06.15. Η χαρά που θα πήγαινα σε αυτό το νησί ήταν μεγάλη και ανυπομονούσα να περάσουν οι 3 ώρες για να φτάσω στον μοναδικό αυτό προορισμό. Στις 10.00 συνάντησα στο λιμάνι του νησιού το Μιχάλη και αμέσως με πήγε στο ξενοδοχείο Santa Maria, από τα καλύτερα του νησιού, να αφήσω τα πράγματα, να φάω το υπέροχο πρωινό και να ξεκινήσουμε τα θέματα!
Πρώτη στάση το πολύχρωμο χωριό, Κλήμα.
Κλήμα: Το γραφικό πολύχρωμο ψαροχώρι της Μήλου με τα “σύρματα”
Το πρώτο πράγμα που προσέχει κανείς σε αυτό το χωριό, εκτός από την τοποθεσία, είναι τα σπίτια. Είναι κυριολεκτικά χτισμένα πάνω στο κύμα και κάθε ένα από αυτά έχει ειδικά διαμορφωμένη δίοδο για τις βάρκες στη θάλασσα, από το ισόγειο του κάθε σπιτιού. Στο ισόγειο βρίσκονται τα «σύρματα» όπου φυλάσσονται οι βάρκες των ψαράδων.
Στο παραδοσιακό αυτό ψαροχώρι κατά μήκος της θάλασσας υπάρχουν και κάποια καταστήματα που πωλούν χειροποίητα κοσμήματα, διακοσμητικά και σουβενίρ, όλα τόσο πολύχρωμα όσο και ο ίδιος ο οικισμός. Εκεί συνάντησα τη Ράνια Κόντε και μου μίλησε για την ιστορία αυτού του χωριού.
Το νερό της θάλασσας που φτάνει μέχρι τις πόρτες των «συρμάτων» έχει δημιουργήσει τις λεγόμενες «γλίστρες» στο έδαφος, για το λόγο αυτό, ο καλύτερος τρόπος για να περπατήσει κανείς κατά μήκος του οικισμού είναι να βγάλει τα σανδάλια ή τις παντόφλες για να αποφύγει τα ατυχήματα.
Κατακόμβες: Το travelgirl.gr μπήκε μέσα στις μοναδικές, σε μέγεθος, σε όλον τον κόσμο
Αφού φύγαμε από το Κλήμα κατευθυνθήκαμε στο χωριό της Τρυπητής για να δω από κοντά ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του νησιού. Οι χριστιανικές κατακόμβες βρίσκονται, σε σπηλιές 150 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το 2009 η Ιερά Σύνοδο ανακήρυξε τη Μήλο ως ιερό νησί, μιας και οι Κατακόμβες αποτελούν το αρχαιότερο μνημείο της χριστιανοσύνης.
Ήταν ο πρώτος τόπος συγκέντρωσης των πρώτων Χριστιανών και το πρώτο κοινοτικό νεκροταφείο στα τέλη του 2ου μ.Χ. αιώνα. Οι Κατακόμβες της Μήλου είναι μοναδικές σε μέγεθος σε όλο τον Ελλαδικό χώρο και από τα πιο γνωστά και αξιόλογα Χριστιανικά μνημεία παγκοσμίως, μαζί με τις κατακόμβες της Ρώμης και των Αγίων Τόπων.
Σήμερα επισκέψιμη είναι μόνο η στοά Β, η Κατακόμβη των «Πρεσβυτέρων» όπως αποκαλείται. Μπήκα μέσα κι έκανα το γύρο της πάνω σε μια ξύλινη πλατφόρμα. Στη δεξιά πλευρά αυτής της κατακόμβης σώζεται ο μοναδικός διώροφος τάφος των Κατακομβών και σπαράγματα της πιο σημαντικής επιγραφής γραμμένης με κεφαλαία κόκκινα γράμματα μέσα σε ορθογώνιο πλαίσιο.Στο κέντρο βρίσκεται ένας βράχος, όπου πιθανότατα να είχε ενταφιαστεί ένας από τους πρώτους επισκόπους της χριστιανικής κοινότητας της Μήλου και οι πρώτοι χριστιανοί τον χρησιμοποιούσαν ως Aγία Tράπεζα στις λειτουργίες τους.
