Η Πατάτα Νάξου ήταν και φέτος η πρωταγωνίστρια του 10ου Φεστιβάλ Πατάτας που διοργάνωσε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Αρσενίου και τον Aegean Voice υπό την αιγίδα της UNESCO το τριήμερο 6-7-8Σεπτεμβρίου! To travelgirl.gr βρέθηκε εκεί και παρακολούθησε όλες τις δράσεις.
Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου
Με το που φτάσαμε στη Νάξο μετά από ένα ξεκούραστο ταξίδι με την Blue Star Ferries γύρω στις 12.30 κατευθυνθήκαμε στο αγαπημένο μου ξενοδοχείο, το Princess of Naxos. Τακτοποιήσαμε τα πράγματά μας και στην συνέχεια πήγαμε στο φημισμένο Santana όπου απολαύσαμε το μπάνιο μας και ένα ελαφρύ γεύμα. Το βράδυ οι καλεσμένοι δώσαμε ραντεβού γύρω στις 21.00 στο 1926. το εστιατόριο της ΕΑΣ Νάξου.
Εκεί φάγαμε νοστιμότατα πιάτα με Πατάτα Νάξου σε συνδυασμούς που ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.
Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου
Το πρωί, φυτεύσαμε Πατάτα Νάξου… για καλό σκοπό, σε χωράφι του Λιβαδιού! Απαραίτητο αξεσουάρ, ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια!
Η σοδειά του συγκεκριμένου χωραφιού, μαζί με εκλεκτή Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. και ντόπια αμνοερίφια θα προσφερθούν από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου στο Πρότυπο Νηπιοτροφείο Καλλιθέας, που δίνει μια στοργική αγκαλιά στα παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στο ενδοοικογενειακό τους περιβάλλον και τα οποία στερούνται την απαραίτητη φροντίδα και προστασία.
Μετά το φύτεμα, είχαμε ένα υπέροχο γεύμα στην γραφική και παραδοσιακή παραθαλάσσια ταβέρνα «Τα 3 Αδέρφια» στην Πλάκα της Νάξου και μπάνιο στη θάλασσα.
Η κεντρική εκδήλωση του φεστιβάλ στην Αγία Άννα
Το Φεστιβάλ κορυφώθηκε με την κεντρική εκδήλωση, που έγινε το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου στην Αγία Άννα και την οποία παρουσίασαν οι δημοσιογράφοι, Χρήστος Νέζος και Μπάγια Αντωνοπούλου. Εκεί, οι προσκεκλημένοι της Ε.Α.Σ. Νάξου, οι κάτοικοι του νησιού αλλά και πολλοί επισκέπτες που είχαν καταφθάσει όχι μόνο από τη Νάξο αλλά και από γύρω νησιά και πολλά ακόμη μέρη της Ελλάδας δοκίμασαν υπέροχα πιάτα με πρωταγωνίστρια την πατάτα όπως πατατολουκουμάδες, πίτσα με πατάτα, σουφλέ πατάτας, κ.ά., τα οποία είχαν ετοιμάσει ο καταξιωμένος Ναξιώτης executive chef, Στέλιος Κορρές και παραδοσιακές ταβέρνες της Νάξου και μάλιστα τα τίμησαν… δεόντως αφού δεν έμεινε ούτε ψίχουλο!
Επίσης, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου συνέχισε για άλλη μία χρονιά τον σπουδαίο θεσμό της βράβευσης προσώπων τα οποία έχουν διακριθεί και προσφέρει με τις δραστηριότητες και τη δουλειά τους. Αυτή τη φορά τιμήθηκαν το ζευγάρι αγροτών, Βαγγέλης Ζαχαράτος και Νικολέτα Σέργη, για την επιλογή τους να στηρίξουν την Πατάτα Νάξου και τον πρωτογενή τομέα, η Κατερίνα Ανδριέλου για την προώθηση της ναξιώτικης γαστρονομίας και των προϊόντων της Νάξου μέσα από τα μαθήματα μαγειρικής που κάνει σε τουρίστες, η Ένωση Ξενοδόχων Νάξου και η Blue Star Ferries για την τεράστια προσφορά τους στον τουρισμό της Νάξου, ο Αθλητικός Μορφωτικός Σύλλογος Φιλοτίου «Ο Ζευς» για τη δουλειά του στην προώθηση του πολιτισμού και του αθλητισμού στη Νάξο και ο νομικός και οικονομολόγος Βασίλης Φραγκουλόπουλος για τη συμβολή του στην επίτευξη των στόχων της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου.
Το «παρών» στην κεντρική εκδήλωση έδωσαν αρκετοί δημοσιογράφοι από διάφορα ΜΜΕ της Ελλάδας, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Παύλος Σατολιάς, ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Γιώργος Γκούφας και πολλά άλλα εξέχοντα πρόσωπα από τον χώρο των γραμμάτων, της τέχνης, του πολιτισμού, των ΜΜΕ, κ.ά., ενώ για τη διασκέδαση των παρευρισκόμενων φρόντισαν η αγαπημένη Ελένη Λεγάκη στο τραγούδι, ο καταξιωμένος Μανώλης Μπαρμπεράκης στο βιολί και το συγκρότημά τους με νησιώτικη μουσική, με το γλέντι να κρατά ως το πρωί και όλους να ανανεώνουν το ραντεβού τους για το 11ο Φεστιβάλ Πατάτας το 2020!
Στο τέλος της εκδήλωσης φάγαμε στην ξακουστή ταβέρνα «Γοργόνα» στην Αγία Άννα, όπου απολαύσαμε λαχταριστή γαριδομακαρονάδα και άλλες θαλασσινές λιχουδιές με θέα τη θάλασσα! Τι καλύτερο από το να τελειώσει έτσι η μέρα.
Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου-Γεύμα στο 1926
Μάθημα μαγειρικής στο εστιατόριο «1926»: η… δασκάλα της ναξιώτικης γαστρονομίας, Κατερίνα Ανδριέλου, έδειξε στους καλεσμένους πεντανόστιμες συνταγές με ντόπια, ναξιώτικα υλικά και πρωταγωνίστρια την Πατάτα Νάξου ενώ στην συνέχεια ακολούθησε γεύμα με πρωταγωνίστρια πάντα την πατάτα Νάξου!
Το σίγουρο είναι ότι όλοι οι καλεσμένοι φύγαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την επόμενη χρονιά!
Αφού ευχαριστήσαμε τον πρόεδρο της ΕΑΣ Νάξου, Δημήτρη Καπούνη που για ακόμη μία χρονιά φρόντισε να μην λείψει το παραμικρό στον καθένα μας,αποχαιρετήσαμε το νησί της Νάξου.