Σαρακήνικο: Σεληνιακό τοπίο μοναδικής ομορφιάς
Δεν υπάρχει καλοκαίρι που να μην κατακλύζεται το Instagram από φωτογραφίες του Σαρακήνικου. Επισκέπτες από όλον τον κόσμο πηγαίνουν στη Μήλο για να δουν από κοντά το σεληνιακό τοπίο, με τους λευκούς βράχους και την πρασινογάλανη θάλασσα. Εγώ που έχω γυρίσει πολλές παραλίες στη ζωή μου, αυτό το θέαμα το συνάντησα για πρώτη φορά.
Οι λευκοί βράχοι που νομίζεις ότι είναι φτιαγμένοι από κιμωλία, “αγκαλιάζουν” τους κολπίσκους με τα μπλε νερά και το τοπίο θυμίζει πίνακα ζωγραφικής. Εσύ γίνεσαι μέρος του και απολαμβάνεις τις στιγμές χαλάρωσης που σου προσφέρει η πιο δημοφιλής παραλία του νησιού.
Ο Μιχάλης λόγω του ότι είναι ντόπιος, μου αποκάλυψε ότι υπάρχουν πολλοί κολπίσκοι που μπορεί κάποιος να κολυμπήσει. Εγώ πάντως σε όλη αυτή τη διαδρομή δεν χόρταινα να τραβάω φωτογραφίες από ένα τοπίο που δε θα ξαναδώ όμοιό του.
Sirocco: Γεύμα δίπλα στη θάλασσα με λυθρίνι ψημένο κάτω από την άμμο!
Η ώρα είχε πάει περίπου 15.00 και το εστιατόριο Sirocco στο Παλιοχώρι, μας περίμενε για να γευματίσουμε δίπλα στο κύμα! Η Στέλλα Τσερώνη,ιδιοκτήτριά του, έχει το εξής καταπληκτικό. Κάποια από τα πιάτα που έχει στο menu, τα φτιάχνει κάτω από την άμμο! Ένα από αυτά λοιπόν ήταν και το λυθρίνι.
Μπήκα μέσα στην κουζίνα μαζί της για να τραβήξω σε βίντεο όλη τη διαδικασία. Όση ώρα ψηνόταν το ψάρι στην άμμο, απόλαυσα το μπάνιο μου στην παραλία μπροστά από το μαγαζί!
Αφού πέρασε η ώρα το τραπέζι είχε στρωθεί με φαγητά τα οποία ήταν επίσης ψημένα στην άμμο από το χθεσινό βράδυ όπου γίνεται πάντα η συγκεκριμένη διαδικασία. Μηλέικα πιταράκια, μελιτζάνα με πατάτες, χωριάτικη σαλάτα και πατάτα ήταν μερικά απ΄τα πιάτα που απολαύσαμε εκτός από λυθρίνι.
Τake me home: Η προσπάθεια του Δημου για την επιστροφή της Αφροδίτης της Μήλου στο “σπίτι” της
Με το που ακούς το όνομα Μήλος, αμέσως σου έρχεται στο μυαλό το ωραιότερο-κατά τη γνώμη μου-άγαλμα , αυτό της Αφροδίτης της Μήλου. Ο Δήμος από τη μεριά του κάνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια ώστε το άγαλμα αυτό να επιστρέψει στον τόπο του.
Συνάντησα την αντιδήμαρχο, Ζαμπέτα Τούρλου, στο Δημαρχείο και μιλήσαμε για τις κινήσεις αυτές.
Hλιοβασίλεμα: Από τα ωραιότερα των Κυκλάδων
Ήταν περίπου 20.00 όταν τελειώσαμε την ενδιαφέρουσα συζήτηση με την αντιδήμαρχο. Ο Μιχάλης μου πρότεινε να πάμε στη χώρα για να δω από κει το ηλιοβασίλεμα, που θεωρείται από τα καλύτερα των Κυκλάδων. Πράγματι το τοπίο ήταν θαυμάσιο. Ο ουρανός και η θάλασσα έπαιρναν τα χρώματα του ήλιου καθώς έδυε…
Δημήτρης Τσιριγώτης: Το travelgirl.gr μπήκε στη gallery με τις βραβευμένες φωτογραφίες
Μιας και ήμασταν στη χώρα, ήθελα να περπατήσω στα σοκάκια προτού πάμε για φαγητό. Έτσι λοιπόν μετά το ηλιοβασίλεμα το πρώτο μαγαζί που είδα ήταν μία gallery του Δημήτρη Τσιριγώτη. Ενός φωτογράφου που η αγάπη του για τα τοπία και κυρίως για τη Μήλο τον έκανε να έχει στο αρχείο του φωτογραφίες που έχουν βραβευτεί σε διεθνείς διαγωνισμούς.
Πάντα θαύμαζα τους ανθρώπους που αποτυπώνουν την ομορφιά ενός τοπίου στη φωτογραφική τους μηχανή και του ζήτησα να μου μιλήσει για την “δουλειά” ενός φωτογράφου.
Η Αφροδίτη της Μήλου …σε πολλές μορφές!
Αν κάποιος σας ζητούσε να φτιάξετε την Αφροδίτη της Μήλου, πώς θα την κάνατε; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ; Η Μοσχούλα Μαυρογιάννη με το μαγαζί “Γητεύτρα” της έχει δώσει πολλές μορφές και είναι το πρώτο πράγμα που βλέπεις όταν κοιτάς την βιτρίνα της.
Έργα τέχνης φτιαγμένα με άμμο!
Όταν κάνει κανείς βόλτα στα σοκάκια ενός νησιού πάντα βρίσκει μαγαζιά και ανθρώπους που με το ταλέντο τους κάνουν πράγματα που ενδεχομένως να μην έχεις ξαναδεί στη ζωή σου. Ο Αστέρης Παπλωματάς φτιάχνει με τα χέρια του, έργα τέχνης με άμμο τόσο του νησιου όσο κι άλλων προορισμών που έχει ταξιδέψει. Από πίνακες ζωγραφικής μέχρι τασάκια η άμμος κάνει το θαύμα της και ο Αστέρης με ξεναγεί στο χώρο του.
To Ματάκι: Ένα πρωτότυπο μαγαζί για να μην σας πιάσει το μάτι!
Λίγο πριν φύγουμε για το εστιατόριο που θα απολαμβάναμε γεύσεις δίπλα στο κύμα, το μάτι μου έπεσε… στο Ματάκι! Ένα μαγαζί που καθετί που βλέπεις μέσα έχει ένα μάτι! Από βραχιολάκι μέχρι πετσέτα θαλάσσης. Η Μαρία Γαλάτη μου μίλησε για αυτήν την ιδέα αλλά και το τι μπορεί να αγοράσει κανείς από κει.
O Nίκος Αργυρέας και τα….καράβια του! Ένας μοναδικός καλλιτέχνης
Ο Νίκος Αργυρέας με περίμενε στο μαγαζί του γιατί είχα ζητήσει από το Μιχάλη να του κάνω συνέντευξη. Είναι ένας υπέροχος άνθρωπος με ανεπτυγμένη την αίσθηση του χιούμορ, και λατρεύει να φτιάχνει καράβια.
Δείπνο στον Μικρό Απόπλους με μοναδικές γεύσεις δίπλα στο κύμα
Ο Λεωνίδας Ξυντάρας και ο Στάθης Χατζηιωαννίδης έχουν ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Μήλου. Αυτό φυσικά δεν το λέω μόνο εγώ αλλά όσοι μένουν στο νησί αλλά και όσοι το επισκέπτονται. Η πολύχρονη εμπειρία του Λεωνίδα σε μαγαζιά της Αθήνας, τον έχει κάνει να έχει την καλύτερη φήμη.
Επειδή οι εικόνες είναι αυτές που μιλάνε, αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι όσες φορές πέρασα από τον Αδάμαντα ήταν το μοναδικό εστιατόριο που περίμενε ο κόσμος για να φάει. Τα πάντα στο μαγαζί, από τα τραπέζια μέχρι τη θήκη για τα αλατοπίπερα είναι δημιουργίες του Λεωνίδα.
Φυσικά το τραπέζι ήταν πλούσιο στα πιάτα και το ένα καλύτερο από το άλλο. Από την σαλάτα με πέστροφα μέχρι το σαλάχι δεν ήξερες τι να πρωτοφάς. Το σίγουρο είναι ότι ο Λεωνίδας είναι από τους ανθρώπους που γνωρίζει καλά τις απαιτήσεις ενός πελάτη.
2η μέρα
Volcano boats: Βόλτα με το σκάφος στις μαγικές παραλίες του νησιού
Το ραντεβού με την καταπληκτική ομάδα του Volcano Boats δόθηκε στις 09.00. Είχαμε εξοπλιστεί με αντιηλιακά, καπέλα και όλα εκείνα που θα μας ήταν χρήσιμα σε μία τέτοια εκδρομή. Αυτό είναι κάτι που περίμενα να κάνω από την αρχή που είχα προγραμματίσει το ταξίδι μου στη Μήλο. Ζευγάρια και φίλοι από κάθε γωνιά της γης, έκαναν μαζί μας αυτό το ταξίδι.
Πρώτη στάση: Σπηλιά της Συκιάς
Είναι το μόνο σκάφος που μπορεί να μπει σε αυτήν την σπηλιά και το τοπίο μέσα είναι απλά παραμυθένιο. Από αυτά που βλέπουμε στις ταινίες και νομίζουμε ότι είναι εξωπραγματικά. Η ξεναγός μας, μου μίλησε για την ιστορία αυτής της σπηλιάς η οποία είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.
Εκεί λοιπόν κάναμε στάση για περίπου 40 λεπτά και στην συνέχεια απολαύσαμε το πρωινό μας! Ψωμί, βούτυρο και σπιτική μαρμελάδα σύκου!
Κλέφτικο: Το travelgirl.gr κάνει snorkeling κι ανακαλύπτει το βυθό!
Το Κλέφτικο είναι από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της Μήλου. Για να το εξερευνήσεις όπως πρέπει, αυτό θα το πετύχεις μόνο πηγαίνοντας εκεί με σκάφος. Εμείς βρεθήκαμε στο Λιμάνι των Πειρατών όπου έμαθα πολλές πληροφορίες προτού μπω στον πειρασμό και κάνω snorkeling με την ομάδα μου!
Δεν μείναμε όμως μόνο στη μία πλευρά του Κλέφτικου αλλά πήγαμε και στις Σπηλιές της Φώκιας και του Δράκου.
Τρίτη στάση: Παραλία Καλογριών-η Πισίνα της Μήλου
Η συγκεκριμένη παραλία είναι ρηχή με γαλαζοπράσινα νερά. Οι ντόπιοι την αποκαλούν “πισίνα” γιατί όντως παραπέμπει σε αυτήν. Εκεί κάναμε την τελευταία στάση για μπάνιο και βγήκαμε έξω στη μικρή παραλία για να ξεκουραστούμε!
Αφού απολαύσαμε την υπέροχη θάλασσα πήραμε το δρόμο της επιστροφής γύρω στις 14.30.
Ξενάγηση στο Οινοποιείο Κωνσταντάκη: Μία σπηλιά γεμάτη κρασιά!
Στο όμορφο ψαροχώρι της Μήλου, την Πολλωνία (ή Απολλώνια), στα βορειοανατολικά του νησιού, βρίσκονται οι αμπελώνες του Οινοποιείου Κωνσταντάκη.
Εκεί με περίμενε ο Κώστας Μάλης (ο Κωνσταντάκης αυτοπροσώπως) που οινοποιεί τα τελευταία χρόνια τρία κρασιά: το Selection, που είναι ένα χαρμάνι από Ασύρτικο και Σαββατιανό, το Λευκό Spilia από Σαββατιανό και Ροδίτη και το Ροζέ Spilia, χαρμάνι Μανδηλαριάς με Ροδίτη και Μοσχάτο.
Οι αμπελώνες απολαμβάνουν τα ηφαιστειογενή εδάφη του νησιού και η οινοποίηση γίνεται έως τώρα με τον παραδοσιακό τρόπο και με αυτόχθονες ζύμες (wild fermentation), σε υπόσκαφες σπηλιές περιτριγυρισμένες από τα αμπέλια, ενώ στα άμεσα σχέδια του οινοποιού είναι να αναβαθμίσει το οινοποιείο με σύγχρονο εξοπλισμό. Του ζήτησα να με πάει μέσα στην σπηλιά στο μέρος που φυλάσσονται τα κρασιά
Kιβωτός των Γεύσεων: Το travelgirl.gr μπήκε στην κουζίνα κι έφτιαξε καρπουζόπιτα και γλυκό κουφέτο!
Τα παραδοσιακά γλυκά της Μήλου είναι το γλυκό κουφέτο και η καρπουζόπιτα. Ήθελα τόσο πολύ να βρεθώ στην φημισμένη “Κιβωτό των Γεύσεων” στην είσοδο των Απολλωνίων.
Πρόκειται για ένα εργαστήριο-εκθετήριο παραδοσιακών προϊόντων απ όπου μπορείς να απολαύσεις τον καφέ ή το γλυκό σου στον κήπο ενώ μπορείς να προμηθευτείς μέλι θυμαρίσιο και μαγιάτικο, βασιλικό πολτό, πρόπολη, γλυκό κουφέτο, αμυγδαλωτά, καρπουζόπιτα, πιταράκια, χοντρό, τουρσιά, λιαστή ντομάτα, μάτση.
Εκεί λοιπόν συνάντησα την Στέλλα Τσερώνη με την οποία μπήκαμε στην κουζίνα και μου έδειξε δύο παραδοσιακές συνταγές! Αυτή του γλυκού κουφέτου και της καρπουζόπιτας.
Το travelgirl.gr μαθαίνει να φτιάχνει γλυκό κουφέτο
Το travelgirl.gr μαθαίνει να φτιάχνει καρπουζόπιτα
Δείπνο στο Αρμενάκι: Το travelgirl.gr ανακάλυψε το πιο “ιδιαίτερο” εστιατόριο του νησιού για τους λάτρεις του κρασιού
Τελευταίο βράδυ στη Μήλο και ζήτησα από τον Μιχάλη να μου πει μερικά ψαγμένα μαγαζιά. Ένα από αυτά που είχε στη λίστα του ήταν το Αρμενάκι μιας και ήμασταν στα Πολλώνια. Μόλις λίγα μέτρα από τη θάλασσα, μας περίμενε ο κύριος Αντώνης, για να μου εξηγήσει τη φιλοσοφία του μαγαζιού. Όποιος πηγαίνει εκεί για φαγητό θα έχει τη δυνατότητα ανάλογα με το πιάτο που θα επιλέξει να φάει, να έχει κι ανάλογο κρασί! Δείτε λοιπόν εμείς τι παραγγείλαμε και τι μας πρότεινε ο εκπληκτικός σομελιέ.
Πρώτο πιάτο: Κακαβιά
Δεύτερο πιάτο: σαλάτα
Τρίτο πιάτο: Πλατό με τυριά και αλλαντικά
https://www.youtube.com/watch?v=uQQuY-xVUcw
Τέταρτο πιάτο: Φαγκρί
Η τελευταία νύχτα στη Μήλο ήταν εκπληκτική. Την επόμενη μέρα το πρωί στις 10.55 αναχωρούσα για το λιμάνι του Πειραιά με το superjet. Ήρθε ο Μιχάλης να με πάρει με το αμάξι και λίγο πριν αποχωριστούμε τον ρώτησα μερικούς λόγους για τους οποίους πρέπει κάποιος να επισκεφθεί το νησί της Μήλου.
Ακολουθήστε τη Μαρκέλλα Σαράιχα στα social media
Facebook travelgirl.gr
Instagram @markellasharaiha και
Ευχαριστώ θερμά…
Τον Μιχάλη Κυρίτση και το Δήμο Μήλου
Το ξενοδοχείο Santa Maria Village Resort &Spa για τη φιλοξενία του (Aδάμας, 22870 21949)
Την εταιρία ενοικίασης αυτοκινήτων Matha ( mail: [email protected] , 22870-21111)
Το Volcano Boat για την ημερήσια εκδρομή στις παραλίες της Μήλου (https://volcanoboat.eu)
Τη Δώρα Παπαδήμα για τα υπέροχα ρούχα που μου έδωσε να φορέσω από το Spell Γλυφάδα (Μεταξά 39, Τηλ 210 8980297)
Tο Your Way που φροντίζει να έχω υπέροχο μανικιούρ και πεντικιούρ (Ιωάννου Μεταξά 39, Εμπορικό Κέντρο Plaza. 1ος όροφος, τηλ. 210 8941810)
Τα Inglot για το νεσεσέρ των διακοπών με προιόντα μακιγιάζ
Ραντεβού το επόμενο καλοκαίρι!